Vold og trusler plager skadestuerne

Der er blevet længere mellem de tålmodige patienter på skadestuerne. Når smerterne er for store og køen for lang, tyer flere og flere til både trusler og vold Stigningen i antallet af patienter, der truer og overfalder personalet på skadestuen, har i flere tilfælde ført til, at sygeplejersker er gået ned med psykiske problemer. Nedskæringer vil kun forværre problemet, mener fagforbund. Det skriver metroXpress.

Det er ikke kun bilkøer og togforsinkelser, der kan få danskernes aggressivitet op i det røde felt. 20 minutters ventetid på skadestuen ved Glostrup Sygehus frustrerede for nylig en mand så meget, at han i vrede kastede børne­møblerne mod sygeplejerskerne.
»Han var ekstremt sur og syntes, det var fuldstændig vanvittigt, at han ikke kun­ne få hurtig behandling for ondt i halsen. Mange folk kan ikke forstå, at de mest syge har førsteprioritet,« siger oversygeplejerske på skadestuen ved Glostrup Sygehus Helene Andersen til metroXpress.
Episoden er langt fra et enkeltstående tilfælde. Aggressive, utålmodige patienter er hverdagskost, lyder det fra skadestuerne ved Bispebjerg, Glostrup og Gentofte Hospital. Flere gange om måneden må personalet tilkalde politiet.
»De skælder ud, kalder os grimme ord og kommer med trusler. Der er nogle, der bliver så gale, at de kaster rundt med stole og smækker med dørene. Det skaber en stor utryghed,« fortæller Birgitte Taasby, der er afdelingssygeplejerske ved Bispebjerg Hospital, til metroXpress.
På Glostrup Sygehus har flere sygeplejersker fået psy­kiske problemer som følge af overgreb og trusler, fortæller Helene Andersen:
»Når vi får trusler, som 'jeg ved godt, hvornår du har fri, og så skal jeg nok lige ordne dig, når du kommer ud', så kan man blive dybt angst,« siger hun til metroXpress.
Et af de værste tilfælde, hun har oplevet, var en sygeplejerske, der brækkede næsen, fordi hun blev slået ned med en rumdeler.
Dansk Sygeplejeråd pe­ger på nedskæringer og læn­gere ventetider som årsager til den stigen­de chikane mod sygeplejersker.
»»Trygheden for medarbejderne er i alvorlig fare, fordi medarbejderantallet bliver reduceret, ventetiderne bliver længere, og patienterne bliver mere frustrerede. Derfor synes jeg, at arbejdsgiverne skal tænke mere over, hvad de vil udsætte deres medarbejdere for,« siger formandGrete Christensen til metroXpress.
Men danskerne er også blevet mere egoistiske, mener Lisbeth Hansen, afdelingssygeplejerske på Gentofte Hospital:
»Folk er ligeglade med, at der er syv foran dem i køen. Det er mig, der skal til nu,« siger hun til avisen