Noma og Aloutte var eneste nye navne på årets liste, der fik henholdvis to og en enkelt stjerne, men sammenlagt blev det til 34 Michelin-stjerner til Danmark og hele 23 stjerner til restauranter i Region Hovedstaden, ved årets uddeling af Michelin-stjerner, som løb af stablen i Musikhuset i Aarhus.
Alle etstjernede beholdt deres stjerner, NOMA og KOKS på Færøererne fik to stjerner, og Geranium er fortsat Danmarks bedst vurderede restaurant.
Tre stjerner
Der var endnu engang fuld plade til Geranium, der har Rasmus Kofoed i spidsen, som tidligere har vundet Bocuse d’Or eller verdensmesterskabet i kokkerier. Restauranten er kun en af tre i norden, der har æren af at have tre stjerner. De andre to ligger henholdsvis i Norge og Sverige.
Michelin Guiden
Maden vurderes med stjerner, mens service, atmosfære og det generelle indtryk vurderes med bestik.
Tre stjerner er mad, der er værd at rejse efter.
To stjerner er mad, der er værd at køre en omvej efter.
En stjerne er rigtig god mad inden for sit område.
Derudover kan restauranter gives en Bib Gourmand, der er en udmærkelse for et godt måltid til en fair pris.
To Stjerner
Var der til tre københavnske restauranter. Bårde A.O.C og Kadeau fik lov at beholde deres, mens NOMA er tilbage i det fine selskab efter sin genåbning på Refshaleøen. Rygterne havde dog spiret omkring, at de måske ville være tilbage med tre stjerner, men Jesper Uhrup Jensen, madanmelder og chefredaktør for magasinet Gastro, havde dog sine tvivl.
- Det ville dog være uhørt, hvis Noma debuterer på listen med tre stjerner – jeg tror aldrig, det er sket før. Men det, som diskussionen går på, er, om de skal på listen med en eller to stjerner, sagde han til TV 2 Lorry.
Og det blev altså to styks til det nye NOMA.
En stjerne
Hele 14 restauranter i Lorry land har nu en enkelt Michelin-stjerne. 13 af dem var med i guiden i forvejen, men den fransk inspirerede restaurant Alouette fik for første gang en.
Michelin-inspektørerne, der rejser verden rundt og anmelder mad, havde særligt lagt mærke til deres exceptionelle saucer.
Adspurgt på scenen til prisuddelingen, svarede Nick Curtin fra restaurant Alouette grinende;
- Sauce is boss.
Sovsen er chefen.
Michelin restauranter i Lorryland
Tre stjerner
Geranium
To stjerner
AOC
Kadeau
NOMA
En stjerne
Jordnær
108
Kong Hans Kælder
Clou
Era Ora
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Marchal
Relæ
Søllerød Kro
Studio at The Standard
Den Røde Cottage
Alouette
Den danske klassiker
Der har aldrig været tvivl hos os herhjemme om, at den danske klassiker ’smørrebrød’ er noget ganske særligt og meget delikat, men det er første gang nogensinde at en smørrebrøds-restaurant har fået en Bib Gourmand. Hæderen går til restaurant Selma, der ligger i København.
Prisen gives til restauranter, der ikke helt er på stjerne-niveauet, men som serverer et godt måltid til en fair pris.
Michelin-restauranter uden for Lorryland
Koks, Færøerne (To stjerner)
Hotel Frederiksminde, Præstø (En stjerne)
Domestic, Aarhus (En stjerne)
Restaurant Frederikshøj Aarhus (En stjerne)
Restaurant Substans, Aarhus (En stjerne)
Gastromé, Aarhus (En stjerne)
Ti Trin Ned, Fredericia (En stjerne)
Slotskøkkenet – Dragsholm Slot, Hørve (En stjerne)
MeMu, Vejle (En stjerne)
Kadeau, Bornholm (En stjerne)
Ikke en god forretning
En analyse, HORESTA, den danske brancheorganisation for hotel- og turisterhvervet, udarbejdede, viser, at de eftertragtede Michelin-stjerner ikke nødvendigvis gør dig rig.
Faktisk har de danske Michelin-restauranter kun et gennemsnitligt overskud på 150.000 kroner om året.
Michelin-analyse
Omsætning
Alle de danske Michelin-restauranter omsatte i 2018 for mellem 300-400 mio. kr.
Den gennemsnitlige Michelin-restaurant omsatte for 12,7 mio. kr. i 2018
- I København havde den typiske Michelin-restaurant en omsætning på 15,8 mio. kr.
- I provinsen var den typiske omsætning blandt Michelin-restauranterne 7,4 mio. kr.
Overskud
Den typiske Michelin-restaurant fik et overskud på 150.000 kr. i 2018.
Forbrug
Den gennemsnitlige forbruger på en Michelin-restaurant bruger ca. 1.600 kr. ex. moms.
Forbruget pr. gæst er ca. 25 pct. højere i København end i provinsen.
Udenlandske gæster
I København er det ca. 40 procent af gæsterne, der er udlændinge.
I provinsen er ca. 15 procent. af gæsterne udlændinge.
Betydningen af første stjerne
Meldingen fra restauranterne er, at en Michelin-stjerne skaber en ’hype’ og et øget antal bookinger. Den typiske nykårede Michelin-restaurant oplever en vækst i omsætning på 25 procent første år efter anerkendelsen.
Kilde: Horesta