19-årig mand dømt: Udgav sig for at være betjent og narrede millionbeløb fra ældre ægtepar

En 19-årig mand er blevet idømt tre års fængsel for grove bedragerier mod ældre borgere i Nordsjælland. Både politiet og Ældre Sagen oplever, at bedragerier mod ældre er et stigende problem.

En 19-årig mand blev tirsdag kendt skyldig og idømt tre års fængsel en i grov sag om millionsvindel mod ældre i Lyngby og Virum. 

Værst gik det udover et ældre ægtepar i Virum, der blev franarret omkring 3,5 millioner kroner. 

Den 19-årige opsøgte parret flere gange over en periode på flere måneder, hvor det lykkedes ham at få fat i deres Nem-Id og personlige oplysninger og på den måde lænse deres konti. 

quote Vi finder simpelthen gerningsmanden med fingrene nede i kagedåsen

Jesper Von Bülow, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Nordsjællands Politi

Han blev dømt for 35 forhold om svindel, og i seks af dem lykkedes det ham at franarre ofrene penge.

- Vi finder simpelthen gerningsmanden med fingrene nede i kagedåsen. Nede i kælderen, hvor han er i gang med at føre penge over fra deres computer, fortæller Jesper Von Bülow, der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Nordsjællands Politi.

- Han laver handler med deres penge, køber guld, simpelthen bare lænser deres konti, siger han.

Politiskilt på telefonen

Den unge mands udgangspunkt for svindlen var at kontakte ofrene på telefon og udgive sig for at være fra politiet, hvorefter han så mødte op hjemme hos dem og fremviste et politiskilt på sin telefon.

Samme fremgangsmåde brugte han til at narre en ældre mand i Lyngby, som han fik til at hæve 10.000 kroner til sig under påskud af at ville bringe pengene i sikkerhed.

Nordsjællands Politi erklærer sig tilfredse med dommen, da den viser, at der bliver set på stor alvor overfor svindel over svage og udsatte borgere. 

- Det her er en ny kriminalitetsform, hvor kriminelle ringer eller opsøger folk og udgiver sig for at være fra politi eller offentlige myndigheder for derigennem at franarre dem deres personlige oplysninger. Det er en ny tendens, vi ser, siger Jesper Von Bülow fra Nordsjællands Politi.

Ældre Sagen laver oplysningsarbejde

Også hos Ældre Sagen oplever man, at bedragerier begået mod ældre borgere er et stigende problem.  

- Vi oplever helt klart, at det fylder, og vi oplever også at det er et stigende problem, på den måde at det er jo den vej man bruger i dag som kriminel, hvis man gerne vil have adgang til folks bankbog. Derfor gør vi meget i Ældre Sagen for at sikre os, at vi oplyser, alt hvad vi kan om den måde, man kan være it-sikker. Det gør vi både på vores hjemmeside og gennem vores lokale foreninger, hvor vi har kurser i it-svindel, siger Louise Scheel, der er jurist og seniorkonsulent i Ældre Sagen.


Udlever aldrig Nem-id

Nordsjællands Politi advarer om, at man aldrig bør udlevere nem-id eller nøglekort til fremmede. 

- Man skal aldrig skal udlevere sit Nem-id og nøglekort, til hverken politi eller andre. Det er personligt, og ikke noget hverken politi, banker eller andre vil bede dig om at udlevere, lyder det advarslen fra politiet.

Jesper Von Bülow fremviser her, hvordan et ægte politiskilt. Sådan et kan man som borger altid bede om at få fremvist af en politibetjent.
Jesper Von Bülow fremviser her, hvordan et ægte politiskilt. Sådan et kan man som borger altid bede om at få fremvist af en politibetjent.
Foto: TV 2 Lorry


Lignende sag fra Virum

Tidligere i marts måned i år siden var der en lignende sag i Virum, hvor en mand udgav sig for at være politibetjent og på den måde fik adgang til et ældre ægtepars hjem. 

Her sad gerningsmanden ved parrets computer i over en time, men det lykkedes ham ikke at overføre penge fra ægteparrets konto. 

I forbindelse med den sag talte TV 2 Lorry med Nordsjællands Politi, som du kan se i klippet nedenfor. 

Kort nyt





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik