Vores naboer har færre skyderier i gaderne

Selvom kampen om narkomarkederne foregår i alle nordiske hovedstæder, så udvikler rocker- og bandekrige sig ofte uhørt voldeligt i København.

I Stockholm, Oslo, Helsinki og Berlin er fænomenet stort set ikke-eksisterende. Vi mangler viden om, hvorfor rocker- og bandekrige udvikler sig så voldeligt i Danmark, mener ekspert.
Hvis du går på gaden i København, er der langt større risiko for, at projektiler vil fyge om ørene på dig, end hvis du går tur i vore nabolandes hovedstæder. Alene i de første to måneder af 2009 har der været 11 banderelaterede skudepisoder i København, og i 2008 skød banderne i hovedstadsområdet på hinanden 62 gange på åben gade.Langt fredeligere står det til i Norge, Sverige og Finland. »I Stockholm er det relativt usædvanligt med skud på åben gade. Vi fører ikke statistikker, men der har kun været ganske få tilfælde det sidste år,« siger Andreas Fahlén fra politiet i Stockholm.Det samme er tilfældet i Norges hovedstad Oslo. »I år har vi ikke rigtig haft nogle skudepisoder i Oslo. Og banderelaterede skyderier har vi meget lidt erfaring med,« siger Unni Grøndal fra Oslos Politi.Finland er blandt de lande i verden, der har flest skydevåben per indbygger. Alligevel fylder skudepisoder meget lidt i de finske kriminalstatistikker. »Vi har ikke haft nogle skyderier på gaden i de sidste to år,« fortæller Pimo Sundqvist fra Helsinki Politi. I hele Finland har der været enkelte jagtulykker og skudepisoder i private hjem, ligesom en skoleelev i september sidste år gik amok på sit gymnasium og skød og dræbte 11 elever.»Men vi kender ikke til bandeopgør og skud på gaderne, sådan som I har det i København,« siger Pimo Sundqvist.Heller ikke Berlin, hvor der er knap fire millioner indbyggere, er plaget af skud.»Her i 2009 er der blevet indrapporteret en enkelt skudepisode 12. februar. Men det var bare med et luftgevær, og ingen kom noget alvorligt til,« fortæller Berit Königsmann fra informationskontoret for Berlins politistyrke. I hele 2008 blev der i alt løsnet skud fem gange i Berlin, mod 62 gange i København. To af skudepisoderne var ulykker, mens to andre var rettet mod politifolk.
Sociolog og ekspert i bander Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet har ingen færdig forklaring på, hvorfor bandekrigen har udviklet sig i danmark og ikke vore nabolande. »Men det kunne måske have noget at gøre med, at der har været et opbrud i hashhandlen i Danmark, efter Christiania og hashklubberne er blevet lukket, og banderne derfor nu kæmper om, hvem der skal sælge hash,« siger han.Der findes også rockergrupper og indvandrerbander i vore nabolande, men de skyder ikke på hinanden. Det rejser en masse spørgsmål, mener Michael Hviid Jacobsen.»Det er ikke først gang, en konflikt optrappes i Danmark og ikke de andre nordiske lande. Rockerkrigen i 90'erne udspillede sig også primært i Danmark. Det vidner bare om, hvor mangelfuld vores viden er på det her område, når vi ikke kan komme med en forklaring på, hvorfor de her konflikter opstår i Danmark, men ikke i de lande, vi normalt sammenligner os med,« siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik