Festival hylder 70'erne: Mød Orla Frøsnapper og de andre bøller

På Frilandsmuseet kan man komme til vaskeægte 70'er-fest. Ole Lund Kirkegaards børnebøger danner rammen om Frøsnapperfestivalen.

Der er rigeligt med oplevelser for både store og små på Frilandsmuseet - Det Gamle Danmark, som søndag åbnede op for Frøsnapperfestivalen.

- Det er ikke noget med, at man kun må se og ikke røre. Her må man røre ved det hele, siger direktør Peter Henningsen til TV 2 Lorry.

quote Vi forsøger at give den her rå upolerede virkelighed, som 1970'erne var

Peter Henningsen, Direktør, Frilandsmuseet

Hundredevis af gæster var mødt op for at slå deres indre hippie løs og køre på gamle knallerter, lave deres egen batique t-shirt eller skrive frække ord på plankeværket, som Orla Frøsnapper og de andre bøller gjorde det tilbage i Ole Lund Kirkegaards børnebogsunivers.

- Vi forsøger at give den her rå upolerede virkelighed, som 1970'erne var. Det var før, der var noget, der hed curlingforældre. Dengang passede børnene sig selv, og forældrene anede ikke, hvor børnene var. Og det var i øvrigt okay, siger Peter Henningsen.

Gæsterne mindes gamle dage

For gæsterne var det også en smal sag at finde minderne frem fra en ungdom i 70'erne:

- Jeg kan godt huske det hele. Altså jeg har selv lavet batique, da jeg var barn. Og gået i det, griner Mette Krusell, der var afsted med sine børn, som også havde stor glæde af dagens besøg på Frilandsmuseet.

For børnene var der nemlig også rigeligt at give sig i kast med:

- De må betræde græsset, og de må bygge sæbekassebiler, og de må bygge deres eget hønsehus. De kan få lov til at gå fuldstændig amok på den der skæve måde, som man gjorde i 70'erne, dengang jeg selv var barn, siger Peter Henningsen.

Børnebøgerne er stadig kult

- Der var jo ikke noget opsyn, og man løb rundt og lavede ulykker og ballade (i 1970'erne, red.). Og her er det jo meningen, at børnene må lave ballade, siger Peter Henningsen og tilføjer en vigtig detalje:

- Men de risikerer jo så også at løbe ind i Smeden eller Orla Frøsnapper, som kommer efter dem og giver dem buskevand. 

Hovedpersonen selv var selvfølgelig også til stede i levende live sammen med de andre bøller - og hvis man var heldig, så man ham også spise en frø, som han gør i den originale børnebog. 

Selvom Ole Lund Kirkegaard døde for snart 40 år siden, er forfatterens børnebøger stadig populære den dag i dag, og de giver i høj grad et indblik i 60'ernes og 70'ernes pædagogik.

Derfor er bøgerne ifølge Frilandsmuseet perfekte som ramme til museets nye måde at formidle på, hvor gæsterne selv aktivt skal tage del i udstillingerne. 

- Noget af det, vi i virkeligheden erfarer, er bedsteforældre, der formidler til deres børn om, hvordan det var, dengang de selv var børn. Så får man det ikke bedre, siger direktør Peter Henningsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik