Ytringsfrihed: Tibet-sag kan blive udsat i 2 år

Retssagen om krænkelse af demonstranters ytringsfrihed i Tibet-sagen kan blive udsat i to år. Københavns Politi fastholder uskyld.

På trods af afsløringerne i Tibetsagen har Københavns Politi i en verserende retssag ikke rokket sig i spørgsmålet om indgrebet mod borgere, der ville vifte med flag, under et kinesisk statsbesøg, for at vise deres sympati med Tibet. Det skriver Ritzau.

To demonstranter kræver en godtgørelse på 20.000 kroner i Københavns Byret. De mener, at deres ret til at ytre sig blev krænket, da den kinesiske præsident besøgte København i juni 2012. Sagen blev anlagt i sommer, og Københavns Politi har påstået frifindelse.

Bevidst blokering af demonstranter

I begyndelsen af oktober tog Tibet-sagen dog en sensationel drejning.

Justitsminister Søren Pind (V) afslørede, at politiet havde en intern ordre, der gik ud på, at demonstranter ikke skulle være synlige for den kinesiske præsident Hu Jintao, da præsidenten ellers ville tabe ansigt.

Den igangværende retssag drejer sig om, at politiet kørte fire mandskabsvogne ind foran en demonstration ved Højbro Plads. Dermed kunne den kinesiske præsident ikke se demonstranterne med tibet-flagene, da han ankom til Christiansborg, lyder det.

Politi: Manøvre var lovlig

Den ene af de to sagsøgere er Anders Højmark Andersen, der er formand for Støttekomiteen for Tibet.

- Nu, hvor vi har fået kendskab til politiets operationsbefaling, så burde Københavns Politi erkende, at de har begået en fejl, overtrådt loven og krænket vore menneskerettigheder. Det undrer mig noget, at vi fortsat intet har hørt i den retning, siger han til Ritzau.

Ifølge Københavns Politi var manøvren med mandskabsvognene lovlig. Den skulle blandt andet afværge en fare for forstyrrelse af den offentlige orden, påstås det.

Kommissions arbejde kan forsinke retssag

Regeringen nedsat en undersøgelseskommission, der skal til bunds i affæren, men konsekvensen kan blive, at retssagen udsættes, indtil kommissionens arbejde er færdigt. Det spørgsmål har Københavns Byret netop bedt parterne om at overveje.

Men hos advokaterne Bonnez og Ziebe, der repræsenterer de to demonstranter, vil man protestere imod en udsættelse, som kan betyde, at en dom måske først afsiges i 2019.

- Vi mener, at der er kommet med tilstrækkeligt med beviser til at kunne dømme Københavns Politi, siger advokatfuldmægtig Tobias Stadarfeld Jensen til Ritzau.

Kommissionen skal opklare, hvordan den kontroversielle beslutning om at blokere den kinesiske præsidents udsyn til demonstranterne blev til.

- Men hvem der har truffet beslutningen, er helt underordnet for vores retssag, mener Tobias Stadarfeld.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik