Vrede over manglende hjælp til syg hjemløs

Ingen må dø på gaden i Danmark uden at få hjælp, fastslår sundhedsminister om hjemløs, der døde bag 7-Eleven.

Hjemløse bliver ikke behandlet godt nok af politi og sundhedsmyndigheder.

Sådan lyder kritikken fra hjælpeorganisationerne Blå Kors og Projekt Udenfor, efter at en 51-årig hjemløs mand lørdag morgen blev fundet død i en gård ved bagudgangen til en 7-Eleven-butik i Hvidovre, skriver Jyllands-Posten.

Hverken politi eller sundhedsvæsen rykkede ud, selv om en af butikkens ansatte fredag aften ringede til både alarmcentralen og politiet.

Den hjemløse havde opholdt sig et par dage bag butikken, og de unge ansatte havde snakket med ham, når de var ude at ryge.

Københavns Vestegns Politi siger til Jyllands-Posten, at der ikke var noget, der indikerede, at den hjemløse havde brug for politiets hjælp.

Netop derfor henviste politiet til alarmcentralen, fordi der mere var brug for lægehjælp, siger politiinspektør Michael Kristiansen.

Hos alarmcentralen siger man, at proceduren er fulgt, fordi man mente, at der var tale om en politisag, siger Michael Møller, operationschef i Alarmcentralen for Storkøbenhavn, der nu vil se på sagen internt.

Venstre socialordfører, Eyvind Vesselbo, kalder behandlingen af socialt udsatte "ualmindelig uacceptabel".

- Det er chokerende, at man kan ringe til politiet om en mand, der er ved at dø, og der så bliver sagt, at det har de ikke noget med at gøre, siger han til avisen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men understreger i en mail, at en syg mand under ingen omstændigheder ikke må dø på gaden i Danmark uden at få hjælp.

- Den slags må bare ikke ske i Danmark, hvad enten du er hjemløs eller ej, skriver han.