Naturstyrelsen har fået nok af bilister - lukker af ved populært slot og flere skovområder

Flere bilister er begyndt at køre ind i naturområder. Det har særligt i Nordsjælland vokset sig til et problem i flere skovområder og ved Eremitageslottet i Dyrehaven.

Gennem de sidste mange år har det hver onsdag været tilladt at køre i egen bil hen til Eremitageslottet i Dyrehaven nord for København.

Ordningen blev indført for at give handicappede og dårligt gående mulighed for at køre ind i Dyrehaven ad Hjortekærvej og hele vejen op til slottet.

Men der har aldrig været en regel om, at man skulle fremvise officielt handicapskilt, fordi der tidligere ikke har været behov for det.

Men det bliver der nu lavet om på.

For i de senere år er mængden af biler, der kører ind i Dyrehaven, steget voldsomt, og mange af bilisterne er hverken handicappede eller dårligt gående. 

Nu har Naturstyrelsen fået nok af den tiltagende trafik.

quote Det er blevet helt almindeligt, at for eksempel skovbørnehavebusser, rejseselskaber og foreninger af veteranbiler mødes ved slottet, og det har aldrig været meningen

Torben Christiansen, skovfoged hos Naturstyrelsen

Så fra den 1. februar er det ikke længere tilladt at trille hen til Eremitageslottet, medmindre man har et lovligt handicapskilt i bilen, oplyser Naturstyrelsen.

Og følger man ikke den nye regel, vil det blive anmeldt til politiet, der kan udstede en bøde.

- Ordningen er i de senere år i stort omfang blevet brugt af mange besøgende, således at der er pladsmangel for handicapbusser og -biler, og så er oplevelsen af landskabet omkring slottet ændret for alle de besøgende, siger skovfoged Torben Christiansen, skovfoged ved Naturstyrelsen.

"Har aldrig været meningen"

Skovfogeden Torben Christiansen færdes dagligt i Dyrehaven, og han har kunnet følge den voldsomme stigning i kørsel på tæt hold.

- Det er blevet helt almindeligt, at for eksempel skovbørnehavebusser, rejseselskaber og foreninger af veteranbiler mødes ved slottet, og det har aldrig været meningen, siger han.

Den nye ordning vil sikre, at trafikken om onsdagen bliver langt mindre, og at der igen er plads til at finde parkeringsmulighed ved slottet for de personer, som reelt ikke kan gå ind til slottet.

Det vil fortsat være tilladt for eksempelvis plejehjem at køre ind med busser om onsdagen, hvis det er åbenlyst, at der er tale om handicapkørsel. Det kan være køretøjer med CVR-nr. på siden af bilen/bussen, eventuelt med teksten ”Handicapkørsel” eller navn på plejehjem, oplyser Naturstyrelsen.

Flere skovområder spærret med kæder og bomme

Det er ikke kun i Dyrehaven, man har problemer med folk, der uhensigtsmæssigt kører deres biler ind i naturområder, der ikke er beregnet til motorkøretøjer.

quote Det er en tendens, der har accelereret vældig meget her under coronakrisen, fordi der er kommet flere folk i skoven, og der er kommet en del gæster, som er knap så vant til at gebærde sig i naturen

Tim Falck Weber, skovfoged hos Naturstyrelsen Nordsjælland

Også i en række skovområder længere oppe i Nordsjælland, har Naturstyrelsen måttet skride ind for at sætte en stopper for den stigende trafik. Her har man lukket af med kæder og bomme, fordi flere bilister simpelthen er begyndt at køre ind på skovstierne.

Arkivfoto: Det var ikke i dette skovområde, at overfaldet fandt sted.
Arkivfoto: Det var ikke i dette skovområde, at overfaldet fandt sted.
Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Og ligesom man i Dyrehaven har modtaget mange klager fra gæster over motorkørsel og parkering, så har mange af skovens gæster i det nordsjællandske ligeledes klaget over bilkørsel flere steder, fortæller skovfoged Tim Falck Weber fra Naturstyrelsen Nordsjælland til TV 2 Lorry.

- Det er en tendens, der har accelereret vældig meget her under coronakrisen, fordi der er kommet flere folk i skoven, og der er kommet en del gæster, som er knap så vant til at gebærde sig i naturen. Og de synes jo så, at det er mere bekvemt at køre helt hen til overnatningssteder og bålpladser i stedet for at gå.

- Generelt er vi imod at lukke noget som helst, for vi vil gerne være åbne og indbydende, men siden sommerhalvåret har vi oplevet et stigende problem med biltrafik. Det betyder, at vi har spærret af flere steder, så man ikke bare kan køre ind. Der er tale om en del bynære skovområder, men vi har blandt andet også spærret en del af i Gribskov ned mod Esrum Sø af, siger Tim Falck Weber.

Udover Gribskov fremhæver skovfogeden ligeledes steder som Teglstrup Hegn i Helsingør og Tisvilde Hegn, som steder hvor man har haft udfordringer og derfor i perioder må spærre indgange.

Bliver man taget i at køre bil i de nordsjællandske skove, så klapper fælden med en bøde på 1.500 kroner. Og Naturstyrelsens folk er ikke sene til at notere det og give informationen videre til politiet, så snart de observerer et køretøj, som ikke har et lovligt ærinde.

Med foto og koordinater, er det blevet nemt at bevise, at en bil holder inde på skovens område, så når man først er noteret, så skal man have en meget god undskyldning for at slippe for bøde.

- Det er noget, vi går benhårdt efter, for det er noget vi skal til livs. Der er også en grund til, at mange klager over biltrafik, for det er noget, som folk ser som ét af de største irritationsmomenter, når de går tur i skoven – udover løse hunde – som i øvrigt udløser en bøde på 2.000 kroner, siger Tim Falck Weber.

Opfordring til nye folk i skoven

Som udgangspunkt ser Naturstyrelsen gerne, at flere folk tager ud og oplever skoven, men Tim Falck Weber kommer med en opfordring til de personer, som ikke er vant til at færdes i naturen.

- Det kan godt lyde lidt tørt, men jeg vil gerne opfordre folk til at se på de skilte, der er sat op, og sætte sig lidt ind i Naturbeskyttelsesloven, for der er nogle gængse regler for, hvordan man opfører sig på arealerne.

Og her spiller affald også en stor rolle.

- Vi har mange, der kommer inde fra byen, og der er man vant til, at der kommer nogen og samler op efter én. Men det gør der ikke herude hos os, for vi har ikke råd det og vil også meget hellere bruge penge på en ny bålhytte i stedet for at bruge tid og kræfter på at samle affald efter folk.

- Vi er glade for nye gæster, men vores bøn er:

- Hav respekt for skoven og de andre gæster, lyder det fra Tim Falck Weber.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik