oplev
Place   People   play    

Japansk restaurant åbnede i 1964 på ikonisk hjørne: Her er chefens hofret

Teruo Nakazawa har lavet mad i sin japanske restaurant i 45 år, og han gør det stadig i en alder af 76.


De fleste er gået forbi Restaurant Tokyos genkendelige facade masser af gange. Den er ligesom blevet en fast del af gadebilledet på Vesterbrogade i København.

Den lille japanske restaurant har da også ligget lige her i 58 år, og er dermed den ældste japanske restaurant i Danmark og faktisk i hele Skandinavien.

Restauranten åbnede i 1964
Restauranten åbnede i 1964
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Sushi, nej tak!

Restaurant Tokyo åbnende i 1964, og Teruo Nakazawa overtog den i 1978. Det blev i hans restaurant, at københavnerne for første gang kunne stifte bekendtskab med sushi. 

Det blev ikke en succes.

I hvert fald ikke lige til at begynde med.

 -  De (danskerne red.) kunne ikke lide rå fisk, og de nægtede at spise det. Jeg var skuffet på det tidspunkt, husker jeg, siger Teruo Nakazawa. 

Men det ændrede sig gradvist, da de første sushirestauranter åbnede i løbet af 1980'erne, og københavnerne vænnede sig til ris med rå fisk på.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Teruo Nakazawa laver autentisk japansk mad
Teruo Nakazawa laver autentisk japansk mad
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Tatamimåtter og rispapirslamper

Både maden og atmosfæren er autentisk. Og selvom sushi nok er den ret, som det japanske køkken er mest kendt for, fylder den ikke ret meget, hvis man kigger på menuen.

Hofretten er sukiyaki. Det er den, som Teruo Nakazawa anbefaler, hvis man spørger.

- Sukiyaki er kød og grøntsager, der tilberedes sammen ved bordet og tilsættes en særlig marinade, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Sukiyaki tilberedes ved bordet
Sukiyaki tilberedes ved bordet
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Papirstynde skiver af oksekød tilberedes sammen med kål og grøntsager på en lille kogeplade ved bordet af en af restaurantens tjenere.

På ægte japansk vis kan man også sidde på gulvet ved et af de lave borde, hvis man vil. 

Det giver en ekstra dimension til den samlede oplevelse at indtage sin mad siddende på klassiske tatamimåtter flettet af risstrå. 

Vil gerne på pension

Teruo Nakazawa bliver ikke ved for evigt, og hvis man spørger ham til fremtiden, siger han:


- Hvilken fremtid? Det er jeg for gammel til, og griner.

Det er svært for ham at slippe restauranten, for der er ikke umiddelbart nogen, som vil overtage den og køre den videre.

Hvor længe, han bliver ved, er endnu uvist. Han er trods alt 76 år.

OPLEV Foto
TV 2 LORRY Serie

Oplev

Programmet OPLEV giver dig nye idéer, så du aldrig mere skal kede dig, når du har fri.
Vi ser på alt det, du kan gøre, prøve, smage eller kigge på, fx premierefilm, nye udstillinger og mad og musik.
For hvis vi selv skal sige det, er vores sendeområde i al beskedenhed det bedste i hele Danmark.
Velkommen til kulturmagasinet OPLEV

play Se serien her