Stjerne-regn over Danmark: Se, hvem der fik Michelin-stjernerne

Der var masser af Michelin-stjerner til de danske restauranter, da prisuddelingen løb af stablen i Aarhus. Få overblikekt over, hvem der vandt hvor mange her.

Noma og Aloutte var eneste nye navne på årets liste, der fik henholdvis to og en enkelt stjerne, men sammenlagt blev det til 34 Michelin-stjerner til Danmark og hele 23 stjerner til restauranter i Region Hovedstaden, ved årets uddeling af Michelin-stjerner, som løb af stablen i Musikhuset i Aarhus.

Alle etstjernede beholdt deres stjerner, NOMA og KOKS på Færøererne fik to stjerner, og Geranium er fortsat Danmarks bedst vurderede restaurant.

Tre stjerner

Der var endnu engang fuld plade til Geranium, der har Rasmus Kofoed i spidsen, som tidligere har vundet Bocuse d’Or eller verdensmesterskabet i kokkerier. Restauranten er kun en af tre i norden, der har æren af at have tre stjerner. De andre to ligger henholdsvis i Norge og Sverige.

Michelin Guiden

Maden vurderes med stjerner, mens service, atmosfære og det generelle indtryk vurderes med bestik.

 

Tre stjerner er mad, der er værd at rejse efter.

To stjerner er mad, der er værd at køre en omvej efter.

En stjerne er rigtig god mad inden for sit område.

 

Derudover kan restauranter gives en Bib Gourmand, der er en udmærkelse for et godt måltid til en fair pris.

To Stjerner

Var der til tre københavnske restauranter. Bårde A.O.C og Kadeau fik lov at beholde deres, mens NOMA er tilbage i det fine selskab efter sin genåbning på Refshaleøen. Rygterne havde dog spiret omkring, at de måske ville være tilbage med tre stjerner, men Jesper Uhrup Jensen, madanmelder og chefredaktør for magasinet Gastro, havde dog sine tvivl.

- Det ville dog være uhørt, hvis Noma debuterer på listen med tre stjerner – jeg tror aldrig, det er sket før. Men det, som diskussionen går på, er, om de skal på listen med en eller to stjerner, sagde han til TV 2 Lorry.

Og det blev altså to styks til det nye NOMA.

NOMA er tilbage i guiden med to stjerner. Det er det samme antal, de havde, før de flyttede.
NOMA er tilbage i guiden med to stjerner. Det er det samme antal, de havde, før de flyttede.
Foto: Mikkel Berg Pedersen - Ritzau Scanpix

En stjerne

Hele 14 restauranter i Lorry land har nu en enkelt Michelin-stjerne. 13 af dem var med i guiden i forvejen, men den fransk inspirerede restaurant Alouette fik for første gang en.

Michelin-inspektørerne, der rejser verden rundt og anmelder mad, havde særligt lagt mærke til deres exceptionelle saucer.

Adspurgt på scenen til prisuddelingen, svarede Nick Curtin fra restaurant Alouette grinende;

- Sauce is boss.

Sovsen er chefen.

Michelin restauranter i Lorryland

Tre stjerner

Geranium

 

To stjerner

AOC

Kadeau

NOMA

 

En stjerne

Jordnær

108

Kong Hans Kælder

Clou

Era Ora

Formel B

Kiin Kiin

Kokkeriet

Marchal

Relæ

Søllerød Kro

Studio at The Standard

Den Røde Cottage

Alouette

Den danske klassiker

Der har aldrig været tvivl hos os herhjemme om, at den danske klassiker ’smørrebrød’ er noget ganske særligt og meget delikat, men det er første gang nogensinde at en smørrebrøds-restaurant har fået en Bib Gourmand. Hæderen går til restaurant Selma, der ligger i København.

Prisen gives til restauranter, der ikke helt er på stjerne-niveauet, men som serverer et godt måltid til en fair pris.

Michelin-restauranter uden for Lorryland

Koks, Færøerne (To stjerner)

Hotel Frederiksminde, Præstø (En stjerne)

Domestic, Aarhus (En stjerne)

Restaurant Frederikshøj Aarhus (En stjerne)

Restaurant Substans, Aarhus (En stjerne)

Gastromé, Aarhus (En stjerne)

Ti Trin Ned, Fredericia (En stjerne)

Slotskøkkenet – Dragsholm Slot, Hørve (En stjerne)

MeMu, Vejle (En stjerne)

Kadeau, Bornholm (En stjerne)

Ikke en god forretning

En analyse, HORESTA, den danske brancheorganisation for hotel- og turisterhvervet, udarbejdede, viser, at de eftertragtede Michelin-stjerner ikke nødvendigvis gør dig rig.

Faktisk har de danske Michelin-restauranter kun et gennemsnitligt overskud på 150.000 kroner om året.

Michelin-analyse

Omsætning

Alle de danske Michelin-restauranter omsatte i 2018 for mellem 300-400 mio. kr.

Den gennemsnitlige Michelin-restaurant omsatte for 12,7 mio. kr. i 2018

- I København havde den typiske Michelin-restaurant en omsætning på 15,8 mio. kr.

- I provinsen var den typiske omsætning blandt Michelin-restauranterne 7,4 mio. kr.

 

Overskud

Den typiske Michelin-restaurant fik et overskud på 150.000 kr. i 2018.

 

Forbrug

Den gennemsnitlige forbruger på en Michelin-restaurant bruger ca. 1.600 kr. ex. moms.

Forbruget pr. gæst er ca. 25 pct. højere i København end i provinsen.

 

Udenlandske gæster

I København er det ca. 40 procent af gæsterne, der er udlændinge.

I provinsen er ca. 15 procent. af gæsterne udlændinge.

 

Betydningen af første stjerne

Meldingen fra restauranterne er, at en Michelin-stjerne skaber en ’hype’ og et øget antal bookinger. Den typiske nykårede Michelin-restaurant oplever en vækst i omsætning på 25 procent første år efter anerkendelsen.

 

Kilde: Horesta


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik