Nyt brunt skilt lokker bilister til verdenshædret have

Et brunt skilt ved en motorvejsafkørsel skal få bilister til at nyde Danmarks verdenskulturarv.

00:42

Et brunt skilt som blikfang.

Vi forventer jo ikke, at det er dem alle sammen, der drejer ind og besøger Dyrehaven, men det er et rigtig godt blikfang.

Anders Kring, site manager for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Du kender sikkert skiltene, der pryder motorvejsafkørslerne i hele landet. De lokker med de spændende, kulturelle oplevelser, du kan nyde, hvis du i stedet for at fortsætte lige ud, drejer fra.

Nu er et nyt, brunt skilt sat op på Helsingørmotorvejen ved Lundtofte-afkørslen, der skal lokke ind til Jægersborg Dyrehave og Hegn, der er en af de få steder, der har fået titlen UNESCO verdenskulturarv i Danmark. 

Læs også Hest fældede mand ved Hubertusjagt: Sådan har han det nu

Disse steder er UNESCO verdens-kulturarv i Danmark

  • Roskilde Domkirke
  • Kronborg Slot
  • Stevns Klint
  • Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland
  • Jellingestenene
  • Vadehavet
  • Christiansfeld

    Kilde: UNESCO World Heritage

- Ifølge Vejdirektoratet passerer ca. 80.000 bilister hver dag forbi på Helsingørmotorvejen. Vi forventer jo ikke, at det er dem alle sammen, der drejer ind og besøger Dyrehaven, men det er et rigtig godt blikfang og kan hjælpe især turister, der ikke kender området så godt, til at finde vej til Dyrehaven, siger Anders Kring, der er site manager for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Skiltet skiller sig ud ved at have en UNESCO-undertavle. Den ære deler jagtområdet med blandt andre Stevns Klint og Roskilde Domkirke, som nogle af de få udpegede UNESCO verdensarv-steder i Danmark.

Kendt jagtområde

På skiltet står der ikke "Dyrehaven", men "Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland", der er en fællesbetegnelse for Jægersborg Dyrehave og Hegn, Gribskov og Store Dyrehave.

Alle skove og haver blev i gamle dage - og stadig - brugt til jagt for de royale, og det er én af de ting, der gør skovene unikke. 

Læs også Se eksplosionen: Her ryger toppen af 250 år gammelt træ

Emitageslottet i Dyrehaven blev bygget som et jagtslot, hvor kongen kunne spise og drikke med sine gæster. Mange af vejene i Dyrehaven blev bygget som jagtveje til kongen og hans jægere.

- Jægersborg Dyrehave og Hegn er jo et fantastisk område i sig selv, men ved at det også er en del af Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, viser vi, at det er et historisk kulturområde i verdensklasse, siger Anders Kring.

De brune skilte er en landsdækkende ordning, der viser vej til de vigtigste attraktioner rundt omkring i Danmark.

De første skilte blev sat op som en forsøgsordning tilbage i 2012, men nu er tiltaget gjort permanent. Derfor er Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland blandt de seværdigheder, som nu kan gøre opmærksom på sig selv ved motorvejen. 

Læs også 10.000 unge til drukfest - ekstra personale indkaldt på skadestue

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?