Voldsom forskel på pris og kvalitet af el-eftersyn

Et eftersyn af elinstallationerne i hjemmet kan forhindre en brand og give sikkerhed ved en bolighandel. Men de udbudte eleftersyn varierer ifølge Politiken mandag så meget i pris, at branchen selv sætter spørgsmålstegn ved kvaliteten.

Politiken har indhentet tilbud på et eleftersyn af en bolig hos 20 autoriserede elinstallatører i København. Det billigste eftersyn koster 562,50 kroner; den dyreste elinstallatør tager 1.812,50 kroner for at tjekke lovligheden af installationerne.

Det dyreste firma i undersøgelsen, Fendt-Hansen, mener, at prisforskellen vidner om store kvalitetsforskelle.

»Det er dybt useriøst at lave et eleftersyn for 500 kroner. Et eltjek tager i hvert fald en time, og hvis der er mange fejl, kan det tage fire. En timeløn er på omkring 400 kroner, men man kan jo ikke bare stoppe halvvejs igennem«, siger Lars Hansen, elinstallatør i Fendt-Hansen til Politiken.

Elinstallatørernes brancheforening, Tekniq, er enig i, at de store prisforskelle på et eleftersyn alene i København vidner om en varierende kvalitet i arbejdet.

»Der kan være forskel på grundigheden og opfattelsen af, hvad et eltjek er. Dertil kommer, at installatører kan vælge at gøre det billigt af hensyn til nye kunderelationer«, siger Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq, til Politiken.

1. maj indføres ved lov en eleftersynsordning, som har været længe undervejs. Den nye ordning gør det obligatorisk at få foretaget et eleftersyn af en autoriseret elinstallatør, hvis der skal tegnes ejerskifteforsikring ved en hushandel.

»Sikkerhedsmæssigt er det meget glædeligt, for vi ved, at mange brande og ulykker i dag skyldes fejl i el-installationer«, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, til Politiken.

Styrelsen skønner, at el forårsagede 3.900 brande i 2009; 40 procent af alle brande i Danmark skyldes dermed fejl i el-installationerne.

Kun elinstallatører, som er tilmeldt ordningen, kan få lov til at gennemføre de regulerede el-eftersyn. Samtidig stilles der krav om uvildighed, så elinstallatører ikke må kontrollere de el-installationer, de selv har lavet. skriver Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere