Restauranter famler sig frem mod genåbning: Nogle ændrer meget - andre gør ingenting

Efter regeringens udmelding om, at restaurationsbranchen kan genåbne fra 18. maj, så skal restauranterne nu til at finde ud af, hvordan de kan genåbne - og det er svært, for ingen ved endnu, hvilke retningslinjer, der gælder.

Rikke Kold Black Sørensen har sammen med sin mand Raadvad Kro ved Dyrehaven.

Hun er glad for beskeden om, at de kan genåbne - men frustreret over de manglende retningslinjer. 

- Det er det samme limbo, som vi har stået i de sidste snart to måneder. Man er i en ventepostion. Vi glæder os til at komme vi gang. Vi glæder os til at byde nogle gæster velkommen, men lige nu ved vi ikke under hvilke vilkår, og om det økonomisk kan svare sig for os at åbne. Og der er bare et stort økonomisk aspekt i det her, siger Rikke Kold Black Sørensen, indehaver, Raadvad Kro & Den Gule Cottage til TV 2 Lorry. 

Fordi der ikke er nogle specifikke retningslinjer til restauranterne, så har de på Raadvad Kro valgt ikke at gå i gang med forberedelser. 

På restauranten "Willy's Restaurant" i Hillerød opsætter man nu plexiglas mellem alle borde for at hindre smitterisiko.
På restauranten "Willy's Restaurant" i Hillerød opsætter man nu plexiglas mellem alle borde for at hindre smitterisiko.
Foto: Anna Clara Ingemann / TV 2 Lorry

- Lige nu gør vi faktisk ingenting. Bordene nogenlunde, som de plejer at stå. Der kommer selvfølgelig til at ske noget herinde, for vi ved, der kommer til at være noget med afstand, siger Rikke Kold Black Sørensen.

Med myndighedernes nuværende retningslinjer skal restauranterne sørge for, at der minimum vil være to meter mellem gæsterne, fire kvadratmeter per gæst og sikre, at gæsterne ikke bryder forsamlingsforbuddet på ti personer. 

Horesta: Svært at få penge i kassen med så mange restriktioner

Hos brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, er de glade for at restauranterne kan genåbne, men de kræver retningslinjerne ændret, så restauranterne får større mulighed for at tjene penge. 

- Hvis du forestiller dig, at der for eksempel i en restaurant skal være 50 gæster, for at bare det løber rundt, uden at man taber penge, men vi får retningslinjer, der gør, at man måske kun kan have 30 gæster, ja, så giver det sig selv.

- Så er der simpelthen ikke råd til at holde en forretning åben, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør hos Horesta. 

Horesta ser derfor gerne, at der kigges til udlandet, når retningslinjerne skal besluttes.

- I Norge er der afstandskrav på én meter. I Danmark opererer man med to meter. WHO's retningslinjer siger også én meter, så vi synes, det er naturligt, at man kigger lidt på, om man kunne gøre noget af det, som de andre åbenbart gør, siger Katia K. Østergaard. 

Plexiglas og engangs-kort

Hos Willy's Restaurant i Hillerød afventer de også retningslinjer - men her er de allerede gået i gang med at forberede.

- Vi har valgt at sætte plexiglas op imellem bordene, således at folk er adskilt rent fysisk og ikke kan komme i nærheden af hinanden, siger Willy Andersen, indehaver, Willy's Restaurant. 

Tjenerne skal have handsker på, så de ikke bliver smittet fra servicen, og så bliver de klassiske menukort byttet ud med engangsmenukort. 

Uanset hvilke retningslinjer, der kommer til at gælde, så glæder både Willy's Restaurant og Raadvad Kro sig til at igen at kunne byde gæster velkommen. 

- Vi åbner op i hvert fald op, som vi må. Jeg har fået bordbestilling allerede til den 19. maj, så det er dejligt, siger Willy Andersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik