Valg i Lyngby-Taarbæk: Konservatives dronning står fortsat stærkt

Lyngby-Taarbæk har – med en enkelt undtagelse – haft konservative borgmestre siden 1950. Intet tyder på, at det vil ændre sig efter kommunalvalget den 16. november. Men på anden vis varsles der dog nye tider.

Den borgerlige krig i Lyngby-Taarbæk er slut. 

Konservative og Venstre har forbrødret sig og indgået valgforbund, hvilket var en utænkelig situation for bare få år siden. Konservative har trukket det længste strå, og det vil formentlig blive cementeret til kommunalvalget. 

Spørgsmålet er nu, hvor dette nye venskab efterlader den såkaldte Lyngby-model, der med en konservativ borgmester og en socialdemokratisk viceborgmester har styret kommunen næsten uafbrudt i årtier. 


Hvad er der på spil?

Det er borgmesterposten i hvert fald ikke. 

Sofia Osmani (K) vil med stor sandsynlighed fortsat stå i spidsen for Lyngby-Taarbæk efter kommunalvalget. Lyngby-Taarbæk har altid været en borgerlig kommune og også Venstre peger nu på Sofia Osmani som borgmester.

I stedet bliver det mere interessant at se, hvem Sofia Osmani og Det Konservative Folkeparti vil vælge som sin nærmeste samarbejdspartner efter valget.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er Sofia Osmani fra Konservative. Hun har gode politiske kort på hånden og er en populær skikkelse i Lyngby-Taarbæk, hvor ingen af de andre lokalpolitikere når hende til sokkeholderne, når det kommer til personlige stemmer.

Konservative har i dag ti ud af 21 mandater i kommunalbestyrelsen. Der skal altså kun høstes et enkelt mandat mere, før der er absolut flertal. Det er et realistisk scenarie, selvom Konservative også fik et par heldige mandater ved sidste valg, fordi de andre partier i valgforbundet ikke kom ind.

Men også uden et absolut flertal ser Sofia Osmani ud til at kunne fortsætte som borgmester, for hun har opbakning fra flere af de andre partier i kommunalbestyrelsen.

 • Socialdemokratiet er i dag det næststørste parti i Lyngby-Taarbæk og har i årtier – med en enkelt undtagelse - været en fast samarbejdspartner for Konservative i en konstellation, der er blevet kaldt Lyngby-modellen. Socialdemokratiets spidskandidat og nuværende viceborgmester, Simon Pihl Sørensen, har udtalt, at Socialdemokratiet vil pege på Sofia Osmani igen, hvis der er borgerligt flertal i Lyngby-Taarbæk efter kommunalvalget.
 • Derudover er Konservative denne gang gået i valgforbund med Venstre. Det er opsigtsvækkende, for de to partier har tidligere haft gevaldige samarbejdsvanskeligheder, men nu er der altså kommet nye boller på suppen. Spidskandidat Christine Dal har på forhånd trukket sig fra kampen om borgmesterposten ved at sige, at Venstre vil pege på Sofia Osmani. Det sker ifølge Christine Dal for at sikre, at der er et borgerligt flertal, så Konservative ikke nødvendigvis behøver at samarbejde med for eksempel Socialdemokratiet.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Sigurd Agersnap er spidskandidat for SF og den eneste, der for alvor kan kaldes en udfordrer til Osmani og Konservative. Det er realistisk, at SF vil gå frem til kommunalvalget, men Sigurd Agersnap har kun en ganske lille chance for at snuppe borgmesterposten.

 • SF har i dag to mandater og er i valgforbund med Radikale Venstre og Enhedslisten, der har henholdsvis to og et enkelt mandat ud af de 21 i kommunalbestyrelsen. Det vil derfor kræve et helt andet kommunalvalg end normalt i Lyngby-Taarbæk, hvis magtbalancen skal rykke sig.
 • Det er samtidigt nødvendigt, at Socialdemokratiet hopper med på vognen - men det er bestemt heller ikke utænkeligt. Spidskandidat Simon Pihl Sørensen er kendt som den evige kongemager i Lyngby-Taarbæk, men mon ikke han selv vil være borgmester, hvis der ligefrem kommer rødt flertal – i hvert fald hvis Socialdemokratiet bliver størst.

Der er dog ikke rigtig noget, der tyder på, at det scenarie vil udspille sig.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Konservative stormede frem og fordoblede antallet af mandater fra fem til ti i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk.

Valgets tale var ikke til at tage fejl af, og hele kommunalbestyrelsen var med i konstitueringen og bakkede op om, at Sofia Osmani skulle fortsætte som borgmester.

Alle repræsenterede partier i kommunalbestyrelsen har i dag en eller flere formandsposter i fagudvalgene.

Hvordan har kommunalbestyrelsen fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Alle medlemmer af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk har bakket op om de stramme budgetter, der er lavet i indeværende valgperiode. Kommunens økonomi er udfordret. Det har hverken været rendyrkede sparebudgetter eller budgetter, hvor lokalpolitikerne har haft kæmpe armbevægelser udover på anlægsområdet, hvor der har været nogle akutte behov. I 2020 blev der indgået en budgetaftale for de to efterfølgende år med en skattestigning på 0,68 procentpoint fra 23,70 til 24,38 fra den 1. januar 2021. Det skyldes primært øgede udgifter til udligning.


Hvilke partier har indgået valgforbund?

Der er indgået tre valgforbund i Lyngby-Taarbæk Kommune:

 • Radikale Venstre, Lokallisten Vores Kommune – LTK, SF, Veganerpartiet og Enhedslisten
 • Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre og Bydelenes Stemmer
 • Nye Borgerlige og Liberal Alliance

Socialdemokratiet er det eneste parti i kommunalbestyrelsen, der står alene. Spidskandidat Simon Pihl Sørensen afviser at føle sig truet af den borgerlige forbrødring.


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • Konservative fik 36,6 procent af stemmerne i Lyngby-Taarbæk ved sidste valg men fik hele ti ud af 21 mandater i kommunalbestyrelsen. Det skyldes et valgforbund med tre andre partier (DF, LA og NB), der ikke blev valgt ind. Stemmerne tilfaldt derfor Konservative i mandatfordelingen.
 • Venstre i Lyngby-Taarbæk er nærmest imploderet i indeværende valgperiode. Partiet fik to mandater ved sidste valg men er ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen i dag.
  • Henriette Breum meldte sig ud af Venstre og blev løsgænger i protest over, at hun blev vraget som ny spidskandidat til fordel for Helle Binzer fra forældrebevægelsen Bedre Børneliv.
  • Da den tidligere spidskandidat og borgmester, Søren P. Rasmussen, fraflyttede kommunen kom førstesuppleant Inge Sandager ind i kommunalbestyrelsen i stedet, men da var hun allerede meldt ud af Venstre. Hun er derfor også løsgænger. 
  • Begge har siden hen afvist at genindtræde i Venstre. Helle Binzer har trukket sit kandidatur, og Venstre har derfor fundet en ny til at stå i spidsen for partiet til kommunalvalget – nemlig Christine Dal.
  • At Søren P. Rasmussen ikke længere er spidskandidat for Venstre er formentlig medvirkende til forbrødringen med Konservative . Han blev borgmester efter et spektakulært kup i Lyngby-Taarbæk efter kommunalvalget i 2009. Fire år senere generobrede Konservative posten med Sofia Osmani i spidsen.


Forudsigelsen

Nuværende borgmester Sofia Osmani (K) vil formentlig fortsætte som borgmester i Lyngby-Taarbæk, og det vil sandsynligvis igen ske med en bred konstituering bestående af alle partier i kommunalbestyrelsen. 

Det bliver dog spændende at se, om viceborgmesterposten vil tilfalde Socialdemokratiet, som den plejer, når nu Venstre byder sig til som borgerlig samarbejdspartner. 
Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Lyngby-Taarbæk i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Lyngby-Taarbæk. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Lyngby-Taarbæk Kommune: