Lyngby-firmas teknologi er anerkendt verden over - renser vand med naturens egen opfindelse

I mere end 20 år har Peter Holme Jensen arbejdet med at få naturens eget filtreringssystem til at fungere i en mere industriel sammenhæng. Nu er Aquaporin blevet børsnoteret til 1,7 milliarder kroner.

Lige når man træder ind ad døren hos Aquaporin i Lyngby møder man et hologram, der viser det protein, som virksomheden er opkaldt efter.

- Det er reelt set en teknologi, som naturen har udviklet gennem 3,8 milliarder års evolution, fortæller Peter Holme Jensen, der er stifter og administrerende direktør i Aquaporin.

Hologram af aquaporin-proteinet
Hologram af aquaporin-proteinet

Gennem mere end 20 år har Peter Holme Jensen arbejdet på at få proteinet, der findes i alle levende celler lige fra mennesker til planter, til at fungere i en mere industriel sammenhæng.

- Ny teknologi fascinerer mig. Især hvis det kan være med til at løse nogle af de store samfundsmæssige problemer, som vi har i dag. Og vand er en af de store samfundsmæssige problemer, vi har i dag, understreger Peter Holme Jensen.

Viljen til Succes

De sørger for at holde Lorryland i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer. Til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes.

I denne serie kan du møde flere af de ildsjæle, der står bag succesfulde virksomheder i Lorryland, og blive inspireret af deres kampe på vejen til succes. F.eks. kan du møde Kasper, der trods corona og et svært generationsskifte holdt liv i familievirksomheden PP Møbler, der i mange år har lavet nogle af Wegners mest ikoniske designs.

Halvanden milliard uden rent drikkevand

Aquaporin har udviklet Aquaporin Inside; en membran, som er coated med aquaporiner, og som derved renser vandet, når det løber igennem. 

- Det betyder, at man fjerner alle pesticider, alle bakterier, alle virusser, fortæller Peter Holme Jensen.

Sidste år sendte virksomheden de første vandfiltreringssystemer til husholdningsbrug på markedet.

- Det er et kæmpe marked ude i verden på omkring 30 milliarder dollars i dag, og det vokser med næsten 10 procent om året.

For det er ikke alle, der har ligeså rent vand, som vi er vant til herhjemme.

- Vi glemmer det nogen gange i Danmark, men omkring halvanden milliard mennesker på jorden har ikke adgang til rent drikkevand eller ordentlig sanitet. 80 procent af al spildevand udledes i naturen uden ordentlig behandling i dag.

Peter Holme Jensen foran spildevandsopstillingen
Peter Holme Jensen foran spildevandsopstillingen

Astronaut-tis og spildevand

Derfor har Aquaporin også udviklet et system til spildevand sammen med blandt andre det amerikanske rumfartsagentur, Nasa.

- Det, vi rensede der, var humant spildevand - nogen kalder det urin - og der kan vi gøre det samme. Der kan vi trække vandet ud af urinstrømmen og over i en sukkeropløsning, som astronauten så kan drikke efterfølgende. Det er noget, vi har testet sammen med Andreas Mogensen oppe på rumstationen, fortæller Peter Holme Jensen og peger på et billede fra rumstationen af den danske astronaut iført den danske landsholdstrøje med Aquaporins membran i hånden.

Billede af Andreas Mogensen på rumstationen med Aquaporinmembranen
Billede af Andreas Mogensen på rumstationen med Aquaporinmembranen

Aquaporin arbejder i dag sammen med blandt andre Adidas i initiativet Fashion for Good, der skal sikre en mere bæredygtig tøjindustri. 

- Omkring 20 procent af al spildevand kan på den ene eller den anden måde adresseres til tekstilindustrien, så tekstilindustrien er et rigtig godt sted at starte.

Sigter mod flere tusinde ansatte

Aquaporins teknologi er anerkendt verden over.

Tilbage i 2014 modtog Peter Holme Jensen European Inventor Award af det europæiske patentkontor og siden har virksomheden tiltrukket sig en del opmærksomhed.

Senest har Peter Holme Jensen og Aquaporin medvirket i Netflix-dokumentaren Brave Blue World, som fortæller om de vand-udfordringer verden står overfor, men også om dem, der kan være med til at løse dem.

- Hvis vi starter med naturens løsninger, så har vi nærmest per default bæredygtighed indbygget i det. Det betyder mere og mere, både for mig, men også for vores medarbejdere, at vi kan se, at vi kan blive en del af den løsning, som vi alle sammen eftersøger.

Virksomheden beskæftiger i dag 78 medarbejdere, men ifølge Peter Holme Jensen, så er vi kun ved foden af Aquaporins potentiale.

- Når vi når vores kommercielle mål, så kan Aquaporin sagtens blive en af de her virksomheder med flere tusinde ansatte, og som også - gennem det - går hen og bliver en samfundsstøtte.

Børsnoteret for 1,7 milliarder kroner

Aquaporin er stadig et ungt firma, der sidste år omsatte for beskedne 5,5 millioner kroner. Alligevel gik de i sommer på børsen og blev værdisat til 1,7 milliarder kroner, der skal bruges til at kommercialisere Aquaporins løsninger globalt.

Aquaporin blev værdisat til 1,7 milliarder på børsen
Aquaporin blev værdisat til 1,7 milliarder på børsen

Det kan lyde af meget, men kritiske røster har ment, at det var for tidligt og at Aquaporin derfor blev værdisat for lavt.

- Jeg tror på, at vi kan løse udfordringerne, hvis vi gør noget ved det nu. Men vi bliver også nødt til at gøre noget ved det nu. Så derfor kan man ikke sidde og se på en virksomhed som Aquaporin og sige: "Er det for tidligt, at de prøver på at gå ud i verden? Er det for tidligt, at de bliver børsnoteret?" Jeg tror, at vi bliver nødt til at sige: "Hvis vi ikke gør det nu, så er det for sent."

Den 7.400 kvadratmeter store bygning i Lyngby
Den 7.400 kvadratmeter store bygning i Lyngby

Aquaporin skal blive på danske hænder

At løse de globale vandudfordringer er et stort og kompliceret puslespil, men ifølge Peter Holme Jensen, så har Aquaporin de bedste muligheder for at gøre en forskel, hvis virksomheden bliver på danske hænder.

- Jeg synes, at vi i Danmark er rigtig gode til at udvikle nye teknologier og virksomheder til et vist stadie. På et eller andet tidspunkt, så er der rigtig mange virksomheder, som bliver solgt til amerikanerne, siger Peter Holme Jensen.

- Vi ville hellere se, om vi kunne lave en børsnotering og derigennem få midler til at gå efter en global kommercialisering - og så se, om vi kunne skabe en globalt førende virksomhed, men med dansk hovedkontor, fordi nogle gange kan det godt bløde lidt i mit hjerte, når vi laver rigtig gode virksomheder - og så bare sælger dem.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik