Kommune lukker sag om etagebyggeri klos op ad have - Michael fortsætter kampen

Michael de Fine Strand har siden 2016 kæmpet mod Helsingør Kommune i en sag om etagebyggeri bag hans hæk i haven. Nu har kommunen truffet ny afgørelse.

- Desværre er jeg ikke overrasket. Vi havde set den komme, og vi kan se, at forvaltningen åbenbart kører rundt med kommunalpolitikerne i denne her sag.

Sådan lyder reaktionen dagen derpå fra Michael de Fine Strand, efter et møde i By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune om i alt 34 boliger i etagebyggeri op ad hans grund.

TV 2 Lorry har tidligere berettet om sagen, hvor kommunen har givet tilladelse til, at der kunne opføres et etagebyggeri klos op ad Michael de Fine Strands grund i Espergærde.

quote Desværre er jeg ikke overrasket. Vi havde set den komme.

Michael de Fine Strand, grundejer

Det betyder, naboerne på den anden side af hækken har frit udsyn til Michael de Fine Strands have fra hele 10 vinduer. Ikke nok med det, så skygger kollosen af i alt 34 etageboliger også mærkbart for solen.

Michael de Fine Strand havde håbet, at politikerne ville give ham medhold i, at det er generende at folk kan kigge ind – men det kan han nu skyde en hvid pil efter.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

Ifølge Michael de Fine Strand og hans advokat har forvaltningen svigtet sin opgave og misinformeret politikerne, så de har truffet afgørelse på et forkert grundlag.

- Men i og med politikerne har stemt, som de har gjort, har de også accepteret, at der ikke er væsentlige indbliksgener. Det har de taget på deres kappe, siger Michael de Fine Strand, men lover samtidig, at han ikke giver op:

- Vi skal nok få ret, men vi er trætte af, at vi skal bruge så meget energi og så mange midler på at komme dertil. Vi har allerede én gang vist, at forvaltningen ikke har forstået lovgivningen, så deres ’track record’ i forvaltningen er ikke specielt god, siger han.

Flere borgere her i vores sendeområde har oplevet pludselig at blive nabo til et stort etagebyggeri.

En årelang sag

I november 2018 fik Michael de Fine Strand, som er ejer af parcelhuset i Espergærde, medhold i sin klage hos Statsforvaltningen. Her blev det slået fast, at kommunen havde givet byggetilladelsen på grunden ved siden af på et ukorrekt grundlag.

Derfor besluttede Statsforvaltningen, at sagen skulle gå om i kommunen.

Det har Helsingør Kommune mandag gjort, og her stod det klart, at kommunen endnu en gang har givet byggetilladelse til etagebyggeriet, som allerede står færdigt med 34 ejere.

quote Det er et byggeri, der fuldstændig har overholdt reglerne.

Christian Holm Donatzky, fmd. By-, Plan- og Miljøudvalget, Helsingør Kommune, Rad. V.

- Det er et byggeri, der fuldstændig har overholdt reglerne.

- Statsforvaltningens afgørelse går ikke på, at der er blevet forkert byggetilladelse, for den har hele tiden levet op til lokalplanen, siger Christian Holm Donatzky, som er formand i By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune for Radikale.

I referatet af mødet fremgår det, at administrationen i kommunen vurderer, at lysforholdene i bebyggelsen og nabobebyggelsen "vurderes at være tilfredsstillende. Af samme årsager vurderes indbliksgener generelt at have et tilfredsstillende omfang."

Kommunen begrunder årsagen med, at bebyggelsen overholder lokalplanen.

Dermed blev indbliksgenerne aldrig det store samtaleemne på udvalgsmødet, da forvaltningen havde oplyst politikerne, at generne var lovliggjort i kraft af lokalplanen.

Advokat: Kommunen smyger sig uden om

Men ifølge parcelhusejerens advokat på sagen, Peter Michael de Fine Lassen, er det en fejlfortolkning.

- Der står ikke noget om indbliksgener i lokalplanen. Og så må man følge bygningsreglementet, som Statsforvaltningen har sagt, kommunen skulle. Men det har de ikke gjort – igen, siger han og fortsætter:

- De smyger sig uden om, for de vil ikke skabe et ansvarsgrundlag forud for en eventuel erstatningssag. Det er ikke noget, politikerne har gjort, men det er noget, forvaltningen har gjort.

quote Vi klager til Statsforvaltningen igen.

Peter Michael de Fine Lassen, advokat

Klager igen

Mens kommunen nu anser sagen for lukket, er det sidste ord ikke blevet sagt i sagen endnu, lover advokaten.

I første omgang klager de endnu engang til Statsforvaltningen, og derefter tages der stilling til en eventuel retssag.

- Vi klager til Statsforvaltningen igen. Her sagde man, at kommunen brugte et forkert regelsæt, da de gav byggetilladelse, siger Peter Michael de Fine Lassen.

Michael har rettens ord for, at kommunen har givet tilladelse til at bygge tæt på hans grund.
Michael har rettens ord for, at kommunen har givet tilladelse til at bygge tæt på hans grund.
Foto: TV 2 Lorry