Yahya Hassan vinder Weekendavisens litteraturpris

100.000 kroner følger med prisen, som for første gang går til en debutant, der skriver poesi.

Foto: TV2/Lorry

Digteren Yahya Hassan blev torsdag aften tildelt Weekendavisens litteraturpris 2013 på 100.000 kroner.

Prisen har været uddelt i 34 år, men det er første gang nogensinde, at den vindes af en debutant, der skriver poesi.

Flest læsere havde stemt på Yahya Hassans digtsamling i feltet af 10 kandidater, som avisens litteraturkritikere havde udvalgt.

- Jeg har ventet på dette øjeblik, lige siden Yahya Hassan i maj 1996 fyldte et år, og jeg samme måned blev hyret af Weekendavisen til at anmelde poesi.

- Jeg har ventet disse lidt under atten år på, at en digtsamling, en hvilken som helst digtsamling, blev præmieret med Weekendavisens litteraturpris, sagde litteraturanmelder Lars Bukdahl ifølge en pressemeddelelse ved prisuddelingen.

Den 18-årige indvandrerdigter stod sidste år bag den bedst sælgende digtsamling i danmarkshistorien "Yahya Hassan" med et oplag på over 100.000 eksemplarer.

Han fremhævede, at det før hans tid på avisen, kun tre gange var sket, at prisen var gået til en digtsamling, og i alle tre tilfælde var der tale om etablerede digtere.

- Før min tid vandt Søren Ulrik Thomsen med Hjemfalden i 1991, Benny Andersen med Denne kommen og gåen i 1993, Pia Tafdrup med Territorialsang i 1994. To modne 1980'er-digtere og en overmoden 1960'er-digter, sagde Lars Bukdahl.

Det er ikke første gang, at Yahya Hassan vinder en pris for sin digtsamling.

For nylig vandt han Politikens Litteraturpris, og han er også nomineret til andre priser.

Weekendavisens litteraturpris gik sidste gang til Kim Leine for Profeterne i Evighedsfjorden, mens det året før var Erik Valeur, der fik den for sin roman Det Syvende Barn.

Yahya Hassan er født i Aarhus med palæstinensisk baggrund. Hans affære med en 22 år ældre lærer inspirerede ham til digtet "Kontaktperson".

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?