Folkekær nationaldigter hædret tre år efter sin død

Tre år efter sin død er Benny Andersen, der ofte blev kaldt for "nationaldigteren", blevet æret med en bronzo-buste, der skal stå i Lyngby.

Den 7. november sidste år ville den folkekære forfatter og digter Benny Andersen være fyldt 91 år.

I den anledning var det planen, at den lokalhistoriske forening i Lyngby-Taarbæk Kommune, Historisk-Topografisk Selskab, skulle præsentere landets første buste af Benny Andersen.

På grund af corona-pandemien måtte præsentationen dog udsættes et halvt år, men lørdag kunne fejringen og afsløringen endelig løbe af stablen.

- Vi har villet give Benny Andersen et varigt minde, for han har betydet – og betyder meget – for mange mennesker med sine fine, livskloge og finurlige digte, siger Dorete Dandanell, formand for Historisk-Topografisk Selskab for Lyngby-Taarbæk kommune.

Det er den lokalhistoriske forening, der har taget initiativ til indsamlingen til busten, som blev afsløret af Benny Andersens enke, Elisabeth Ehmer. Busten er placeret ved portnerboligen på kunsthallen Sophienholm i Lyngby.

- Da Benny Andersen boede en stor del af sit voksne liv i Lyngby, var det indlysende for os, at busten skulle opstilles her i Lyngby-Taarbæk kommune. Og den skulle stå ved portnerboligen på Sophienholm, fordi Benny Andersen boede der i flere år og fordi busten vil være en naturlig del af skulptursamlingen i Sophienholms park, siger Dorete Dandanell.

Benny Andersen var ikke mindst kendt for sit langvarige samarbejde med Povl Dissing.
Benny Andersen var ikke mindst kendt for sit langvarige samarbejde med Povl Dissing.

Finansieret af private midler

Busten er udført i bronze med granitsokkel med digtcitater af billedhugger Stine Ring Hansen, der bl.a. har lavet buster af Lise Nørgaard, Morten Grundwald og Haldor Topsøe.

Den er udelukkende finansieret af private midler, dels en indsamling af Historisk-topografisk Selskab og dels ved fondsmidler.

- Vi har mødt meget stor anerkendelse og opbakning til dette projekt fra enkeltpersoner og fra en række fonde, så det er en stor glæde, at vi nu har kunnet give Benny Andersen denne synlige og velfortjente hæder, siger Dorete Dandanell.

Sidste gang, vi her på TV 2 Lorry mødte den sprudlende sprogkunstner, var i 2014, hvor Lyngby-Taarbæk Kommune skulle have nyt vielsesritual og satte bysbarnet Benny Andersen på opgaven.

Se indslaget med Benny Andersen og Sofia Osmani, der er konservativ borgmester i Lyngby-Taarbæk, herunder:

"Nationaldigteren"

Ved afsløringen af busten var der taler af Benny Andersens enke Elisabeth Ehmer, Sofia Osmani, og Henrik Brade Johansen på vegne af Historisk-topografisk Selskab. 

Lisbet Andersen, Benny Andersens datter, læste nogle af sin fars digte op og forfatter, Indra Jonas Kure Klit, præsenterede sin helt nye ”Malebog for Børn og Barnlige Sjæle, frit efter Benny Andersen”.

Benny Andersen døde den 6. august i 2018, 88 år gammel.

Gennem sin lange karriere viste Benny Andersen, at han mestrede det danske sprog på en underfundig måde, hvor han kombinerede ordspil med humor, skæve synsvinkler og stikpiller til danskerne.

Han blev ofte kaldt for "nationaldigteren", fordi han formåede at komme helt ud i stuerne med sine digte og lyrik og gøre det folkekært.

Bennybuste1
Tidligere Kulturminister Marianne Jelved yderst til højre og Benny Andersens enke, Elisabeth Ehmer ved siden af hende.
Tidligere Kulturminister Marianne Jelved yderst til højre og Benny Andersens enke, Elisabeth Ehmer ved siden af hende.
BennyBusteNakkeOrd