Brystlæge straffes med seks måneders fængsel

Brystoperationer gik helt galt hos Kim Tjelum, der er frakendt retten til at virke som læge indtil videre.

Plastikkirurgen Kim Tjelum idømmes seks måneders fængsel og en bøde på 50.000 kroner i en straffesag i Københavns Byret.

Samtidig frakendes han indtil videre at virke som læge, fremgår det af dommen, der er afsagt tirsdag.

Fem patienter tilkendes desuden erstatning.

Sjusk har medført varige mén

Den 46-årige læge er især kendt for sine brystoperationer. Anklagen drejede sig om i alt 12 forhold, hvoraf flere handler om sjusk, der har medført varige mén.

Under retssagen har blandt andre embedslæge Ulla Axelsen fortalt om grove journalfejl, medicin i samme køleskab som mad og journaler uden hverken operationsnoter og CPR-numre på Kim Tjelums klinik i København.

- Vi har oplevet problemer før, men aldrig i det her omfang. Langt fra, sagde hun som vidne under sagen.

Store ar og forbrændinger

Ved et tilsyn den 8. juni 2011 fik Tjelum forbud mod at udføre flere operationer, men allerede dagen efter havde han en ung kvinde under kniven til et brystløft - en operation, der ifølge kvinden gik helt galt med store ar og intet brystløft til følge.

Og blandt de flere end 20 vidner, der har afgivet forklaring, var yderligere en stribe patienter, som har været "behandlet" hos Kim Tjelum.

Blandt de patienter, som blev udsat for Kim Tjelums sjusk, var en 17-årig pige, som han udførte en brystforstørrende operation på. Men ligesom i de fleste andre sager foretog han ikke puls- og blodtryksmåling, journalføringen var mangelfuld, og der blev ikke indhentet tilstrækkeligt informeret samtykke.

Fire kvinder har fået varige mén, da de under Kim Tjelums behandling fik 2. og 3. gradsforbrændinger omkring brysterne, på maven eller på ryggen, og på en femte kvinde glemte han en serviet i hendes bryst.

Anklager: Den værste sag i dansk lægehistorie

Retssagen fik et usædvanligt dramatisk forløb, da Kim Tjelum for et par uger siden blev varetægtsfængslet, fordi han sendte en stribe truende beskeder til en kvinde, der havde vidnet i sagen.

Senioranklager Jakob Buch-Jepsen kaldte i sit afsluttende indlæg sagen for "den værste i dansk lægehistorie" og krævede den 46-årige idømt en ubetinget fængselsstraf på ikke under syv-otte måneders fængsel og en bøde på 50.000 kroner.

Hovedpersonen selv har under hele sagen nægtet sig skyldig og gav i retten udtryk for, at han rent fagligt anser sig selv som bedre end andre læger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

nedim_yasar.jpg

Dømte mænd vil frifindes for drab på radiovært Nedim Yasar

kulde frost vinter vinterbadning

playVinterbadere sigtet for at mødes i sø

bilbrande vestegnen gladsaxe og ishøj d. 17 januar 2021

Travl nat: Politiet rykker ud til flere bilbrande

joh-f73df42b-2340-4e89-80b8-0d6b8be660b7

Politi efterforsker mulig bilbombe som rockerbande-relateret

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere