Fire fængslet for omfattende NemID-svindel - ofre efterladt med kæmpegæld

Der er tale om bedrageri for flere hundrede tusinde kroner, oplyser politiet.

Fire mænd i alderen 17 til 26 år er blevet varetægtsfængslet i henholdsvis en og fire uger for omfattende bedrageri med NemID-oplysninger.

Det oplyser Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Mændene blev tidligere på ugen - den 2. og 3. marts - fremstillet ved Retten i Lyngby, efter de blev anholdt i tirsdags.

Politiet har sigtet mændene for at franarre indtil flere borgere deres Nem-ID oplysninger for derefter at optage store lån i deres navne.

Udspekuleret modus

Dette er sket ved, at mændene angiveligt har ringet ofrene op og udgivet sig for at være fra offentlige myndigheder - herunder politiet.

quote Der er tale om bedrageri af særlig grov karakter, fordi det efterlader de forurettede med en enorm og uoverskuelig gæld

politikommissær Jesper von Bülow fra Nordsjællands Politi

Under telefonsamtalerne har gerningsmændene henvist til samtaler - fremmanet af gerningsmændene selv - som de ofrene kort forinden har haft med en person via de sociale medier.

Gerningsmændene har efterfølgende bildt ofrene ind, at personen, de har talt med, er en bedrager, og de forurettede bliver derfor bedt om at udlevere deres Nem-ID oplysninger med henblik på at standse eventuelt misbrug af deres personlige oplysninger.

Herefter opretter de formodede gerningsmænd mange og store lån i ofrenes navne.

Uoverskuelig gæld

- Der er tale om bedrageri af særlig grov karakter, fordi det efterlader de forurettede med en enorm og uoverskuelig gæld, som de økonomisk kan komme til at blive påvirket af i mange år fremover. Vi har allerede sigtet de formodede gerningsmænd for en del forhold, og vi kan ikke afvise, at der bliver tilføjet flere sigtelser i den nærmeste fremtid, fortæller politikommissær Jesper von Bülow. der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet i Nordsjællands Politi.

Bedrageriet har fundet sted over flere måneder, og i den periode har de formodede gerningsmænd optaget et større antal lån på et samlet beløb af flere hundrede tusinde kroner.

Der er tale om såkaldte kviklån, hvor gerningsmændene har fået udbetalt store beløb kort efter, at lånene er optaget. Ofrene er derfor ikke blevet bekendte med lånene, før de har modtaget opkrævninger om tilbagebetaling. 

Politi opfordrer til årvågenhed

- Jeg vil gerne slå fast, at offentlige myndigheder aldrig beder borgere udlevere deres Nem-ID oplysninger telefonisk. Nem-ID er lavet til at verificere personers identitet online, og derfor skal det aldrig bruges telefonisk, siger Jesper von Bülow.  

- Derfor vil jeg gerne opfordre borgerne til at være særligt opmærksomme på, om de får henvendelser af den karakter og i så fald afbryde al kontakt til personerne og kontakte os. Har man udleveret sine oplysninger telefonisk, skal man straks få spærret sit Nem-ID, så gerningsmændene ikke får mulighed for at udnytte dem, slutter han.

Mens de fire formodede gerningsmænd er varetægtsfængslet, fortsætter Nordsjællands Politi efterforskningen af sagen.

Har man som borger oplysninger, der kan være af interesse for sagen, kan Nordsjællands Politi kontaktes på telefon 114.

Lignende sager i andre politikredse

Fænomenet med kriminelle, der franarrer borgere deres NemID-oplysninger under dække af at være myndighederne, er også set i flere andre politikredse. 

Blandt andet har Midt- og Vestsjællands Politi haft flere sager, hvor svindlen er gået ud over især psykisk sårbare borgere. 

Også Københavns Vestegns Politi har haft flere sager, hvor ældre borgere er blevet franarret deres NemID-oplysninger. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politi retten i glostrup 112

29-årig dømt for vandvidskørsel: Spøgelsesbilist flygtede fra politiet på motorvej

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Rådhus

Borgerservice lukket efter bombetrussel

Lyngby-Taarbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere