Messerschmidt idømmes seks måneders betinget fængsel

Morten Messerschmidt anker dom på seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk.

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, idømmes ved Retten i Lyngby af en enig domsmandsret seks måneders betinget fængsel i en sag om svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Han er kendt skyldig i både svig og dokumentfalsk.

Morten Messerschmidt ankede på stedet dommen. Han vil frifindes, siger hans advokat i retten.

I sagen er Morten Messerschmidt dømt for at have fået EU-partialliancen Meld til at finansiere dele af Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015 med EU-penge.

Det er sket ved at foregive over for EU både før og efter sommergruppemødet, at der var en sideløbende EU-konference samme tid og samme sted som sommergruppemødet.

- Retten lægger vægt på, at Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, der var mødeleder på sommergruppemødet, har sagt, at der ikke var en EU-konference.

- Retten finder, at der hverken formelt eller reelt har fundet en EU-konference sted. Dermed har det haft karakter af direkte støtte til Dansk Folkeparti. Det strider klart mod EU-reglerne, sagde retsformand Søren Seerup i retten.

"Gav vildledende" informationer

Seerup fortæller, at retten også har lagt vægt på, at Morten Messerschmidt efter sommergruppemødet fortsat "gav vildledende" informationer til EU om, hvad der var sket. Selv om han her måtte vide, at der ikke havde været hverken en decideret EU-konference eller særskilt EU-del.

Morten Messerschmidt er også dømt for dokumentfalsk, da der er udarbejdet og i flere omgange leveret en kontrakt til EU, hvor Dansk Folkepartis sekretariatschef, Janie Nørhave, har underskrevet for Color Hotel Skagen.

Retten har ikke fundet det bevist, at Morten Messerschmidt har udarbejdet kontrakten. Men retten mener, at han har måttet være vidende om, at kontrakten var falsk, da han underskrev og videregav den til EU.

Anklager Andreas Myllerup Laursen og Anklager Rasmus Maar Hansen forlader Retten. Retten i Lyngby afsiger dom i straffesag mod Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt fredag den 13. august 2021.
Anklager Andreas Myllerup Laursen og Anklager Rasmus Maar Hansen forlader Retten. Retten i Lyngby afsiger dom i straffesag mod Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt fredag den 13. august 2021.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix


Dommen er gjort betinget på grund af sagens længde og Morten Messerschmidts "særdeles gode" personlige forhold.

Skærpende omstændigheder er, at Morten Messerschmidt længe gav forkerte informationer til EU, at bedraget er sket over for "mellemfolkelig virksomhed", og at der blev brugt et falsk dokument.

De penge, der er svindlet med, er altså EU-partialliancen Melds. Dommeren gav anklagerne ret i, at Meld i 2015 var et proformaparti kontrolleret af DF'erne Morten Messerschmidt og Anders Vistisen.

- Retten finder, at Meld reelt var et parti med kun to aktive medlemmer. Og at Melds eneste funktion var at kanalisere deres projekter, sagde retsformanden.

/ritzau/

OVERBLIK: Messerschmidt fra intern strid til straffesag

Fredag er der faldet dom i sagen mod Morten Messerschmidt (DF). Sagen startede allerede i 2015.

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, er fredag eftermiddag idømt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Lyngby.

Det er kulminationen på en seks år gammel sag om misbrug af EU-midler, der brød ud i 2015.

Få et overblik over sagen her:

2012: Meld og Feld bliver oprettet. Meld er navnet på en politisk alliance af EU-skeptiske partier, og Feld er dens tilhørende fond, der skal støtte alliancen med EU-midler.

2014: De nyvalgte medlemmer af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann bliver indskrevet som bestyrelsesmedlemmer i Meld og Feld.

2015:

13. oktober: Rikke Karlsson meddeler, at hun melder sig ud af Dansk Folkeparti, fordi hun ikke kan få udleveret regnskaberne for Meld og Feld af Morten Messerschmidt, der her er formand.

Hun skriver også, at hun er blevet bedt om at skrive under på, at hun har deltaget i møder, hun ikke har deltaget i.

Hun skriver videre, at hun er blevet indskrevet som bestyrelsesmedlem uden sit vidende.

Morten Messerschmidt kalder samme dag Rikke Karlsson for en "lidt forvirret pige".

EU's antisvindelenhed, Olaf, går ind i sagen og begynder at granske Meld og Felds aktiviteter.

I oktober indvilger DF i at betale de første penge tilbage til EU. Der er brugt 120.700 kroner på at leje en skonnert, som partiledelsen har brugt til at sejle rundt og føre kampagne fra i 2013.

Sidst på året bliver Meld og Feld lukket.

2016:

9. maj beslutter EU, at Dansk Folkeparti skal tilbagebetale 2,9 millioner kroner, som er blevet brugt på ting, den EU-støttede fond ikke må bruge penge på.

Det er blandt andet kampagner for DF, der ikke har noget med EU at gøre, sommergruppemøder samt et gyldent håndtryk på over en million kroner.

Kort efter indvilger DF i et betale 1,6 millioner kroner tilbage.

I august siger Dansk Folkeparti, at der skal ryddes op.

Samtidigt anmelder Rikke Karlsson Morten Messerschmidt for identitetstyveri, da hun mener at være blevet indskrevet i bestyrelsen i Feld uden sit vidende, og at hendes underskrift er blevet forfalsket på dokumenter.

Morten Messerschmidt trækker sig efterfølgende som formand for DF's gruppe i EU-Parlamentet.

17. oktober afhører Olaf de første personer fra sagen. Dagen efter bliver Morten Messerschmidt fjernet fra DF's magtfulde koordinationsudvalg.

21. oktober fremlægger Dansk Folkeparti sin egen redegørelse og siger, at man vil betale al støtte, der er kommet fra Feld, tilbage.

Listen over ting, partiet har fået EU-penge til, er lang. Den tæller blandt andet middage, indenrigspolitiske kampagner, en bustur, annoncering på sociale medier, julekort, Morten Messerschmidts egen bog om frås med EU-midler og "EU-aktiviteter i forbindelse med folketingsgruppens sommergruppemøde i Skagen" i 2015.

22. oktober får Morten Messerschmidt et ildebefindende og bliver sygemeldt på ubestemt tid.

2017:

I juni vender Morten Messerschmidt tilbage efter sin stresssygemelding, som han selv kæder til de mange sager om anklager for svindel med EU-midler.

Olaf efterforsker fortsat sagen.

2019:

Dansk Folkeparti går voldsomt tilbage ved valg til både EU-Parlamentet og Folketinget. Partistifter Pia Kjærsgaard lægger delvist skylden på Olafs efterforskning, der endnu ikke er afsluttet.

- Det er over tre år siden, den er begyndt. Vi sidder med r-ø-v-e-n på kogepladen. Det er ganske urimeligt, at sådan noget ikke er afgjort, at holde os hen på den måde, siger hun.

Morten Messerschmidt bliver valgt ind i Folketinget.

16. oktober konkluderer Olaf sin efterforskning og overdrager sagen til Søik, Bagmandspolitiet.

I december kommer nye, belastende oplysninger frem. Ekstra Bladet kan vise en kontrakt på en konference hos Color Hotel Skagen, som er indleveret til EU som bevis på, at der blev holdt en EU-konference sammen med DF's sommergruppemøde i 2015.

For hotellet har DF's sekretariatschef, Jeanie Nørhave, underskrevet. Samtidig sætter flere medier spørgsmålstegn ved, om der har været EU-indhold på sommergruppemødet.

2020:

I august bliver Morten Messerschmidt udnævnt til næstformand i Dansk Folkeparti.

2021:

I maj bliver Morten Messerschmidt officielt tiltalt for svig med EU-midler og dokumentfalsk af Bagmandspolitiet.

Anklageskriftet er fokuseret på de 98.176 EU-kroner, der skal være brugt på en EU-konference samtidigt med sommergruppemødet. En EU-konference, som anklagemyndigheden ikke mener fandt sted.

Der er også rejst tiltale for dokumentfalsk, da anklagemyndigheden mener, at Morten Messerschmidt og hans tidligere personlige assistent har "foranlediget", at Jeanie Nørhave har skrevet under på en falsk kontrakt.

Kilder: Ritzau, Berlingske, DR, TV2, Ekstra Bladet.

/ritzau/

BLÅ BOG: Morten Messerschmidt med ny plet på cv'et

Morten Messerschmidt blev valgt til Folketinget i 2005. Fire år senere blev han medlem af Europa-Parlamentet.

Morten Messerschmidt (DF) er fredag ved Retten i Lyngby blevet idømt seks måneders betinget fængsel for svindel med EU-midler.

Her er en blå bog over DF'eren.

* Navn: Morten Messerschmidt.

* Alder: 40 år (Født den 13. november 1980).

* Fødested: Frederikssund.

* Bopæl: København.

* Parti: Dansk Folkeparti.

* Politisk karriere:

2005: Første gang valgt ind i Folketinget for Dansk Folkeparti.

2009-2019: Medlem af Europa-Parlamentet med rekordhøje 465.758 personlige stemmer ved valget i 2014.

2019: Messerschmidt kom tilbage i Dansk Politik.

2020: Næstformand for Dansk Folkeparti.

* Uddannelse:

Cand.jur. fra Københavns Universitet.

* Job:

2010-2012: Underviser i statsforfatningsret på Københavns Universitet.

* Privat:

Kæreste med Dot Wessman, teltholder i sangerindepavillonen Bakkens Hvile.

Kilder: Folketinget, Ritzau.

/ritzau/

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik