Her etablerer kommunen whistleblower-ordning

I flere kommuner får ansatte nu mulighed for at fortælle anonymt om ulovlige forhold. Whistleblower-ordninger bør udbredes til alle kommuner, mener topfigur i fagbevægelsen.

I det nye år indfører Lyngby-Taarbæk deres egen whistleblower-ordning. Kommunen slutter sig sammen med Slagelse og Aarhus dermed til de i forvejen seks kommuner, hvor ansatte i kommunen - og kommunale samarbejdspartnere - anonymt kan indberette om ulovligheder eller kritisable forhold. Det skriver Ugebrevet A4. 

I TV 2 Lorrys sendeområde har København, Frederiksberg, Gladsaxe, Rudersdal og Roskilde i forvejen ordningen. 

I de seks kommuner der på landsplan har ordningen, har man de seneste tre år samlet set haft henholdsvis 33, 56 og 52 indberetninger fra 'fløjteblæsere' i kommunerne. De sidstnævnte 52 er for i år og er således blot det foreløbige tal for 2017.

Kommunerne med whistleblower-ordninger bør danne skole. Det mener Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF-fagbevægelsen.

- Vi synes, man bør indføre ordningen i alle kommuner og regioner, da vi hører fra dem, der har ordningen, at der er gode erfaringer og positiv respons på ordningen, siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Vi skal have brudt tavshedskulturen, og vi skal præmiere folk, som kommer med noget, som borgere eller samfund har glæde af at få at vide. 

Whistleblowerordning

En whistleblowerordning er et tilbud til ansatte i kommunen eller hos en af kommunens samarbejdspartnere, hvor man kan videregive oplysningerne til whistleblowerordningen anonymt,  hvis man har viden eller begrundet mistanke om ulovligheder eller alvorlige uregelmæssigheder i kommunen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik