oplev
Place   People   play    

En bid lysmagi i parken lokker folk ud i mørket

En udendørs kunstudstilling i Sophienholm Park i Kgs. Lyngby er en oplevelse for både børn og voksne.


Sådan en lidt råkold vintereftermiddag, når mørket har lagt sig, kan det være svært at komme ud på en travetur.

Men i parken ved Kunsthal Sophienborg er der en strøm af mennesker denne torsdag eftermiddag.

- Se, der er flere svampe, siger et barn og peger ind i skovbunden, hvor store og små selvlysende svampe får den bladdækkede skovbund til at ligne et magisk univers.

Udstillingen Nyt Lys 2021 består af syv lysværker, der er placeret rundt i parken ved Sophienholm.

En udstilling der efter alt at dømme tiltrækker både børn og voksne.

quote Det er jo ikke normalt dem, der ville opsøge os indenfor

Barbara Læssøe Stephensen

Mens en gruppe børn forsøger at fange den bevægelige lyskilde foran Sophienholm, sidder to kvinder på en bænk et andet sted i parke ved et af de andre lysværker i Norske Hus. De har aftenkaffen med og vender verdenssituationen med udsigt over Bagsværd Sø, mens kunstværket Dark Matters lyser op i baggrunden.  

- Der kommer utrolig mange med deres små børn; to- eller treårige, og der kommer mange teenagere, der kommer her sammen, og det er jo ikke normalt dem, der ville opsøge os indenfor, siger vores erfaring os, selvom det egentlig er de samme værker eller de samme kunstnere, siger chef for Sophienholm, Barbara Læssøe Stephensen og fortsætter:

- Det, der er indenfor, bliver tit betragtet som svært, men så snart det kommer herud, bliver det pludselig noget, der betragtes som for alle, og det er vi jo utrolig glade for.

Hun håber, at nogle af dem, der kommer forbi den udendørs udstilling, måske får lyst til at besøge en af de indendørs udstillinger i fremtiden. 

Under den hvide bro lyser Evren Tekinoktays neon-hjerte og spejler sig i søens vand. Lysene er tændt både om morgenen inden solopgang og om eftermiddagen, når det igen er mørkt.
Under den hvide bro lyser Evren Tekinoktays neon-hjerte og spejler sig i søens vand. Lysene er tændt både om morgenen inden solopgang og om eftermiddagen, når det igen er mørkt.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Lorry

Efter lukketid

Lysværkerne er tændt fra klokken 7.00 og til solopgang, og om eftermiddagen fra skumringstid til klokken 20.00.

Der er en særlig stemning, når man bevæger sig gennem mørket og opdager små, bitte lysende svampe i skovbunden eller ser et drys af lys i en trætop. 

Barbara Læssøe Stephensen blev for nogle uger siden ringet op af to teenagere, der havde gået en aftentur rundt om Bagsværd Sø. Men da de kom til parken ved Sophienholm, var lysværkerne slukket. 

quote Det er jo et drømmescenarie, at man ligefrem har teenagere, der ringer og tigger og beder en om at åbne en kunstudstilling

Barbara Læssøe Stephensen


Så nu ville de høre, om hun ikke kunne tænde for dem. 

- Men de var lige kommet fem minutter for sent, for når klokken bliver 20.00, lukker parken, og så slukker værkerne jo. Det er jo et drømmescenarie, at man ligefrem har teenagere, der ringer og tigger og beder en om at åbne en kunstudstilling. Hvad kan man så ønske sig mere, griner Barbara Læssøe Stephensen. 

Du kan se udstillingen frem til d. 30. januar. 

Vi har besøgt udstillingen i programmet OPLEV. Du kan se hele programmet her. 

Hvad undrer du dig over?