"Virkelig kritisk": Færre vil være lærere og pædagoger i hovedstadsområdet 

Flere i hovedstadsområdet vil være laboranter og katastrofe- og risikomanagere, og det kan hænge sammen med coronakrisen, mener ekspert. Færre vil være lærere og pædagoger. 

Det går den forkerte vej for lærer- og pædagoguddannelserne i hovedstadsområdet. 

Således er antallet af førsteprioritetsansøgninger til pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole faldet fra 1561 til 1467 - et fald på seks procent. 

Faldet hos læreruddannelsen hedder fra 837 til 794 - et fald på 5,1procent.

Det viser tal fra Københavns Professionshøjskole, der har uddannelser i blandt København, på Frederiksberg og i Hillerød. 

På landsplan er der sket en generelt stigning i ansøgertallet på syv procent. 

"Virkelig kritisk"

Tallene vækker opsigt, mener Camilla Thorgaard, områdechef for videregående uddannelse på Danmarks Evalueringsinstitut. 

- Det er virkelig kritisk, når der ikke er flere ansøgninger til lærere og pædagoger. Der mangler pædagogisk personale i København.

- Vi kommer også generelt til at mangle lærere og pædagoger, og det er særligt problematisk, fordi der kommer flere og flere børn, og der er en politisk ambition om flere pædagoger i daginstitutionerne, siger Camilla Thorgaard til TV 2 Lorry. 

Hun mener, at pædagogfaget har fået et dårligt ry, og den generelle diskussion om daginstitutioner kan spille ind på de færre ansøgere. 

Herunder kan du se udviklingen af antallet af førsteprioritetsansøgninger til de forskellige uddannelser på Københavns Professionshøjskole.

Uddannelse ærgrer sig

Randi Brinckmann, dekan på det sundhedsfaglige fakultet på Københavns Professionshøjskole ærgrer sig over faldet af antal ansøgere til lærer- og pædagoguddannelserne. 

- De har ikke oplevet samme stigning, og det havde vi håbet på, for lærere og pædagoger er nogle af dem, der er stor mangel på ude i den kommunale sektor og i daginstitutionerne, siger hun til TV 2 Lorry.

Folketinget besluttede i juni måned at oprette 5000 ekstra studiepladser på landets videregående uddannelser, da politikerne forventer et øget pres på uddannelsessystemet på grund af coronakrisen.

Tallene fra Københavns Professionshøjskole viser, at antallet af førsteprioritetsansøgninger til laborantuddannelsen er steget fra 118 til 218. Samtidig har 206 nu søgt ind som katastrofe- og risikomanager som førsteprioriteret modsat 152 sidste år. 

Sundhed har fået værdi

Camilla Thorgaard kan godt forestille sig, at det hænger sammen med en positiv fremstilling af disse fag under coronakrisen. 

- Flere er blevet opmærksomme på værdien af de uddannelser i denne tid, siger Camilla Thorgaard til TV 2 Lorry.

Sygeplejerskerne har om nogen været fremhævet som frontpersonale under coronakrisen, men her er tallet blot steget fra 1.284 til 1.336 - fire procent og under den generelle stigning. Derfor vil Camilla Thorgaard ikke tale om nogen coronaeffekt på det område. 

Fokus på forskellige muligheder

På Københavns Proffesionshøjskole mener man, at de flere ansøgere til blandt laborant- og sygeplejerskeuddannelserne, er en direkte effekt af coronakrisen. 

Hvordan kan I være sikre på det?

- Vi kan heller ikke være sikre på, at det er en effekt af corona. Det er bare en hypotese, vi har. Men vi har jo kunnet se, at der i medierne har været stort fokus på blandt andet sygeplejerskerne, og den forskel de gør ude i sundhedsvæsenet. Vi tror, det har vist de unge mennesker, at der er mange forskellige karrieremuligheder, hvis man tager sådan et job. Men som sagt. Vi ved det ikke – det er noget, som vi tror, siger Randi Brinckmann.

Der sendes optagelsesbreve ud til de nye studerende den 28. juli. Samtidig åbner Københavns Professionshøjskole for efteroptag, så det er muligt at søge ind på de uddannelser, der har ledige pladser.

. Københavns Universitet har modtaget 33.703 ansøgninger, hvilket er det højeste antal nogensinde. Det svarer til en stigning på mere end 35 procent. Se en oversigt herunder:

 
 

Her er studierne med flest ansøgere i hele landet

  • Pædagog: 5910 (-46)
  • Sygeplejerske: 5112 (121)
  • Medicin: 4462 (602)
  • Civilingeniør: 3953 (422)
  • Diplomingeniør: 3674 (86)
  • Erhvervsøkonomi, HA almen: 3233 (115)
  • Socialrådgiver: 3170 (114)
  • Psykologi: 3168 (552)
  • Folkeskolelærer: 3049 (48)
  • Jura: 2798 (336)

 

I parantes udviklingen i forhold til sidste år. 

 

94.604 har søgt om at blive optaget på en videregående uddannelse. Det er 5850 flere end sidste år, svarende til en stigning på syv procent.

 

Der er flere ansøgere til uddannelserne, men tallene afspejler de uddannelser, som folk har haft som førsteprioritet.

 

Kilde: Uddannelse- og Forskningsministeriet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik