Forfatter og tegner Flemming Quist Møller er død

Multikunstneren, der blandt andet stod bag børnebøgerne Cykelmyggen Egon, Bennys badekar og Jungledyret Hugo, blev 79 år.

Den folkekære forfatter Flemming Quist Møller er mandag død 79 år gammel.

Det fortæller forfatterens søn, Carl Quist-Møller, til TV 2 Lorry.

- Han faldt om ved morgenbordet med en blodprop i hjertet i mandags - for en uge siden. Han faldt om i det hus i Taarbæk, hvor han er vokset op og også har boet de sidste år af sit liv. Han blev lagt i koma på Rigshospitalet. Her har vi siddet omkring ham i en uge, siger Carl Quist-Møller til TV 2 Lorry. 

- Søndag kunne lægerne se, at der ikke var mere at gøre. Mandag omkring klokken 12 åndede han ud med de nærmeste omkring sig. Vi holdt alle om ham, mens hans gode ven og musiker Christian Sievert spillede ‘Samba Glænø’ på Flamenco-guitar. Vinduet stod åbent, siger sønnen i telefonen fra sit tegneværksted. 

Multikunstneren Flemming Quist Møller, der både gjorde sig som tegner, børnebogsforfatter, musiker, filmmanuskriptforfatter og sågar skuespiller, er især kendt for sine folkekære værker.

Disse tæller blandt andet debutbogen Cykelmyggen Egon fra 1967, Bennys badekar fra 1969, Snuden fra 1980 samt Jungledyret Hugo fra 1989, som han samarbejdede med sønnen Carl Quist-Møller om.

Flere af Flemming Quist Møllers værker udkom både som børnebøger og tegnefilm.

I 2005 fulgte Flemming Quist Møller op på debutbogen Cykelmyggen og Dansemyggen, der også udkom som tegnefilm i 2007. Senere udgav han 'Rytmeflip og abestreger - Et liv i fantasiens tjeneste'.

Artiklen fortsætter efter billedet...

20180603-193826-4-1920x1263we
Foto: John Randeris/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Brugte aldrig ordet kunstner om sig selv

Flemming Quist Møller efterlader sig sin kone og enebarnet Carl Quist-Møller samt en bonusdatter fra det nuværende ægteskab.

- Han var en super fed far. Kærlig og inspirerende. Han var et omvandrende leksikon. Han var et talende vandfald - dog ikke så meget de senere år. Han var fantasifuld, vidende og nysgerrig. Han var first mover på en masse ting, siger Carl Quist-Møller og fortsætter:

- Jeg synes, han har gjort sit for at gøre verden til et bedre sted. Han har været forudseende i forhold til klima og i forhold til børneopdragelse. Han har været nysgerrig på fremmede kulturer, og han kunne lade sig inspirere af det og tage de bedste ting med hjem.

- Han var glad for at se på fugle, han var tegner, forfatter og trommeslager. Han var kunstner med mange strenge at spille på, men han brugte ikke ordet kunstner om sig selv. Han vidste så meget om alt. Alt fra kunsthistorie og billedkunst til politik. Alt, hvad han har skrevet, har han skrevet i hånden. Han læste så meget hele tiden. Han kunne læse avisen, før han kom i skole. Han interesserede sig for kunst og musik, fra han var helt lille, siger Carl Quist-Møller.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Cykelmyggen Egon var Flemming Quist Møllers debutbog og skulle også blive en af forfatterens hovedværker.
Cykelmyggen Egon var Flemming Quist Møllers debutbog og skulle også blive en af forfatterens hovedværker.
Foto: Kim Nielsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Priser i stribevis

Flemming Quist Møller blev født den 19. maj 1942 og voksede op i Taarbæk nord for København. 

Efter at være blevet uddannet på det københavnske animationsfilmselskab Bent Barfod Film mellem 1960 og 1961 blev han siden autodidakt multikunster, hvor det især var som forfatter, illustrator, musiker og filminstruktør, han siden skulle blive landskendt.

I løbet af sit mangeårige virke modtog han en stribe priser og udmærkelser.

Blandt andet modtog han i 2006 Gyldendals Børnebogspris, Kulturministeriets Illustratorpris i 1983, mens han også blev tildelt en Æres-Bodil i 1993 for sine animationsfilm.

I 2019 blev Quist Møller tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Den 20. april er der premiere på ‘De forbandede år 2’, som han har skrevet manuskript til. Han har nået at se den færdigklippet, siger hans søn, Carl Quist-Møller.

- Han fortalte instruktør, Anders Refn, at det er et mesterværk. Han havde ingen hængepartier lige nu. Han var rimelig afklaret med det, han havde nået. Da han var ung, sagde han altid, at alt over 60 år, det betragter jeg som bonusår. Forleden sagde han, ‘nu er der gået 19 år, det er meget godt klaret,' siger Carl Quist-Møller.

I 2018 besøgte TV 2 Lorry Flemming Quist Møller i forbindelse med serien 'En blandt 2 millioner'

Du kan se vores portræt af ham i videoen herunder: