Forskere analyserer dit toiletvand - og kan opdage anden bølge med coronavirus først

Forskere kan ved at undersøge dit toiletvand finde frem til, om smittetrykket af covid-19 stiger eller falder i en bestemt by.

Når man har været på toilettet og har skyllet ud, tænker de fleste ikke mere over, hvad der sker med deres afføring.

Men det viser sig, at bare ved at gå på toilettet kan du hjælpe med at overvåge smittetrykket af coronavirus.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet er nemlig ved at spore coronavirus i det toiletvand, der bliver skyllet ud af cirka 1,2 millioner indbyggere i hovedstadsområdet.

quote Hvis vi forventer en anden bølge i juni, kan vi forhåbentligt opdage den i et tidligt stadie.

Saria Otani, Ph.d. i molekylær mikrobiologi, DTU Fødevareinstituttet

- Grunden til, at vi kan finde covid-19, er fordi, det bliver udskilt i afføringen. Det findes simpelthen, når man går på toilettet. Og hvis man så kan detektere det fra spildevandet, så ved man det måske, før folk selv ved det, siger laborant ved DTU Fødevareinstituttet, Jacob Jensen.

Kan opdage næste bølge med smitte som de første

Forskerne kan ikke spore hvilke enkeltpersoner i København, der er smittet, men de kan undersøge smittetrykket - altså om antallet af personer med covid-19 stiger eller falder i det område, der er indsamlet prøver fra.

- Vi kan spore niveauet af infektionen ved at bruge spildevand fra København og sammenligne med andre byer som for eksempel Aalborg, hvor vi forventer et lavere niveau af smitte, siger Saria Otani, der er Ph.d. i molekylær mikrobiologi ved DTU Fødevareinstituttet.

Her ses tirsdagens spildevandsprøver fra Renseanlægget Lynetten.
Her ses tirsdagens spildevandsprøver fra Renseanlægget Lynetten.
Foto: Sofie Myhre/TV 2 Lorry

Forskere håber derfor, at metoden kan bruges til at undersøge, hvornår en anden bølge med virus vil være på vej.
- Læger forventer en anden bølge med coronavirus. Vi kan opdage den, når den kommer - sandsynligvis om et par måneder, fordi vi overvåger og samler prøver to gange om ugen, og jeg undersøger prøverne med det samme. Så hvis vi forventer en anden bølge i juni, kan vi forhåbentligt opdage den i et tidligt stadie, siger Saria Otani.

Saria Otani analyserer de spildevandsprøver, der kommer ind for blandt andet covid-19.
Saria Otani analyserer de spildevandsprøver, der kommer ind for blandt andet covid-19.
Foto: Sofie Myhre/TV 2 Lorry

Det giver mening

Laboranten Jacob Jensen hentede tirsdag frisk indsamlet spildevand fra Renseanlæg Lynetten, Avedøre og Damhusåen. Prøverne er 24 timer gamle.
- Mit arbejde giver absolut mening. Det har stor betydning for Danmark og folks følelse af tryghed, at vi kan få styr på, hvor den her virus befinder sig. Det er hele nøglen til, at vi kan undgå den, siger Jacob Jensen.

I laboratiet bliver der snart ekstra travlt - for i denne uge kommer der også materiale fra Odense, Aarhus og Aalborg. 

Seks liter københavnsk spildevand om ugen i fem år

Men selvom det lyder ret nytænkende at undersøge spildevand for at overvåge sygdom, har DTU Fødevareinstituttet de seneste fem år analyseret seks liter københavnsk spildevand om ugen for at studere ændringer i resultaterne. 

Spildevand kan nemlig blandt andet afsløre, hvor mange sygdomsfremkaldende mikroorganismer folk i et indsamlingsområde bærer på.

Spildevandet kan også afsløre, om danskernes ændrede vaner under nedlukningen af Danmark kan aflæses i forekomsten af fødevarebårne mikroorganismer - altså om eksempelvis bedre håndhygiejne, ændrede kostvaner og færre besøg i kantiner og restauranter har betydning for, hvor mange der bliver syge af blandt andet salmonella, campylobacter og norovirus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik