Kæmpetræ sprængt i luften - nedfaldne grene truede udendørs teater

Et stort, råddent bøgetræ måtte onsdag lade livet efter at have stået i Dyrehaven i flere hundrede år. Træets nedfaldne grene truede en stor kommende teaterforestilling om Hobbitten.

BAAANG!!!

Med et øredøvende brag blev toppen af et 200-300 år gammelt bøgetræ i Ulvedalene i Dyrehaven i dag sprængt til pindebrænde.

Et svampeangreb havde gjort træet så forfaldent, at der var fare for, at dets store, tunge grene skulle falde ned.

quote Det er jo sindssygt vildt at se sådan et træ eksplodere. Det er jo nogle kæmpe kræfter, der er i spil, når sådan noget dynamit siger bang

Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen

Træet stod i nærheden af det sted, hvor der næste år skal være en udendørs teateropførsel af Hobbitten. Og for at undgå, at træets grene skulle ramme publikum eller sceneteknikken, fik det en omgang dynamit.

- Hvis træet er så råddent, at der falder store grene ned, så er det mange hundrede kilo, der falder. Det gør det nogle gange helt uden varsel. Så hvis man lukker øjnene og forestiller sig hobbitten gå over scenen, så dur det ikke at have sådan et farligt træ stående, siger Jes Aagaard, som er naturvejleder i Naturstyrelsen.

Han var onsdag taget med ud for at overvære sprængningen. Den forgik med et par kilo dynamit, og har man en livlig fantasi, var det lige før man skulle tro, at troldmanden Gandalf havde en finger med i spillet.

- Det er jo sindssygt vildt at se sådan et træ eksplodere. Det er jo nogle kæmpe kræfter, der er i spil, når sådan noget dynamit siger bang, siger Jes Aagaard.

Træet var fuld af store, tynde svampe, som havde gjort det råddent indvendigt. Og dermed udgjorde det en fare, forklarer Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.
Træet var fuld af store, tynde svampe, som havde gjort det råddent indvendigt. Og dermed udgjorde det en fare, forklarer Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.
Foto: TV 2 Lorry

På spørgsmålet om, hvorfor man ikke bare fælder træet i stedet for at sprænge det i luften, svarer den erfarne naturvejleder med et glimt i øjet.

- Herude i Dyrehaven råder kun de sande naturkræfter, så derfor er der ikke nogle mennesker, der har skamferet træet med en motorsav eller lavet nogle grimme savespor. Her er det et lynnedslag, der har sørget for at træet bliver ekspederet til evighederne. Så vi laver sådan nogle professionelle lynnedslag herude med lidt dynamit.

Mere end 100.000 store og små publikummer kan opleve den storslåede fortælling om ’Hobbitten’ i Ulvedalene fra den 23. april næste år.

Det er Det Kongelige Teater som står bag den magiske familieforestilling med Kasper Holten som instruktør.

Forestillingen er på dansk og har blandt andet skuespilleren Kasper Leisner i rollen som Gandalf den Grå.

Her kan du se, hvordan eksplosionen foregik i slow-motion.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Lyngby-Taarbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere