Lyngbys Konservative vil have folkeafstemning om letbane

I Lyngby-Taarbæk foreslår Det Konservative Folkeparti nu en folkeafstemning om, hvorvidt kommunen bør trække sig ud af letbaneprojektet.

Pressefoto fra Hovedstadens Letbane. Foto: Hovedstadens Letbane

Illustration af hvordan letbanen i hovedstaden kommer til at se ud. Foto: Letbaner.dk

1 af 2

Det er langt fra nogen nyhed, at de konservative i Lyngby-Taarbæk med borgmester Sofia Osmani i spidsen er imod det prestigefyldte letbaneprojekt.

At spørge vælgerne gennem en vejledende folkeafstemning - noget, der digitalt kan gøres både hurtigt og billigt - vil jo være det mest rimelige.

Richard Sandbæk, Kons.

Partiet har dog kun seks uger tilbage til at få skabt et flertal for, at letbanen ikke skal køre i Lyngby. Der falder Deadlinen for den endelige godkendelse finder nemlig sted den 23 februar.

Inden jul igangsatte man en undersøgelse om, hvorvidt kommunen kunne trække sig ud af projektet, men undersøgelsen blev for dyr og efterfølgende droppet af borgmesteren selv.

Læs også Letbanen er kommet et stort skridt nærmere

Nu foreslår partiet derimod, at kommunen skal igangsætte en folkeafstemning om letbanen blandt kommunens egne borgere.

Håbet er, at et eventuelt flertal mod letbanen hos borgerne også kan få vendt det flertal blandt politikerne, der lige nu er for letbanen. I dag hedder stillingen 11 for og 10 i mod projektet.

At spørge vælgerne gennem en vejledende folkeafstemning - noget, der digitalt kan gøres både hurtigt og billigt - vil jo være det mest rimelige, siger  fra Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk til lokalavisen Det Grønne Område.

Richar Sandbæk, Medl., Kommunalbestyrelsen, Lyngby-Taarbæk, Kons.

- At spørge vælgerne gennem en vejledende folkeafstemning - noget, der digitalt kan gøres både hurtigt og billigt - vil jo være det mest rimelige, siger Richard Sandbæk fra Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk til lokalavisen Det Grønne Område.

Fortsat meget tæt kamp

Borgmester Sofia Osmani bakker op om idéen, da hun og samtlige af de ti konservative kommunalbestyrelsesmedlemmer i Lyngby-Taarbæk stadig er imod, at kommunen skal være en del af det millarddyre projekt. 

Indtil videre har der ikke været politisk opbakning til en folkeafstemning, som heller ikke alene ville kunne ændre på situationen - for som loven er i dag, kan en kommunal folkeafstemning nemlig kun være vejledende.

Læs også Lyngby-Taarbæk ser på mulighed for at droppe ny letbane

Lyngby-Taarbæk anses som en af de vigtigste kommuner på letbaneruten, da de mange tusinde studerende på DTU vil få stor gavn af den.

Alt i alt forventes det, at 14 millioner passagerer årligt vil benytte den kommende letbane. Til sammenligning havde Kystbanen ni millioner passagerer i år 2016.

Hovedstadens Letbane ventes at være med til at skabe op mod 36.500 nye arbejdspladser og tiltrække 32.000 nye indbyggere langs Motorring 3 frem mod år 2032.

Den 26. februar - tre dage efter kommunernes endelige godkendelse - skal ejerne, bestående af stat, region og kommuner, godkende projektet endelig. 

03:12

Lyngby-Taarbæk Kommune vil ikke ha´ den letbane, som alle de andre kommuner gerne vil ha´ og den konservative kamp mod letbanen fortsætter til det sidste.

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik