Voldssag kan give Post Danmark juridiske problemer

Beslutningen om ikke at afskedige en medarbejder, der tog kvælertag på en kollega, kan give Københavns Postcenter juridiske problemer. Det skriver Avisen.dk.

Hvis den pågældende medarbejder opfører sig voldeligt igen, kan arbejdsgiveren nemlig blive holdt ansvarlig. Det vurderer advokat Peter Breum fra Elmer & Partnere, der har speciale i arbejds- og ansættelsesret.

"Hvis det sker igen, har arbejdsgiveren et ansvar, og så kan den leder, der traf beslutningen om ikke at afskedige medarbejderen, godt få et problem," siger Peter Breum til Avisen.dk.

En ansat på Københavns Postcenter blev for to år siden udsat for et kvælertag af en kollega. Offeret, Brian Larsen, fortæller, at han af sin tillidsmand blev opfordret til ikke at melde overfaldet nogen steder. Sagen fik ingen ansættelsesmæssige konsekvenser for overfaldsmanden, der stadig arbejder på postcentret.

Ansvar for sikkert arbejdsmiljø ligger hos arbejdsgiver

Det er altid arbejdsgiverens ansvar at sikre et forsvarligt og sikkert arbejdsmiljø. Hvis ledelsen har kendskab til, at en ansat har udsat en kollega for vold, har den pligt til at sikre, at det ikke kan ske igen, forklarer Peter Breum.

Udøver den samme ansatte vold igen, kan det nemlig med god ret hævdes, at arbejdsgiveren kendte til risikoen og kunne forudsige det, fordi det er sket før, siger han.

"Ledelsen har både et ansvar i forhold til den medarbejder, det er gået ud over, og i forhold til det generelle arbejdsmiljø. Ved ikke at gøre noget, svigter ledelsen fuldstændigt det ansvar," siger Peter Breum.

Forurettet skal altid melde overfald

Det er meget problematisk for arbejdsmiljøet, at en voldelig ansat får lov at blive på arbejdspladsen. Det siger fagforbundet 3F, der organiserer medarbejderne ved Københavns Postcenter. I forhold til tillidsmandens rolle i forløbet understreger næstformand Jane Korczak, at det ikke er i orden at råde en ansat til ikke at melde vold.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening kan en arbejdsplads få problemer, hvis de fyrer en ansat på baggrund af en voldsepisode uden, at sagen er anmeldt.

"Helt overordnet er det en konkret vurdering, men den forurettede skal altid anmelde overfaldet. Ellers har arbejdsgiveren ikke en chance for at gøre noget uden efterfølgende at blive anklaget for usaglig opsigelse eller bortvisning," siger ansættelsesretschef i DA, Flemming Dreesen.

HR-chef i Post Danmark, Hans Erik Nielsen, understreger, at vold og trusler generelt er uaccpetalbe, men han vil ikke kommentere på den juridiske del af sagen om Post Danmarks medansvar, hvis den pågældende ansatte udviser voldelig adfærd igen.

Avisen.dk har kontaktet den tillidsmand, der angiveligt ikke ville have episoden anmeldt, samt postcentrets daværende HR-chef, der behandlede sagen, for at spørge, hvorfor de ikke anmeldte sagen. Ingen af dem ønsker at udtale sig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik