oplev
Place   People   play    

Ung kok åbner restaurant af Vestegnen, for Vestegnen

Rasmus Lund Jonasson er efter seks år som køkkenchef i New York og Italien vendt hjem for at lave verdenskøkken til Vestegnen.


For det utrænede øje står den gamle stråtækte Kro Espehus i skærende kontrast til den nye forpagter, der har flere tatoveringer end et mexicansk bandemedlem.

Han hedder Rasmus Lund Jonasson og er 34 år.

Men på en eller anden måde er det alligevel en klædelig kontrast.

Espehus Kro er et husmandssted, hvis historie går tilbage til 1800-tallet, og stedet har fået den helt store overhaling.

Gulvtæpperne er fjernet, så man kan se de gamle klinkegulve, og tapetet hevet af væggene så murstenene er synlige.

Nu hænger der graffitikunst og et enkelt cykelstyr på væggene.

- Da jeg så huset, blev jeg forelsket med det samme. Det er så smukt. Det står ikke helt lige, det er lidt ligesom mig, det er sådan lidt quirky (finurlig red.) og det blev jeg meget fascineret af, siger Rasmus Lund Jonasson. 

Espehus Kro har gennemtiden både været planteskole og solgt is og pølser til lokalområdet
Espehus Kro har gennemtiden både været planteskole og solgt is og pølser til lokalområdet
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Af Vestegnen, for Vestegnen


Rasmus Lund Jonasson er født og opvokset i Albertslund.

Han har arbejdet som køkkenchef i henholdsvis New York og i den italienske region Lombardiet i seks år, inden han vendte tilbage til Vestegnen.

10 måneder i italiensk Corona-lockdown fik ham til at indse, at han skal være tæt på sine venner og familie, der blandt andet bor i Rødovre.

quote Jeg er kommet tilbage til Rødovre for at lave mad til dem fra Vestegnen.

Rasmus Lund Jonasson

Rasmus Lund Jonasson åbnede Espehus Kro i september 2020, og det var et helt bevidst, at det skulle være netop her.

 - Jeg har flirtet med tanken om at lave noget på Vestegnen i mange år. Jeg har bare aldrig turde, siger han.

Han føler, at han skylder Vestegnen, at åbne sin restaurant netop her, fordi det er han hjemegn.

På Espehus Kro serveres der ramsløgssauce til det højtbelagte smørrebrød
På Espehus Kro serveres der ramsløgssauce til det højtbelagte smørrebrød
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry


- Det er den her egn, der har gjort mig, til den jeg er. Jeg føler, at det er på tide at give lidt. tilbage. 

Det betyder dog ikke, at københavnerne ikke er velkomne på Espehus Kro, understreger han. Men for ham handler det ikke om at hive folk ud af København og til Rødovre.

- Jeg vil gerne have folk fra Albertslund, Hvidovre, Glostrup, Brøndby og resten af Vestegnen til at komme og sige hej til mig. Jeg er kommet tilbage til Rødovre for at lave mad til dem fra Vestegnen, siger han.

Inspiration fra hele verden

Menuen på Espehus Kro byder på moderne verdenskøkken, der fokuserer på velsmag og inspiration fra hele verden.

Det er især tiden i New York, der har været en stor inspirationskilde for Rasmus Lund Jonasson.

Maden på Espehus Kro er med inspiration fra hele verden
Maden på Espehus Kro er med inspiration fra hele verden
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

 - I New York er hele verden til stede – hvert et stoppested på togstationen er en ny verdensdel. 

Han syntes egentlig selv, at han var ret god til at lave mad, før han kom til New York, men han blev klogere.

- Jeg fandt ud af, at det var jeg slet ikke. I New York åbnede der sig en helt ny verden for mig.

I Italien lærte han at lave pasta, og at gode råvarer er det allervigtigste.

Rasmus Lund Jonasson bruger primært danske råvarer i sit køkken, og tilsætter nogle af alle de ting han har set og lært som fx marokkansk chermoula, der er en slags pesto, og kinesisk chiliolie.

På frokostkortet finder man blandt andet øllebrød med saltet vaniljeis, sesamolie og blommesirup.

 - Jeg tror, Vestegnen har manglet lidt et sted som det her. En af mine venner sagde forleden: Rødovre er det nye Vanløse. Det, synes jeg, var ret sjovt, og jeg tror tiden er til det. Rødovre har fået Irmabyen, og jeg tror det er en skrøne, at folk ikke spiser godt på Vestegnen, vi skal bare have folk til at vide, at vi ligger her. Det er sådan klaveret spiller nu.

OPLEV har besøgt Rasmus Lund Jonasson på Espehus Kro