Vi skal i hvert fald aldrig være selvstændige og arbejde hjemmefra igen

Familien Schmidt Johansen fra Kgs. Lyngby måtte balancere børn, skole og arbejde under lockdown. Deres videodagbog er et skønt portræt af en særlig tid i vores fælles historie.

Hvis man vil have et ærligt og kærligt indblik i en udfordret tid for enhver børnefamilie, da frygten for covid-19 lukkede landet ned, er man i godt selskab med familien Schmidt Johansen fra Kgs. Lyngby nord for København.

I de fire uger, da alle skulle blive hjemme, filmede familien sin nye hverdag og forøget på at få arbejde, hjemmeskole og samvær til at hænge sammen. 

- Mor, hvad laver du?, spørger 9-årige Selma. Ofte.
- Jeg prøver at arbejde, svarer hendes mor Line, lige så ofte.

Hvorefter Selma udbryder: 

- Det hele er bare så kedeligt. Kedeligt, kedeligt.  

quote Det hele er bare så kedeligt. Kedeligt, kedeligt

Selma Schmidt Johansen, 9 år, Kgs. Lyngby

Det er dog alt andet end kedeligt at følge familien på fem gennem den første tids rådvildhed til forsøget på at skabe nye rammer og værdi i det langstrakte, nære samvær.

- Kunne vi aftale, at ingen af jer afbryder far og mig i dag?, spøger mor Line håbefuldt over morgenmaden en dag?

- Jaa, svarer de tre børn - Selma, Aksel og Vera, fuld af gode viljer.

Hvorefter der ikke går længe, inden døren går op til det værelse, far Jacob har søgt tilflugt i for at deltage i det ene skypemøde efter det andet.

- Faar, hvad laver du?, spørger Selma.
- Jeg sidder og lytter på et conference call, svarer hendes far, forklarer hvad det er og lægger dermed et nyt ord i sin ældste datters ordforråd og begrebsverden.. 

I begyndelsen gik familien ikke så meget op i skole og lektier, da de tænkte, at de vel snart alle sammen var tilbage til normalen. Men efter en uges tid, måtte de travle forældre også finde tid til hjemmeskole.

quote Vores børn syntes ikke, det var sjovt med hjemmeundervisning

Line Schmidt Johansen, Project Advisor, PwC

- Vores børn syntes ikke, det var sjovt med hjemmeundervisning, og de gad ikke sidde og fordybe sig. Så vi var nødt til at være over dem hele tiden for at få dem til at lave noget, fortæller Line Schmidt Johansen. 

Men med hjælp fra mormor på mobilen, en fast aftale om at spille fodbold med de samme få kammerater, godt søskendeskab og løbende leveringer af nyt legetøj, finder familien langsomt sin vej til et hjemmeliv, der fungerer. Selvom den dårlige samvittighed nager konstant.

Coronakuller og Kærlighed

- På et tidspunkt er jeg på Instagram og ser billeder med mødre, der havde været i skoven og hente alt muligt hjem, som de skulle til at måle op og lave til naturprojekter, naturbingo og naturbilledlotteri, fortæller Line Schmidt Johansen

- Så ramte den dårlige samvittighed og skyldfølelse mig bare, for det havde jeg hverken overskud eller tid til at gøre med mine børn, siger Line Schmidt Johansen.

 

To gear af farten

Normalt er famlien meget aktiv med svømning, gymnastik, fodbold og fitness, og er spredt for alle vinde meget af dagen og aftenen. Det lavede corona-nedlukningen fuldstændig om på. På en almindelig dag var der nu tid til at bygge en snemand, spille spil - med mormor og morfar på ipad'en- eller bage boller inden aftensmad sammen. 

Oplevelsen af at være meget mere hjemme har givet en erkendelse i familien om, at de ikke skal tilbage til den gamle hverdag.

- Vi kan godt lige tage to gear af den fart, vi har på og spørge os selv: Alt det vi gør, giver det os noget, og vil vi det virkelig? siger Jacob Schmidt Johansen.

quote Alt det vi gør, giver det os noget, og vil vi det virkelig?

Jacob Schmidt Johansen, Senior Portfolio Manager, Danske Bank

De to voksne har begge gode jobs i hhv. PwC og Danske Bank, og deres forældre er raske og friske, så familien har ikke oplevet corona-tiden som en krise. Men når det er sagt, er familien lettet, da de tre børn første gang vandrer af sted til skole og børnehave, og forældrene får en sjælden dosis arbejdsro. 

- Jeg har lært, at jeg i hvert fald ikke gider dit job, for du taler i telefon hele tiden, smiler Line Schmidt Johansen til Jacob, som giver hende ret.

- Vi har også lært, at vi ikke gider være selvtændige og arbejde hjemmefra hele tiden, det er helt sikkert. Det kommer ikke til at ske, konstaterer de begge.

Selv om det var udmattende at være i isolation, har det også givet Jacob og Line Schmidt Johansen lyst til at familien fremover vælger samvær og tid over aktiviteter hver for sig. 
Selv om det var udmattende at være i isolation, har det også givet Jacob og Line Schmidt Johansen lyst til at familien fremover vælger samvær og tid over aktiviteter hver for sig. 
Foto: TV 2 Lorry

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corna vaccine hætteglas

To regioner kæmper for at undgå spild af vacciner - på hver deres måde

senfølger(2)

playEfter mere end 10 måneder med senfølger: Nu kan Christina endelig dyrke motion igen

default_thumb

playHusker du Erwin og Anne? Nu må de igen aflyse deres kærlighedsfest

steen andersen

playSteen frygter fodbold-EM uden tilskuere: "Det er som en lagkage uden flødeskum"

Lyngby-Taarbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere