Olufs husråd mod hvepse hitter på Facebook – Men virker det?

En billede af en brun papirpose, der ligner et hvepsebo, er gået viralt. Angiveligt skulle det skræmme hvepsene væk. Men hvad siger en ekspert til det?

TV 2 Lorry har spurgt en biolog, om det nu også kan passe, at noget så simpelt som en brun papirpose, kan holde hvepsene væk. Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix & Facebook screenshot

Den rekordvarme sommer i år har budt på markant flere hvepse, end vi er vant til.

Der florerer derfor i øjeblikket mange husråd på blandt andet de sociale medier om, hvordan man undgår den svirrende plage fra de stikkende insekter.

Et af de råd, der alvor har vakt stor opmærksomhed, stammer fra Oluf Jørgensen fra Virum.

Forleden lagde han følgende råd ud på Facebook:

- Man tror ikke det passer, men det gør det. Vi har været plaget meget af hvepse, men vi så et tip med en brun papirpose på terrassen. Og det hjælper - der har ikke været en eneste, mens vi spiste frokost. Hvepsen tror, det er et andet bo og flyver videre, skriver Oluf Jørgensen.

Oluf Jørgensens opslag er gået viralt, efter han postede det i søndags. Foto: Screenshot fra Facebook

Opslaget er siden hen delt mere end 9.000 gange. Men hvad siger en ekspert til det?

TV 2 Lorry har spurgt Jes Aagaard, der er biolog hos Naturstyrelsen, om det nu også kan passe, at noget så simpelt som en brun papirpose, kan holde hvepsene væk.

Umiddelbart er han kritisk.

- Jeg tror ikke, at de reagerer på synet af et andet bo. Men det skal jeg lade være usagt. De kender hinanden på feromoner (luftbårne duftpartikler, red) og signalstoffer. Men de er også visuelle og bruger synet, siger Jes Aagaard.

Han vil se kontrollerede forsøg på, at det virker, før han tror på det.  

- Jeg har aldrig hørt om det før, siger han.

Læs også Naturstyrelsen advarer mod aggressive hvepse

Et godt råd

Hvis man vil undgå hvepse under frokosten hjemme på terrassen eller i sommerhuset. Så er der en helt banal ting, man altid kan gøre, forklarer Jes Aagaard.

- Man kan sørge for, at der ikke står fristende madvare fremme på bordet. Så snart man sætter sig ned og åbner en pakke leverpostej, så registrerer de sindssygt hurtigt duften. Man kan sætte et kagenet henover eller lægge maden i noget tupperware, siger han.

På den måde undgår man også, at hvepsen trækker andre af sine artsfæller med fra dens bo.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik