Messerschmidt idømmes seks måneders betinget fængsel

Morten Messerschmidt anker dom på seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk.

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, idømmes ved Retten i Lyngby af en enig domsmandsret seks måneders betinget fængsel i en sag om svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Han er kendt skyldig i både svig og dokumentfalsk.

Morten Messerschmidt ankede på stedet dommen. Han vil frifindes, siger hans advokat i retten.

I sagen er Morten Messerschmidt dømt for at have fået EU-partialliancen Meld til at finansiere dele af Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015 med EU-penge.

Det er sket ved at foregive over for EU både før og efter sommergruppemødet, at der var en sideløbende EU-konference samme tid og samme sted som sommergruppemødet.

- Retten lægger vægt på, at Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, der var mødeleder på sommergruppemødet, har sagt, at der ikke var en EU-konference.

- Retten finder, at der hverken formelt eller reelt har fundet en EU-konference sted. Dermed har det haft karakter af direkte støtte til Dansk Folkeparti. Det strider klart mod EU-reglerne, sagde retsformand Søren Seerup i retten.

"Gav vildledende" informationer

Seerup fortæller, at retten også har lagt vægt på, at Morten Messerschmidt efter sommergruppemødet fortsat "gav vildledende" informationer til EU om, hvad der var sket. Selv om han her måtte vide, at der ikke havde været hverken en decideret EU-konference eller særskilt EU-del.

Morten Messerschmidt er også dømt for dokumentfalsk, da der er udarbejdet og i flere omgange leveret en kontrakt til EU, hvor Dansk Folkepartis sekretariatschef, Janie Nørhave, har underskrevet for Color Hotel Skagen.

Retten har ikke fundet det bevist, at Morten Messerschmidt har udarbejdet kontrakten. Men retten mener, at han har måttet være vidende om, at kontrakten var falsk, da han underskrev og videregav den til EU.

Anklager Andreas Myllerup Laursen og Anklager Rasmus Maar Hansen forlader Retten. Retten i Lyngby afsiger dom i straffesag mod Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt fredag den 13. august 2021.
Anklager Andreas Myllerup Laursen og Anklager Rasmus Maar Hansen forlader Retten. Retten i Lyngby afsiger dom i straffesag mod Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt fredag den 13. august 2021.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix


Dommen er gjort betinget på grund af sagens længde og Morten Messerschmidts "særdeles gode" personlige forhold.

Skærpende omstændigheder er, at Morten Messerschmidt længe gav forkerte informationer til EU, at bedraget er sket over for "mellemfolkelig virksomhed", og at der blev brugt et falsk dokument.

De penge, der er svindlet med, er altså EU-partialliancen Melds. Dommeren gav anklagerne ret i, at Meld i 2015 var et proformaparti kontrolleret af DF'erne Morten Messerschmidt og Anders Vistisen.

- Retten finder, at Meld reelt var et parti med kun to aktive medlemmer. Og at Melds eneste funktion var at kanalisere deres projekter, sagde retsformanden.

/ritzau/

OVERBLIK: Messerschmidt fra intern strid til straffesag

BLÅ BOG: Morten Messerschmidt med ny plet på cv'et