To år efter drabet på Mads: "Jeg tænker på ham hver dag"

Familie og venner mødes søndag i Ullerød Kirke for at mindes Mads Skjoldsøge, der blev dræbt for præcis to år siden ved et knivstikkeri.

I dag er det præcis to år siden, at den 17-årige handelsskoleelev Mads Skjoldsøges liv sluttede på tragisk vis.

Han var i skole i Hillerød, da en jævnaldrende dreng, som han havde haft kontrovers med, opsøgte ham. I en gangtunnel uden for skolen stak den jævnaldrende dreng Mads Skjoldsøge med en kniv og efterlod ham livløs i tunnelen. Han døde senere samme eftermiddag på Rigshospitalet som følge af knivstikkeriet.

For at mindes Mads holder hans familie søndag eftermiddag en mindehøjtidelighed i Ullerød Kirke. Her vil Mads' familie og venner tænde lys inde i kirken og ved hans gravsted.

- Det er så vigtigt at danne nogle traditioner omkring det her med, at vi savner Mads. På den måde behøver vi ikke at føle os ensomme i sorgen, fortæller Mads’ mor, Lykke Petersen, til TV 2 Lorry.

Tænker hver dag på sin søn

Hun fortæller, at der ikke går en dag, hvor hun ikke tænker på sin søn.

- Selvom der er gået to år, så føles det ikke sådan. Jeg tænker på Mads hver dag som den gode, kærlige og livsglade dreng, han var. Nogle dage fylder det mere end andre, og der kan være situationer, hvor jeg virkelig kan mærke, jeg mangler ham. Men jeg har heller ikke tænkt mig, at sorgen skal æde mig op. For det ville Mads på ingen måde have, og jeg har også en forpligtelse over for mine døtre og mit barnebarn, siger Lykke Petersen.

Føles som at leve to liv

Mads Skjoldsøges drabsmand, en dengang kun 16-årig dreng, var i forvejen kendt af Hillerød Kommune. Han var tidligere blevet smidt ud af en skole netop på grund af en episode med knivstik. Retssagen mod ham endte i en dom på otte års fængsel.

- Jeg synes, det er så meningsløst. At en så lille ting som en kastet lighter kunne være årsag til, at han slog Mads ihjel, kan jeg ikke få til at passe. Men jeg lader ham (drabsmanden, red.) ikke fylde særligt meget. For så bliver man bare ædt op af vrede. Men jeg synes, det er mærkeligt at tænke på, at han en dag kommer ud af fængslet og kan leve sit liv videre, siger Lykke Petersen. 

- Vi har det som om, vi lever to liv med denne her sorg. En ting er at vi prøver at få vores eget liv til at køre. Men vi lever også et liv, hvor vi har ondt, fordi han ikke længere er her og blevet taget fra os på den måde, han gjorde, siger hun.

Vennerne er stadig påvirket

Hun håber, at dagens mindehøjtidelighed kan være med til at hjælpe Mads’ venner, som stadigvæk er påvirket af drabet og har efterspurgt en måde, hvorpå de kan mødes og mindes ham.

- Der er mange af hans venner og veninder, der savner ham. Det gør mig ked af det, og jeg prøver derfor at tale meget om det og være der for de unge, som har brug for at snakke. Men samtidig er jeg også stolt over, at han i en alder af bare 17 år rummede så mange fantastiske egenskaber og stadig kan trække mennesker til, fordi han var den, han var, siger Lykke Petersen.

Bryd tabuet omkring sorg

Netop det at kunne tale om sorgen har været vigtigt for at kunne komme videre, og for Lykke Petersen har hendes netværk været en kæmpe støtte.

- Mit netværk har båret mig igennem det her. Hvis jeg ikke havde haft dem, så tror jeg, jeg var forsumpet i min sorg. Derfor er mit budskab også, at man ikke skal holde sig tilbage med at tilbyde sin hjælp og støtte og danne en ring om folk, der har mistet. Det hjælper at tale om det, siger hun.

Her kan du se et tidligere interview med Lykke Petersen.

Efter tabet af sin søn startede Lykke Petersen et netværk, der hedder Nabokonerne. Formålet er at holde foredrag og bryde tabuer om det at miste.

- Vi mødes stadig en gang imellem. Men jeg kunne rigtig godt tænke mig at komme lidt mere ud og tale om det her med, hvordan man bryder tabuet omkring sorg. Vi er ikke altid så gode til det her med at rumme hinanden, og jeg oplever stadig, at folk ikke ved, hvad de skal sige til mig. Jeg har ikke haft så meget overskud til at gå ud og tale så meget, som jeg egentlig gerne ville. Men jeg håber, jeg kommer til at lave nogle foredrag igen. For de her tabuer kan jeg være med at bryde, siger Lykke Petersen.

TV 2 Lorry har samlet alle artikler i sagen om Mads. Få overblikket her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere