Landets første konstituering: Osmani får kæden om halsen

Som den første kommune i landet har kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk fredag morgen afholdt det konstituerende møde. Denne gang uden drama og lange knive.

Som den første kommune i Danmark har Lyngby-Taarbæk Kommune fredag morgen afholdt sit konstituerende møde. 

Det vil sige, at den nyvalgte kommunalbestyrelse har peget endeligt på kommunens nye borgmester, og dermed er alle aftaler lukkede og afsluttede. 

I Lyngby-Taarbæk er det den konservative borgmester Sofia Osmani, der er blevet genvalgt. 

Normalt afholder den nyvalgte kommunalbestyrelse sit konstituerende møde i tidsrummet 1.-15. december. Så Lyngby-Taarbæk er meget tidligt ude. 

- Vi synes lige så godt, at vi kan få styr på det. Det er ikke nogen grund til at gå og vente, fortæller Sofia Osmani til TV 2 Lorry. 

På det konstituerende møde vælger kommunalbestyrelsen også, hvordan pladserne i udvalgene under kommunalbestyrelsen skal fordeles mellem kommunalbestyrelsens medlemmer. 

Lyngby-Taarbæks genvalgte borgmester, Sofia Osmani, havde sine to døtre med til dagens konstituering. 
Lyngby-Taarbæks genvalgte borgmester, Sofia Osmani, havde sine to døtre med til dagens konstituering. 
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

- Jeg tror, vi er de første i Danmark, men det er ikke noget, vi er gået efter. Det er ikke det, der har været målet. Men når vi gerne vil lægge det her, fredag den 1. december, så regnede vi ikke med, at eftermiddagen var det tidspunkt, folk havde lyst til at mødes på. Så derfor mødes vi kl. 08:30. 

quote Vi synes lige så godt, at vi kan få styr på det. 

Sofia Osmani, kons, Borgmester

- Så det var ikke fordi, vi ville slå en rekord og være hurtigst ude, det var bare fordi, det var mest praktisk, siger Sofia Osmani, K, der er genvalgt borgmester. 

Denne gang forløb det konstituerende møde i fred og fordragelighed. Sådan var det ikke tilbage i 2009, hvor Rolf Aagaard-Svenden blev kuppet for åben skærm af venstres Søren P. Rasmussen. Den gang sad en noget betuttet Sofia Osmani og så til fra sidelinjen, mens hendes partifælle blev vraget.  

Se videoen i linket, hvor en intetanende borgmester bliver kuppet, bedst som han tror, at et flertal vil sikre ham fire år mere.