Kampagne og politikontrol: Nu skal forældre køre ordentligt på skolevejene

Alt for mange forældre kører for stærkt på skolevejene. Derfor starter Rådet for Sikker Trafik mandag kampagnen 'Børn på vej', som blandt andre Lyngby-Taarbæk Kommune deltager i.

Når de omkring 700 børn i Lyngby-Taarbæk Kommune mandag møder i skole efter en lang sommerferie, så er det ikke kun dem, der risikerer at blive mødt med en løftet pegefinger, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

Deres forældre vil nemlig også blive kigget over skulderen. Særligt de, der kommer i bil.

Rådet for Sikker Trafik gennemfører nemlig kampagnen 'Børn på vej', som den nordsjællandske kommune deltager i.

Forældre er problemet

Kampagnen, der kan ses på skoleveje i kommunen, skal minde trafikanterne om at sænke farten, være opmærksomme og passe på børnene, der vender retur til skolerne. Derfor har man i Lyngby-Taarbæk kommune blandt andet valgt at hænge 150 plakater med teksten 'Børn på vej' op på veje i nærheden af skolerne.

Og det skal ifølge borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, Sofia Osmani, minde trafikanter om at vise ekstra hensyn til kommunens skolebørn.

- Det er vigtigt, at eleverne får en god oplevelse, når de går eller cykler til og fra skole, så de fra starten lærer at færdes i trafikken og bliver gode og sikre trafikanter, skriver hun i en pressemeddelelse.

Kommuner som skolestartskampagnen

Lyngby-Taarbæk er dog langt fra den eneste kommune, der deltager i kampagnen. På landsplan forsøger hele 94 kommuner at ruske op i forældre - og andre bilister - ved at deltage i kampagnen fra Rådet fra Sikker Trafik.

Og noget tyder på, at der er behov for det.

En undersøgelse, som Epinion og Rådet for Sikker Trafik har gennemført, viser nemlig, at 34 procent af de adspurgte forældre i hovedstadsområdet har svaret 'ja' til, at de inden for det seneste år har oplevet, at andre forældre, der har afleveret deres børn i skole, har kørt for stærkt.

Samtidig svarer 32 procent 'ja' til, at de inden for det seneste år har oplevet, at andre forældre, der afleverer deres børn i skole, har været optaget af deres mobil og derfor ikke har set sig ordentligt for.

Gode råd

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det et problem, fordi den høje fart skaber utryghed blandt børn og voksne, og samtidig øger det også risikoen for ulykker.

- Selv om man har travlt med at aflevere sit barn og komme videre på arbejde, er det ikke en undskyldning for at køre for stærkt eller at være uopmærksom. Det er vigtigt, at vi alle viser hensyn i trafikken, for den dårlige trafikkultur er risikabel og kan brede sig som ringe i vandet, hvor flere kan begynde at gøre det samme, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

I forbindelse med skolestartskampagnen vil politiet gennemføre ekstra kontroller på skolevejene. Det sker i uge 32 og 33.