DTU-forsker fandt planet: Du kan være med til at finde et navn

Forskere fra DTU og Københavns Universitet beskrev som de første en nyopdaget planet. Nu kan danskerne være med til at navngive den.

Den er langt væk. Meget langt. Og der er pokkers ugæstfrit med temperaturer på op til 1.150 grader.

Men det var en dansk forsker fra DTU, der spottede den fjerne planet, som dengang fik det ucharmerende navn HAT-P-29b. Nu skal planeten have et rigtigt navn, og derfor er der udskrevet en konkurrence blandt danskerne om at finde det helt rigtige navn til den fjerne slægtning til vor egen jordklode.

DTU oplyser på sin hjemmeside, at det er 100-året for oprettelsen af Den Internationale Astronomiske Union, der fører til navngivningskonkurrencen. Unionen har nemlig besluttet, at borgere i nationer verden over skal komme med forslag til, hvad den stadigt voksende skare af nyopdagede såkaldte exoplaneter skal hedde.

Og Danmark er altså med i spillet, fordi Lars A. Buchhave, der er professor på DTU Space, opdagede HAT-P-29b og beskrev planeten med astronom Johannes Andersen fra Københavns Universitet som medforfatter i Astrophysical Journal i 2011.

- Det er en meget fin idé at lade befolkningen komme med forslag til navne, som de så også efterfølgende kan stemme på. Det er med til at skabe mere interesse for såvel rumforskning som naturvidenskab helt generelt, fortæller Lars Buchhave ifølge DTU.

Exoplaneter er planeter, som kredser om stjerner uden for vores eget solsystem, og det er en kompliceret proces at opdage dem. De er nemlig så langt væk og så lyssvage, at vi reelt ikke kan se dem. Men da de kredser om stjerner, kan forskerne måle regelmæssige fald i stjernens lysmængde, når en planet, passerer forbi - og ud fra det er de i stand til både at registrere planeten og komme med vurderinger af, hvilken type planet, der er tale om. I de senere år er et meget stort antal exoplaneter blevet opdaget på den måde.

Hvis du har lyst til at give et bud på et navn til den "danske" planet - så kan du læse mere om det her.

Navnekonkurrencen er åben nu og løber frem til 11. oktober klokken 12. Herefter vælger en komité af personer, der er knyttet til dansk astronomi de bedste navneforslag, og de sendes så til afstemning.

DTU oplyser, at der er en præmie til det navne forslag, der får flest stemmer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik