Fortvivlet familie: Iuliia har seks dage til at forlade Danmark

Ukrainske Iuliia Domina Bendtsen må ikke blive i Danmark hos sin mand og deres fælles datter. Fordi hendes mand, Max, var på kontanthjælp efter trafikulykke.

- Jeg har lige taget nogle beroligende piller. Jeg kan slet ikke finde ud af , hvad jeg skal gøre.

Sådan lyder det fra Max Bendtsen fra Køge. Han og hans ukrainske hustru, Iuliia Domina Bendtsen, har netop fået den nedslående besked, at Iuliia senest skal forlade Danmark om seks dage - den 9. januar.

Lige før jul fastslog Højesteret, at Iuliia ikke kan blive i Danmark, fordi Max Bendtsen har været på kontanthjælp, og dermed ikke lever op til kravene om forsørgerpligt. Kontanthjælpen fik han efter en alvorlig trafikulykke, som sendte ham i koma, og hvor han pådrog sig en hjerneskade. 

Havde han valgt at gå på førtidspension var problemet aldrig opstået. Så kunne Iuliia godt være blevet i landet.

Sammen har parret en lille pige, Alisa, og netop barnet begrunder, at Iuliia skal have lov at blive i landet, mener parrets advokat, Eddie O. R. Khawaja. 

Umiddelbart efter Højesterets dom indgav han derfor en ny ansøgning til Udlændingestyrelsen.

Ifølge Eddie O. R. Khawaja har EU-domstolen tidligere slået fast, at man ikke kan udvise en borger fra et ikke-EU-land, når en unionsborger, som her er det fælles barn, er afhængig af vedkommende.  Og datteren Alisa er afhængig af Iuliia, mener advokaten.

 - Max er ikke i stand til at tage vare på barnet. Og det vil være i strid med helt fundamentale rettigheder, hvis barnet tvinges til at forlade Unionens område, siger Eddie O. R. Khawaja tirsdag til TV 2 Lorry.

I øjeblikket overvejer advokaten og parret desuden, om sagen skal indbringes for FN's Handicapkomité, fordi de mener der er tale om ulovlig forskelsbehandling. Et resultat Østre landsret også nåede frem til, men som altså blev underkendt af Højesteret.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere