Her etablerer kommunen whistleblower-ordning

I flere kommuner får ansatte nu mulighed for at fortælle anonymt om ulovlige forhold. Whistleblower-ordninger bør udbredes til alle kommuner, mener topfigur i fagbevægelsen.

I det nye år indfører Lyngby-Taarbæk deres egen whistleblower-ordning. Kommunen slutter sig sammen med Slagelse og Aarhus dermed til de i forvejen seks kommuner, hvor ansatte i kommunen - og kommunale samarbejdspartnere - anonymt kan indberette om ulovligheder eller kritisable forhold. Det skriver Ugebrevet A4. 

I TV 2 Lorrys sendeområde har København, Frederiksberg, Gladsaxe, Rudersdal og Roskilde i forvejen ordningen. 

I de seks kommuner der på landsplan har ordningen, har man de seneste tre år samlet set haft henholdsvis 33, 56 og 52 indberetninger fra 'fløjteblæsere' i kommunerne. De sidstnævnte 52 er for i år og er således blot det foreløbige tal for 2017.

Kommunerne med whistleblower-ordninger bør danne skole. Det mener Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF-fagbevægelsen.

- Vi synes, man bør indføre ordningen i alle kommuner og regioner, da vi hører fra dem, der har ordningen, at der er gode erfaringer og positiv respons på ordningen, siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Vi skal have brudt tavshedskulturen, og vi skal præmiere folk, som kommer med noget, som borgere eller samfund har glæde af at få at vide. 

Whistleblowerordning


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget