Her er 5 overraskende forslag i hovedstadsudspillet

Regeringen lægger med hovedstadsudspillet og ny fingerplan blandt andet op til en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg. Vi har samlet nogle af de mere iøjnefaldende forslag fra udspillet.

Foto: Grafik: Mia cassens

Læser man nærmere i udspilsteksten, kan man finde flere iøjnefaldende forslag fra regeringen til fremtidens hovedstadsområde.

Vi har samlet fem konkrete forslag til fremtidens hovedstadsområde af den slags, der sprang i øjnene, da vi læste teksten om Fingerplanen, regeringen vil opdatere.

Fast forbindelse til Sverige via Helsingør på tegnebrættet

Som led i regeringens forslag til en ny fingerplan fremgår det, at Transportministeriet i samarbejde med svenske myndigheder har igangsat en indledende analyse af muligheden for at anlægge en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.

 

Om det skal være som tunnel eller bro, fremgår ikke af teksten.

 

- En fast HH-forbindelse kan øge tilgængeligheden og binde Øresundsregionens erhvervsliv og arbejdsmarkeder tættere sammen.

 

Undersøgelsen, der er en såkaldt strategisk analyse, forventes afsluttet i 2020.

Færgerne mellem Helsingør og Helsingborg kan i fremtiden få konkurrence fra en fast højhastighedsforbindelse. Foto: Karsten Schnack - Ritzau Scanpix

Grusgrav skal omdannes til solenergifarm

Faktisk er det ikke regeringen, men kommunen i Høje-Taastrup, der vil omdanne en gammel grusgrav til stort solenergi- og varmelagringsanlæg. Men det er regeringens revision af fingerplanen, der kan gøre dette muligt.

 

Et areal på 98,5 hektar skal tages ud af en grøn kile for at give plads til anlægget.

 

Det fremgår dog, at Høje-Taastrup Kommune kan udpege et erstatningsareal af samme størrelse som et nyt, grønt område.

Støjzone omkring lufthavn ændres

Omkring Roskilde Lufthavn ved Tune har der længe været et ønske om at bebygge nærmere lufthavnen.

 

Men her har støjregulativer forhindret, at kommunerne eksempelvis kan bygge ældreboliger og plejehjem omkring lufthavnen.

 

I hovedstadsudspillet vil regeringen ændre afgræsningen af støjzonen omkring Roskilde Lufthavn med opdaterede støjberegninger.

 

Det betyder, at Roskilde og Greve kommuner i fremtiden vil kunne benytte arealer, der ligger i støjzonen omkring lufthavnen i Tune, til blandt andet at opføre boliger.

Støjzonen omkring Roskilde Lufthavn skal opdateres, så der kan bygges i støjzonen. Foto: Lars Laursen - Ritzau Scanpix

Grønne som grå støjvolde

Støj volder problemer. Støjvolde problemer løser.

 

Med hovedstadsudspillet vil regeringen muliggøre, at der kan opføres støjvolde i grønne kiler langs motorveje.

 

Sådan en vil man gerne bygge i form af Hyldager Bakker i Albertslund. Her har en bred aftale med blandt andre Socialdemokratiet givet grønt lys i en slags hensigtserklæring.

 

I Vallensbæk køres støjvolde også i stilling med udspillet.

 

Således skal fingerplanen give mulighed for, at arealet mellem Vallensbækvej og Holbækmotorvejen udpeges et særligt lokaliseringsområde, hvor der kan planlægges for større byggeri med mange daglige brugere – eksempelvis større kontorbyggeri med over 1.500 kvadratmeter – der kan tjene som støjafskærmning af bagvedliggende boligområder.

Et projekt som de grønne støjvolde i Albertslund har fået grønt lys. Foto: Hasløv & Kjærsgaard

Bjæverskov som hovedstadens Silicon Valley

Som et lille og forsigtigt punkt i fingerplansrevisionen fremgår det, at der skal skabes "en generel mulighed" for, der i Bjæverskov ved Køge - og i grunden også andre steder - kan planlægges etablering af datacentre.

 

Årsagen er, at Bjæverskov skulle have en god placering i forhold til elnettet, da datacentre er nogle energikrævende bæster.

 

Dermed lægger Bjæverskov sig i sulkyen af steder som Midtjylland og Fyn, hvor tech-giganter som Apple og Facebook opfører datacentre.

I høring nu - kan træde i kraft i foråret

Ændringerne i Fingerplanen danner grundlaget for tiltagene i de forskellige kommuner kan komme videre i deres planlægning. Denne sendes i otte ugers høring samtidig med hovedstadsudspillets offentliggøres torsdag.

Hvis ikke høringssvar bremser regeringens planer, forventes det, at Fingerplanen kan træde i kraft i først på foråret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik