Højtstående bagmand tilstår menneskehandel med 19 rumænere

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere blev opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid i Danmark.

En afgørende spiller i et stort kriminelt netværk, der har udnyttet fattige rumænere til at begå kriminalitet i Danmark, er fredag blevet idømt seks års fængsel.

Den 36-årige Muddaser Hussein, der i kriminelle kredse er kendt som "Den Fede", havde ved Retten i Lyngby valgt at tilstå sin rolle i den såkaldte Hvepsebo-sag.

Her blev fattige rumænere gennem flere år rekrutteret til Danmark og lokket med udsigten til job. Løftet var dog løgn. 

I stedet blev de placeret under kummerlige forhold i øde beliggende huse. Nogle måtte lede efter mad i affaldscontainere, og et af stederne var der hverken toilet eller vand.

Udnyttelsen var i flere tilfælde så grov, at det betegnes som menneskehandel. I fredagens retsmøde erkendte "Den Fede" sig skyldig i menneskehandel af 19 personer. 

- Retten har lagt vægt på, at han har spillet en central rolle i sagen og været en af de ledende figurer, siger anklager Mads Kruse.

Den dømte har pakistansk baggrund, men er dansk statsborger. Han taler dansk, og derfor var han ifølge anklageren afgørende for, at de omfattende bedragerier kunne udføres.

Foretagendet fungerede således, at rumænerne ved ankomsten til Danmark blev tildelt cpr-numre. Der blev oprettet konti og skaffet NemID. 

Herefter var der fri bane til at begå bedragerier, optage kviklån, købe mobiltelefoner og meget andet.

Også Skat blev ført bag lyset. Der blev oprettet firmaer med ansatte, men det var fiktivt. Udbyttet var blandt andet restskat.

Alt i alt er Retten i Lyngby nået frem til, at Muddaser Hussein kan gøres ansvarlig for bedrageri og skatteunddragelse for 8,3 millioner kroner.

Han er desuden kendt skyldig i en anden sag om moms- og skattesnyd gennem et luftfartsselskab. Her var beløbet 6,3 millioner kroner. I forbindelse med dommen har han fået en bøde på selv samme beløb.

Den systematiske svindel, hvor de tillidsfulde myndigheder og firmaer i Danmark blev udnyttet, er af politiet blevet døbt Operation Hvepsebo. 

Ved en aktion i februar i 2015 blev over 90 mennesker anholdt, ligesom 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster blev ransaget.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Masseslagsmål

Fem personer anholdt efter masseslagsmål med knivstikkeri

IMG_1276

Bilist stak af fra uheld - nu er han fundet

kokain.jpg

Kæmpe kokainfælde i Hedehusene - firma vidste ingenting

Lyngby-Taarbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere