Valg i Lyngby-Taarbæk: Konservatives dronning står fortsat stærkt

Lyngby-Taarbæk har – med en enkelt undtagelse – haft konservative borgmestre siden 1950. Intet tyder på, at det vil ændre sig efter kommunalvalget den 16. november. Men på anden vis varsles der dog nye tider.

Den borgerlige krig i Lyngby-Taarbæk er slut. 

Konservative og Venstre har forbrødret sig og indgået valgforbund, hvilket var en utænkelig situation for bare få år siden. Konservative har trukket det længste strå, og det vil formentlig blive cementeret til kommunalvalget. 

Spørgsmålet er nu, hvor dette nye venskab efterlader den såkaldte Lyngby-model, der med en konservativ borgmester og en socialdemokratisk viceborgmester har styret kommunen næsten uafbrudt i årtier. 


Hvad er der på spil?

Det er borgmesterposten i hvert fald ikke. 

Sofia Osmani (K) vil med stor sandsynlighed fortsat stå i spidsen for Lyngby-Taarbæk efter kommunalvalget. Lyngby-Taarbæk har altid været en borgerlig kommune og også Venstre peger nu på Sofia Osmani som borgmester.

I stedet bliver det mere interessant at se, hvem Sofia Osmani og Det Konservative Folkeparti vil vælge som sin nærmeste samarbejdspartner efter valget.

Borgmester:

Sofia Osmani (K)

1. viceborgmester:

Simon Pihl Sørensen (S)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er Sofia Osmani fra Konservative. Hun har gode politiske kort på hånden og er en populær skikkelse i Lyngby-Taarbæk, hvor ingen af de andre lokalpolitikere når hende til sokkeholderne, når det kommer til personlige stemmer.

Konservative har i dag ti ud af 21 mandater i kommunalbestyrelsen. Der skal altså kun høstes et enkelt mandat mere, før der er absolut flertal. Det er et realistisk scenarie, selvom Konservative også fik et par heldige mandater ved sidste valg, fordi de andre partier i valgforbundet ikke kom ind.

Men også uden et absolut flertal ser Sofia Osmani ud til at kunne fortsætte som borgmester, for hun har opbakning fra flere af de andre partier i kommunalbestyrelsen.

  • Socialdemokratiet er i dag det næststørste parti i Lyngby-Taarbæk og har i årtier – med en enkelt undtagelse - været en fast samarbejdspartner for Konservative i en konstellation, der er blevet kaldt Lyngby-modellen. Socialdemokratiets spidskandidat og nuværende viceborgmester, Simon Pihl Sørensen, har udtalt, at Socialdemokratiet vil pege på Sofia Osmani igen, hvis der er borgerligt flertal i Lyngby-Taarbæk efter kommunalvalget.
  • Derudover er Konservative denne gang gået i valgforbund med Venstre. Det er opsigtsvækkende, for de to partier har tidligere haft gevaldige samarbejdsvanskeligheder, men nu er der altså kommet nye boller på suppen. Spidskandidat Christine Dal har på forhånd trukket sig fra kampen om borgmesterposten ved at sige, at Venstre vil pege på Sofia Osmani. Det sker ifølge Christine Dal for at sikre, at der er et borgerligt flertal, så Konservative ikke nødvendigvis behøver at samarbejde med for eksempel Socialdemokratiet.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Sigurd Agersnap er spidskandidat for SF og den eneste, der for alvor kan kaldes en udfordrer til Osmani og Konservative. Det er realistisk, at SF vil gå frem til kommunalvalget, men Sigurd Agersnap har kun en ganske lille chance for at snuppe borgmesterposten.

  • SF har i dag to mandater og er i valgforbund med Radikale Venstre og Enhedslisten, der har henholdsvis to og et enkelt mandat ud af de 21 i kommunalbestyrelsen. Det vil derfor kræve et helt andet kommunalvalg end normalt i Lyngby-Taarbæk, hvis magtbalancen skal rykke sig.
  • Det er samtidigt nødvendigt, at Socialdemokratiet hopper med på vognen - men det er bestemt heller ikke utænkeligt. Spidskandidat Simon Pihl Sørensen er kendt som den evige kongemager i Lyngby-Taarbæk, men mon ikke han selv vil være borgmester, hvis der ligefrem kommer rødt flertal – i hvert fald hvis Socialdemokratiet bliver størst.

Der er dog ikke rigtig noget, der tyder på, at det scenarie vil udspille sig.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Ældreområdet

    Standarden i hjemmeplejen er til debat i Lyngby-Taarbæk. Der er lavet besparelser og effektiviseringer på ældreområdet, og kommunen har rekrutteringsvanskeligheder. Tilsynsrapporter har påvist, at forholdene for de ældre sagtens kan være bedre – der bliver blandt andet talt om utilstrækkelige forhold og væsentlige mangler. Partierne i kommunalbestyrelsen erkender, at der er problemer, og der er vedtaget en handleplan for forbedringer i hjemmeplejen. Nogle partier mener dog ikke, det er nok.

  • Børneområdet

    Lyngby-Taarbæk har en aktiv forældrebevægelse, der hedder Bedre Børneliv, som har været med til at sætte børneområdet på dagsordenen – for nylig med et vælgermøde med fokus på kommunens yngste. En af udfordringerne på børneområdet er pladsmangel i daginstitutionerne. Det er blevet besluttet at bygge fire nye daginstitutioner i Lyngby-Taarbæk, men det er ikke nok til at løse problemet. Derudover er flere institutionsbygninger i dårlig stand og har brug for renovering. Forældrebevægelsen er utilfreds med, at det ikke bliver prioriteret højere, når der samtidig bliver brugt en kvart milliard på renovering af rådhuset. Rekruttering og fastholdelse af pædagoger er også på tapetet, ligesom minimumsnormeringer kan blive et tema, for Lyngby-Taarbæk er ikke en af de kommuner, der har valgt at fremrykke dem. Kommunen har for nylig erkendt en regnefejl, der betyder, at der de seneste år er tilført for få penge til børneområdet.

  • Letbanen

    Der er ingen tvivl om, at letbanen er det emne, der har fyldt allermest i debatten i Lyngby-Taarbæk i de sidste mange år, og det vil fortsætte frem mod kommunalvalget. Anlægsarbejdet er i fuld gang, og det er alle de afledte konsekvenser, der vil blive debatteret – såsom det årelange trafikale kaos og naboerne, der døjer med støj fra byggeriet, hvilket nogle lokalpolitikere mener bør føre til kompensation, men det er der ikke lovhjemmel til. Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk er indædt modstander af letbanen, men den blev vedtaget med det mindst mulige flertal af alle de andre partier i kommunalbestyrelsen. Det vil Det Konservative Folkeparti nok ikke forsømme at minde vælgerne om, nu hvor frustrationerne over byggeriet er størst, og hvor der stadig er fire år til, at man kan tage den første tur med letbanen fra Lundtofte til Ishøj. Sofia Osmani har dog sagt, at hun ikke går til valg på at forlade letbanesamarbejdet, da hun mener, det er urealistisk på nuværende tidspunkt.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Konservative stormede frem og fordoblede antallet af mandater fra fem til ti i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk.

Valgets tale var ikke til at tage fejl af, og hele kommunalbestyrelsen var med i konstitueringen og bakkede op om, at Sofia Osmani skulle fortsætte som borgmester.

Alle repræsenterede partier i kommunalbestyrelsen har i dag en eller flere formandsposter i fagudvalgene.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Sofia Osmani (K) 23,5% af alle afgivne stemmer 7.147
2. Simon Pihl Sørensen (S) 1.581
3. Siguard Agersnap (SF) 1.114
4. Søren P. Rasmussen (V) 994
5. Bodil Kornbek (S) 836

Hvordan har kommunalbestyrelsen fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Alle medlemmer af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk har bakket op om de stramme budgetter, der er lavet i indeværende valgperiode. Kommunens økonomi er udfordret. Det har hverken været rendyrkede sparebudgetter eller budgetter, hvor lokalpolitikerne har haft kæmpe armbevægelser udover på anlægsområdet, hvor der har været nogle akutte behov. I 2020 blev der indgået en budgetaftale for de to efterfølgende år med en skattestigning på 0,68 procentpoint fra 23,70 til 24,38 fra den 1. januar 2021. Det skyldes primært øgede udgifter til udligning.


Hvilke partier har indgået valgforbund?

Der er indgået tre valgforbund i Lyngby-Taarbæk Kommune:

  • Radikale Venstre, Lokallisten Vores Kommune – LTK, SF, Veganerpartiet og Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre og Bydelenes Stemmer
  • Nye Borgerlige og Liberal Alliance

Socialdemokratiet er det eneste parti i kommunalbestyrelsen, der står alene. Spidskandidat Simon Pihl Sørensen afviser at føle sig truet af den borgerlige forbrødring.


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

  • Konservative fik 36,6 procent af stemmerne i Lyngby-Taarbæk ved sidste valg men fik hele ti ud af 21 mandater i kommunalbestyrelsen. Det skyldes et valgforbund med tre andre partier (DF, LA og NB), der ikke blev valgt ind. Stemmerne tilfaldt derfor Konservative i mandatfordelingen.
  • Venstre i Lyngby-Taarbæk er nærmest imploderet i indeværende valgperiode. Partiet fik to mandater ved sidste valg men er ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen i dag.
    • Henriette Breum meldte sig ud af Venstre og blev løsgænger i protest over, at hun blev vraget som ny spidskandidat til fordel for Helle Binzer fra forældrebevægelsen Bedre Børneliv.
    • Da den tidligere spidskandidat og borgmester, Søren P. Rasmussen, fraflyttede kommunen kom førstesuppleant Inge Sandager ind i kommunalbestyrelsen i stedet, men da var hun allerede meldt ud af Venstre. Hun er derfor også løsgænger. 
    • Begge har siden hen afvist at genindtræde i Venstre. Helle Binzer har trukket sit kandidatur, og Venstre har derfor fundet en ny til at stå i spidsen for partiet til kommunalvalget – nemlig Christine Dal.
    • At Søren P. Rasmussen ikke længere er spidskandidat for Venstre er formentlig medvirkende til forbrødringen med Konservative . Han blev borgmester efter et spektakulært kup i Lyngby-Taarbæk efter kommunalvalget i 2009. Fire år senere generobrede Konservative posten med Sofia Osmani i spidsen.


Forudsigelsen

Nuværende borgmester Sofia Osmani (K) vil formentlig fortsætte som borgmester i Lyngby-Taarbæk, og det vil sandsynligvis igen ske med en bred konstituering bestående af alle partier i kommunalbestyrelsen. 

Det bliver dog spændende at se, om viceborgmesterposten vil tilfalde Socialdemokratiet, som den plejer, når nu Venstre byder sig til som borgerlig samarbejdspartner. 




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Lyngby-Taarbæk i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Lyngby-Taarbæk. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Lyngby-Taarbæk Kommune:


Valgforbund:

  • Radikale Venstre, Lokallisten Vores Kommune – LTK, SF, Veganerpartiet, Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre, Bydelenes Stemmer
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance


Liste A - Socialdemokratiet

Simon Pihl Sørensen

Dorthe Minna Hansen

Bodil Kornbek

Klaus Dalgas

Martin Stenner

Silas Mudoh

Finn Riber

Ib Carlsen

Ivar Ørnby

Lars Bjørn


Liste B - Radikale Venstre

Gitte Kjær-Westermann, Taarbæk

Mikkel Johannessen, Virum

Kasper Langberg, Virum

Susanne Hjernøe, Virum

Cecilie Lindahl, Kgs. Lyngby

Paul K. Jeppesen, Brede

Ole Møller, Brede

Johan Løje, Virum

Karoline Geneser, Virum


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Sofia Osmani

John Tefke

Mette Schmidt Olsen

Dorthe la Cour

Martin Vendel Nielsen

Magnus von Dreiager

Charlotte Shafer

Karsten Andersen

Erik Frikke

Maria Svane

Katrine Vendelbo

Marcus Perathoner

Casper Strunge

Ole Møller

Anne Jeremiassen

Tonni Hyldgaard

Philip Rye

Shahin Yazdi Sotoudeh

Søren Preuss

Christine Bernt Henriksen

Michael M. Jørgensen

Christian Winther

Richard Sandbæk


Liste D - Nye Borgerlige

Claus Bøgh Svenningsen

Anette Skafte

Dorthe Rosa Hasselby

Peter Nielsen

Freddy Jacobsen

Lene Tholstorf


Liste E - Lokallisten Vores Kommune - LTK

1. Lars Bisgaard

2. Ida-Marie Helsberg

3. Thomas Larsen


Liste F - SF

Sigurd Agersnap, Lyngby

Niels Haxthausen, Sorgenfri

Anne Grete Bülow, Lyngby, Fortunbyen

Dorete Dandanell, Virum

Majbrit Pedersen, Lyngby Vest

Karen Marie Pagh Nielsen, Ørholm/Lundtofte

Arne Christensen, Virum

Claudia Heim, Sorgenfri

Niels Halse, Sorgenfri

Inge Duus Hjortlund, Lyngby Vest


Liste G - Veganerpartiet

Helene Toksværd


Liste I - Liberal Alliance

Thomas Frederiksen, Virum

Louise Siv Ebbesen, Hjortekær

Steffen Larsen, Hjortekær

Helle Kruuse, Ørholm

Uwe Hermann, Bondebyen

Trine Mortensen, Virum


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Jørn Jensin

2. Anne Schmidt

3. Søs Krog


Liste Q - Bydelenes Stemmer

Nils-Peter Astrupgaard


Liste V - Venstre

Christine Dal

Tommy Wedel

Jens Dissing Odgaard

Grethe Andreasen

Erik Faurholt Siggaard

Niels Jørgen Christensen

Kristian Wismann Kurlink

Thomas Koed

Kersi Porbunderwala


Liste Ø - Enhedslisten

1. Henrik Bang

2. Lise Hogervorst

3. Jeanette Astrup

4. Jesper Grand

5. Pia Boisen

6. Farrokh Jafari

7. Carl Friis

_

_