Vindere og tabere: Det mener din borgmester om ny udligningsaftale

Nu er en udligningsaftale, der flytter milliarder mellem kommunerne, faldet på plads. TV 2 Lorry har samlet et overblik over, hvad borgmestrene i hver kommune mener om aftalen.

Mange kommuner skal kigge ekstra dybt i lommerne for at sende penge til fattigere kommuner, mens andre kan se frem til at få en hjælpende hånd fra mere velhavende kommuner.

Det er hovedtrækkene i det nye udlingningssystem, som Regeringen, Venstre, Radikale, SF og Alternativet netop er blevet enige om.

Vi har henvendt os til samtlige 34 borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde for at få deres umiddelbare reaktion på aftalen, der betyder, at de enten skal punge yderligere ud til andre kommuner, eller at de modtager ekstra penge.

Nedenfor kan du i vores oversigt se, hvor meget mere den enkelte kommune skal betale - eller modtage:

(Listen udbygges i takt med, at vi får reaktioner fra borgmestrene.)

Albertslund

Modtager 5,4 millioner.

Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune, har været med i tværkommunalt samarbejde, der har arbejdet for at mindske pengestrømmen fra hovedstadsområdet til resten af landet. 

- Vi synes, det er for meget, at hovedstadskommunerne skal levere yderligere 820 millioner kroner til landsudligningen. Men vi kan håbe, at vores indsats har gjort, at vi ikke skulle betale endnu mere. 

Albertslunds borgmester Steen Christiansen kalder fredagens overfald
Albertslunds borgmester Steen Christiansen kalder fredagens overfald
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

- Vi prøvede at introducere et nyt kriterium for at diskutere udligning - rådighedsbeløbet. En familie i Nordjylland har 90.000 kroner mere til rådighed om året i forhold til en sammenlignelig familie i hovedstadsområdet. Så vi foreslog det nye kriterium for at fokusere på en oplevet retfærdighed om, hvordan vi fordeler økonomien mellem os. Det kriterier blev ikke en del af udlignings-aftalen. Der var ikke nogen, der tog det til sig og arbejdede med det. 

Allerød

Giver 2,1 millioner.

Borgmester i Allerød, Karsten Längerich (V), synes, det er er en god aftale, man har indgået om den udligningsreform. Han mener, at den virker fair.

- Jeg synes, fordelingen mellem øst og vest er blevet mere rimelig med det nye oplæg. Der gik for mange penge fra hovedstadsområdet til Jylland i regeringens første udspil, og der synes jeg, det er godt, at man har fået forhandlet, at der er kommet flere penge i hovedstadsområdet. Samtidig er der jo også sket en allokering, som gør, at de nordsjællandske kommuner bliver stillet lidt bedre, end de blev i regeringens første udspil.

 

Ballerup

Giver tre millioner.

Jesper Würtzen (S), borgmester i Ballerup, finder det positivt, at der er tale om en bred, politisk aftale.

Jesper Würtzen (S) er borgmester i Ballerup
Jesper Würtzen (S) er borgmester i Ballerup
Foto: Ballerup Kommune

- Vi bevarer tæt på status quo. Vi havde håbet på et bedre resultat, men det kunne også have været værre. Vi er ved at analysere de bagvedliggende tal, så vi kan vurdere det samlede resultat. Uanset resultatet er det positivt, at der er tale om en bred politisk aftale, hvor de to store borgmesterpartier er enige om at sikre stabilitet på udligningsområdet. Det giver det bedste grundlag for en langsigtet planlægning samt udvikling i kommunerne.

Brøndby

Modtager 25,9 millioner.

I Brøndby kalder borgmester, Kent Max Magelund (S), den nye udligningsreform for ”god og ansvarlig.”

- Umiddelbart ser det ud til at være en rigtig fornuftig aftale for Brøndby Kommune. Vi har mistet det halve af udlændingetilskuddet, men vi har til gengæld vundet på andre parametre. Så alt i alt ser det ud til, vi får en lille gevinst, hvilket vi selvfølgelig er glade for. For vi har udfordringer både socialt, beskæftigelsesmæssigt og uddannelsesmæssigt. Med den nye aftale kan vi stadig give vores borgere en god og stærk velfærd i fremtiden, siger Kent Max Magelund.

Brøndbys borgmester, Kent Max Magelund (S).

Dragør

Modtager 158.000

Borgmester Eik Bidstrup (V) er lettet på Dragørs borgeres vegne.

- Jeg er meget lettet på vores borgeres vegne. Et forventet minus er blevet til et lille plus i regnestykket om udligningen for Dragør Kommunes vedkommende. Vi har gennem årene set, hvordan beløbet, som vi i Dragør betaler til andre kommuner, bare er steget og steget. Det var da også åbenlyst urimeligt, at Dragør i udgangspunktet var peget ud til at skulle betale endnu mere i en ny reform, siger Eik Dahl Bidstrup.

Eik Bidstrup (V) er borgmester i Dragør Kommune.
Eik Bidstrup (V) er borgmester i Dragør Kommune.
Foto: TV 2 Kosmopol

Som noget nyt fremgår det af aftalen bag udligningsreformen, at parterne er enige om, at Dragør og Vallensbæk Kommuner bør blive løst fra kravet om, at de skal indgå i forpligtende kommunalt samarbejde. Dragør Kommune har siden kommunalreformen i 2007 været underlagt krav om forpligtende samarbejde med Tårnby Kommune.

- Vi har et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med Tårnby Kommune. Det er jeg sikker på, at vi også kommer til at have fremover. Tårnby Kommune løser flere vigtige opgaver for os i dag. Men et forpligtende samarbejde sætter også naturligt grænser for vores frihed til selvstændigt at styre kommunens økonomi, siger Eik Dahl Bidstrup.

Egedal

Giver 20 millioner

Karsen Søndergaard (V), borgmester i Egedal, glæder sig over, at hans kommune slipper billigere, end det oprindeligt så ud til.

- Det, vi kiggede ind i med regeringens første udspil, var en udgift på 50 millioner, og det var en katastrofe for Egedal. Nu er vi havnet på at skulle give 20 millioner ekstra – og det er bestemt noget, der er til at arbejde med, selv om 20 millioner er mange penge.

Egedals borgmester Karsten Søndergaard (V) kommenterer aftalen.

Fredensborg

Modtager 15 millioner

Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg, Socialdemokratiet:

- Fredensborg modtager 15 millioner kroner. Så for Fredensborg Kommunes vedkommende er det en fin aftale, siger borgmesteren.

Fredensborgs borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S) kommenterer reformen.

Frederiksberg

Giver 2,8 millioner

Det var en overrasket borgmester på Frederiksberg, der i dag modtog nyheden om, at hans kommune skal bidrage med små 2,8 millioner kroner i udligning i stedet for 50 millioner kroner, som der oprindeligt var lagt op til i regeringens udspil.

Men selvom frederikbergenserne altså ser ud til at slippe billigere end hidtil antaget, så tør den konservative borgmester, Simon Aggesen, endnu ikke glæde sig.

- Der er en masse nuancer i det her, som jeg mangler at se. Man skal jo huske på at se det ind i den kontekst, at det var 53 millioner kroner, da vi oprindeligt fik det præsenteret. Men så var der 89 millioner kroner derforuden, som vi ikke fik adgang til. Så den samlede regning var 143 millioner kroner. Så hvad der præcist ligger bag det her tal, vil jeg meget gerne se, inden jeg åbner champagnen eller gravøllen. Jeg er forsigtig optimistisk på kommunens vegne, men stadig spændt på komme et spadestik dybere, siger Simon Aggesen.

Frederiksbergs konservative borgmester, Simon Aggesen, er overrasket.

Frederikssund

Modtager 3,9 millioner

Frederikssunds borgmester, John Schmidt Andersen (V) er godt tilfreds med det beskedne plus om året, som kommune har udsigt til.

- Nu skal vi lige have mulighed for at nærlæse og regne på forliget, som netop er indgået på Christiansborg. Men umiddelbart, så er det svært at være utilfreds med dette resultat, set i forhold til det udspil, vi blev præsenteret for i januar. I stedet for at koste os 45 mio. kr., der skulle finansieres af skatteforhøjelser eller besparelser, så kan vi nu se frem til at forbedre vores økonomi med omkring fire mio. kr. årligt. 

John Schmidt Andersen (V) er borgmester i Frederikssund.
John Schmidt Andersen (V) er borgmester i Frederikssund.
Foto: Kenneth Jensen/Frederikssund Kommune

- Det glæder mig, at man har valgt at lytte til vores argumenter og lade fornuften råde. Set i et større perspektiv har man dog valgt at fastholde en afskaffelse af hovedstadsudligningen, som vi kraftigt opfordrede til at bevare. Den er vigtig, fordi der er store indbyrdes forskelle på kommunerne i hovedstadsområdet, men er altså fjernet helt med dette forlig. Og det er svært at gennemskue, hvad de langsigtede konsekvenser af dette vil blive her i regionen. Samlet set må jeg dog konstatere, at vi kan ånde lettet op i Frederikssund Kommune, idet vi nu kan se frem til en stabil økonomi i forhold til udligningssystemet, fastslår John Schmidt Andersen.

Furesø

Modtager 7,5 millioner

Ole Bondo Christensen (S), der er borgmester i Furesø, glæder sig over, at der er tale om en bred polkitisk aftale - og at den varsler økonomisk stabilitet for kommunerne.

Furesøs socialdemokratiske borgmester, Ole Bondo Christensens reaktion på aftalen.

Gentofte

Giver 164 millioner

Ifølge borgmester i Gentofte, Hans Toft (K), svarer regningen fra udligningsreformen til en skattestigning på 2,8 procent for kommunens borgere – en del højere end hvad social- og indenrigsministeriet har meldt ud.

- Jeg synes, man skal være meget forsigtig, når man taler udligning og retfærdighed. Jeg synes, at når man betaler cirka 60 procent af sine indkomstskatter til andre kommuner, så er det meget. Og når man betaler 95 procent af den sidste skattekrone, man får ind i udligning til andre kommune, så synes jeg godt, man kan tillade sig at sige, at det er uretfærdigt.

- Jeg kan godt kan se, at andre kommuner har problemer, og dem kan man jo hjælpe. Men når alle begynder at skulle have, uanset om de i dagligdagen har et langt større rådighedsbeløb for sammenlignelige familier, så er det kæden efter min mening hopper af.

Hans Toft forventer, at man vil hæve kommuneskatten i Gentofte.

 

Gladsaxe

Giver 24,5 millioner

Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe, ærgrer sig over, at hendes kommune pludselig skal af med et temmelig stort beløb.

- Vi mister 46 millioner kroner i forhold til regeringens udspil i første omgang. Det er ærgerligt, at vi har mistet 46 millioner på de forhandlinger, som regeringen har lavet med de andre partier – men det er alt for tidligt til at sige noget om, hvad det kommer til at betyde for Gladsaxe.

Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe.

Glostrup

Giver 6.7 millioner

Kommunen skal betale 6,7 millioner kroner - men det får ikke den store effekt. Borgmester John Engelhardt fra Venstre er ganske tilfreds.

Borgmester John Engelhardt er glad for udligningsaftalen, der bliver neutral for hans kommune.
Borgmester John Engelhardt er glad for udligningsaftalen, der bliver neutral for hans kommune.
Foto: TV 2 Kosmopol

-I forhold til det socialdemokratiske udspil er aftalen et langt bedre resultat for Danmark. For Glostrup er det nærmest neutralt. Vi skal betale ca. 6,7 mio. kr. ekstra til de andre kommuner, men får kompensation via fast finansieringstilskud i de kommende år. Da vi i vores budgetter for de kommende år ikke har indregnet tilskuddet fuldt ud, giver reformen ingen mærkbare forskelle for vores borgere.

For mig er det vigtigt, at der nu er fundet en bred løsning hen over midten, så vi i kommunen er på sikker grund i forhold til den fremtidige udligning. Vi kan således nu koncentrere os om fortsat at løse vores kommunale kerneopgaver godt og effektivt.”

Greve

Giver 54 millioner

Greves borgmester, Pernille Beckmann (V), er ingenlunde tilfreds med den nye udligningsreform, som hendes eget parti endda har været til at forhandle på plads. 

- Kender i det, der kommer en regning i postkassen, så tænker man følgende: 'Jeg har jo også lige købt noget, så helt fair den regning betaler jeg da med glæde, jeg fik da noget lækkert ud af det'.  Men den regning, der kom til Greve i dag, den får vi så ikke noget ekstra for. Tværtimod skal vi betale.

- Vi kan nu gå to veje. Vi kan takke for regningen og yde mindre velfærd til alle vores borgere, eller vi kan takke for regningen og sætte skatten op og ikke få mere service. Så uagtet hvad vi vælger, så får vi i Greve en kæmpe ekstra regning, og det kan jeg som borgmester for Greve Kommune på ingen måde være tilfreds med, siger Pernille Beckmann.

Pernille Beckmann overtog i 2014 posten som borgmester i Greve. Hun har siddet i byrådet siden 2010.
Pernille Beckmann overtog i 2014 posten som borgmester i Greve. Hun har siddet i byrådet siden 2010.
Foto: PR-foto

Gribskov

Giver 2.7 millioner

Anders Gerner Frost, nytgribskov, borgmester i Gribskov Kommune, kalder aftalen for en "sort dag for det kommunale Danmark".

- Det er en følelse af vrede og dyb frustration der rammer mig lige nu. Aldrig har Folketinget lavet et mere udueligt stykke politisk arbejde overfor de danske kommuner,  reformen giver på ingen måde den lighed Christiansborg taler om. Fem socialdemokrater har sat sig ned omkring et køkkenbord og forsøgt at lave en ”rimelig” model, hvor man hovedsageligt har tilgodeset socialdemokratiske kommuner. Det er ganske enkelt usagligt, siger borgmesteren.

Han mener ikke, at der tages ikke tilstrækkelig højde for den demokratiske sammensætning som en kommune som Gribskov lider under, med tredje flest ældre i landet, eller hensyn til de stigende udgifter, der er overgået fra regionen til kommunerne.

Der tages heller ikke hensyn til det at være en geografisk stor kommune med mange byer og infrastruktur, og endelig mangler den nye aftale at se på kommunernes nuværende likviditet, samt hele den model man beregner serviceloft ud fra, mener han.

Anders Gerner Frost, Nyt Gribskov, borgmester Gribskov kommenterer på det nye udligningssystem.

Halsnæs

Modtager 21 millioner

Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs, er godt tilfreds med det nye udligningssystem:

- Det ser nu ud til, at vi går fra at miste penge i det udspil, der kom under den tidligere regering - til at få en betydelig merindtægt i denne aftale. Det varmer rigtig meget, skriver han på Facebook.

- Jeg har brugt oceaner af arbejdstid på at fortælle Folketinget om at udligningssystemet skulle laves om. Og det er dejligt, når en stor fælles indsats bærer frugt. Jeg synes virkelig vi har prøvet at overbevise ministre og medlemmer af Folketinget om, at vi har brug for lidt flere midler i Halsnæs, siger han.

Borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen (S), er godt tilfreds med det nye udligningssystem.

Helsingør

Giver 23 millioner

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), er uforstående overfor, at den nye udligningsaftale ikke ændrer på noget i forhold til det oprindelige udspil fra januar.

- Jeg kan stadig ikke forstå, hvorfor vi skal aflevere rigtig mange penge i Helsingør Kommune. Vi stod til at skulle aflevere godt 23 millioner kroner med regeringens udspil og med den  aftale, der nu er landet med Venstre, står vi til en regning på det samme beløb.

- Vi er en kommune med store sociale udfordringer. Vi har brugt 140 millioner kroner de seneste fire år på, at der er komme flere udsatte borgere i kommunen og flere ældre, der har brug for hjælp, så vi står ikke og har rigtig mange penge på kontoen. Faktisk har vi en lav likviditet og en skat, der ligger over landsgennemsnittet, så når vi skal betale ekstra 23 millioner kroner om året, kommer det til at gøre ondt.

- Jeg har ikke lyst til at foreslå byrådet, at vi skal til at skære i indsats overfor socialt udsatte, forringe ældrepleje eller få dårligere daginstitututioner. Jeg kan kun se en vej ud af det her:  Det er skattestigninger, siger borgmester Benedikte Kiær.

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K)´.

Herlev

Modtager 28,5 millioner

Den socialdemokratiske borgmester i Herlev, Thomas Gyldal Petersen, er ikke overraskende blandt dem, der synes godt om den nye udligningsaftale. Hans kommune modtager nemlig 28,5 millioner kroner årligt via den kommunale udligning.

- Det er en aftale, der tager højde for, at der er kommuner ude i landet, der har det svært. Blandt andet Herlev, som har mange borgere med behov for en stærk kommune og stærke kommunale tilbud.

- Det er en aftale med en stærk social profil, der skaber bedre forhold for os, der skal løfte de største sociale opgaver. Det synes jeg er en god aftale, lyder det blandt andet fra Thomas Gyldal Petersen, som desuden glæder sig over, at det er blevet til en bred, politisk aftale.

Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S).

Hillerød

Giver 24,4 millioner

Selvom Hillerød Kommune kommer til at afgive lidt over 24 millioner kroner årligt, så er det alligevel væsentligt mindre, end kommunen oprindeligt stod til at miste i regeringens første udspil.

- Det første udspil lød på, at vi skulle af med 35 millioner kroner. Det vil sige, at presset er lettet med ti millioner kroner. Men det er stadig mange penge, og det bliver svært for en kommune som Hillerød.

- Vores opgave som kommune er jo at sikre den bedst mulige service for vores borgere, og derfor er det også ærgerligt, når man skal afgive flere penge. Men set i det store perspektiv for Danmark, så er der nok kommet en mere fair fordeling af pengene i dag, end der var før, fordi der er kommuner, der ikke har været i stand til at udfylde deres serviceramme over for borgerne, selvom de har højere skat end os, siger Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S). 

Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S). 

Hvidovre

Modtager 6.5 millioner

Hvidovres socialdemokratiske borgmester, Helle Adelsborg er  glad for at den årelange debat om udligning nu er lukket. 

Helle Adelsborg glæder sig over, at der nu kommer mere sikkerherhed omkring den kommunale økonomi.
Helle Adelsborg glæder sig over, at der nu kommer mere sikkerherhed omkring den kommunale økonomi.
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

- Med det forbehold, at min administration pt er ved at læse alt materialet igennem og afdække de berømte ’djævle’ i detaljen, så står Hvidovre Kommune samlet til et lille plus på 6,5 mio. kr. med udligningsreformen. Det skal ses i forhold til et samlet budget på cirka 4 mia. kr.

Vi får sikkerhed for vores andel af finansieringstilskuddet på 29 mio. kr. fremover, og det er positivt, da det ellers altid har været usikkert om, vi kunne regne med at modtage dette tilskud. Jeg er til gengæld lidt ærgerlig  over, at vi taber 23 mio. kr. på den justerede udlændingeudligning, men det må jeg tage til efterretning nu.
Alt i alt er det positivt at vi nu har fået lukket den årelange debat om udligningen, der har skabt stor usikkerhed om den kommunale økonomi” siger hun.

Høje-Taastrup

Modtager 12,9 millioner

En konservativ borgmester, der efter alt at dømme kan ånde lettet op, er Høje-Taastrups Michael Ziegler.

Selvom han endnu mangler at få nærlæst hele udligningsaftalen, så har en hurtig gennemlæsning givet anledning til en positiv kommentar.

Michael Zieglers kaffemøde med transportministeren endte at blive en tynd kop te.
Michael Zieglers kaffemøde med transportministeren endte at blive en tynd kop te.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- Aftalen er meget bedre for Høje-Taastrup Kommune end regeringens udspil. Vi stod i regeringens oplæg - på papiret - til et tab på 15 millioner kroner. Reelt var tabet på 37-39 millioner kroner, når man tæller det hele med. Nu står vi på papiret til en gevinst på 13 millioner kroner. Altså en forbedring på 28 millioner kroner, skriver Michael Ziegler i et opslag på Facebook, hvor han samtidig takker Venstre for "at have bidraget til et markant forbedret resultat for Høje-Taastrup Kommune."

Hørsholm

Giver 33,6 millioner

Udligningsreformen betyder, at Hørsholm Kommune skal ud at finde en løsning på 59 millioner kroner, siger borgmester Morten Slotved (K).

- Det kommer til at kunne mærkes i en kommunal økonomi. Vi kommer til at få en skattestigning og et lavere serviceniveau. Jeg synes, det er hult, når Venstre og Socialdemokratiet har været ude at sige, at velfærden er sikret fremover i alle kommunerne, for det er en lavere velfærd til en højere pris.

Hørsholms borgmester Morten Slotved

Ishøj

Modtager 28,2 millioner

I vestegnskommunen Ishøj er der stor tilfredshed med den udligningsaftalen, siger borgmesteren i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp (S).

Ole Bjørstorp (S) er borgmester i Ishøj.
Ole Bjørstorp (S) er borgmester i Ishøj.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

For selv om kommunen står til at miste penge på en nedskæring af udlændingeudligningen, får Ishøj med reformen 28 millioner kroner ekstra om året.

- Min frygt var, at vi ville tabe meget på udlændingetilskuddet, og at der ikke ville blive taget hensyn til de sociale og økonomiske vanskeligheder i Ishøj, men det har man gjort. Katastrofen er afværget. Det er det, jeg kan se ud af de her tal, og det er ganske godt gjort, siger han.

 

København

Giver 456,7 millioner

Overborgmester i København, Frank Jensen (S), er tilfreds med, at regningen til kommunen blev mindre, end der var udsigt til i regeringens oprindelige udspil.

Frank Jensen (S) er borgmester i Københavns Kommune.
Frank Jensen (S) er borgmester i Københavns Kommune.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

- Det er en stor regning for København. Også større end hvad jeg synes er rimeligt. Men det var ventet, at vi ville komme til at bidrage, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

- Jeg er glad for, at Christiansborg har lyttet og regningen til København er blevet mindre, end der først var lagt op til. Det er vigtigt, at vi har en regering, der er lydhør overfor, at København ikke har guld på gaderne, men er en blandet by med mennesker med meget forskellige sociale og økonomiske vilkår. Herunder har vi vores store andel af socialt udsatte, hjemløse og misbrugere. Det har regeringen lyttet til, og det vil jeg gerne kvittere for, siger overborgmesteren og konkluderer: 

- København er en kommune, der altid har været økonomisk solidarisk med landets andre kommuner. Det afspejler denne aftale, at vi også vil være fremadrettet. 

Regningen til København er blandt andet blevet mindre, fordi aftalen tilbagefører 95 millioner kroner i parkeringsindtægter, som den Venstre-ledede regering i 2018 tog fra København.

Overborgmester Frank Jensen er tilfreds. Regningen blev mindre end der var udsigt til i regeringens oprindelige udspil.

Køge

Modtager 18,4 millioner

Køges borgmester Marie Stærke er godt tilfreds med den nye udligningsreform, og synes, det er på tide den er kommet.

- Den har positive konsekvenser for Køge Kommune, da vi får flere penge til at gøre godt med over for vores borgere. Der er blevet flyttet lidt færre penge fra øst til vest i den nye reform i forhold til udspillet, og det, synes jeg, er i orden. Vi har et lavere rådighedsbeløb som borgere i den østlige del af Danmark end i den vestlige del, så derfor synes jeg, det er helt fair.

Borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke

Lejre

Giver 11,5 millioner

Ifølge Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen, betyder den nye udligningsreform højest sandsynlig en skattestigning.

- Jeg havde næsten ikke troet, at jeg skulle sige det, men vi er nok nødt til at sætte skatten op, fordi så må borgerne i Lejre Kommune bare betale en skatteprocent, som er urimelig, fordi den er over landsgennemsnittet, for ellers ville vi være nødsaget til at sætte serviceniveauet ned.

Carsten Rasmussen, Borgmester Lejre Kommune.

Lyngby-Taarbæk

Giver 2,7 millioner

Borgmester Sofia Osmani (K) vil ikke sige, at hendes kommune har vundet på den nye aftale:

- Det ser jo bedre ud end i Regeringens oprindelige udspil. Men vi har et større tab, end det tallene umiddelbart viser på overfladen. Min umiddelbare reaktion er, at det kunne være værre, men det er bestemt ikke der, hvor jeg synes, at man har lavet en super god reform.

Sofia Osmani er borgmester i Lyngby-Taarbæk.
Sofia Osmani er borgmester i Lyngby-Taarbæk.
Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

- Vi er en af de kommuner, der betaler mest i udligning i landet, så du får mig aldrig til at bruge ordet vinde i forhold til det her. Det der provokerer mig helt vildt, det er, at lige nu ser man på hvor meget, vi taber eller vinder ekstra, og så viser tallene måske, at vi slipper billigt. Men det gør vi altså ikke, for vi har en udligningsudgift på en milliard kroner i forvejen. Så det kan godt være, at vores naboer Gladsaxe står til et tab på reformen, men deres samlede regning til udligningen ligger langt under vores.

Roskilde

Giver 18,6 millioner

Borgmester Thomas Breddam (S) bryder sig ikke om, at hans kommune har fået prædikatet som en rig kommune.

Roskildes borgmester Thomas Breddam,
Roskildes borgmester Thomas Breddam,
Foto: TV 2 Lorry

- Vi har havde forventet, at vi ville have en større regning end vi har fået, så det er jo generelt en positiv udvikling. Nu er vi nede i en regning, der har en størrelse, så vi ikke skal lave et sparrebudget som sidste år, men hvor vi skal prioritere områderne op imod hinanden.

- Regningen er blevet betydelig mindre for os. Vi så over 45 millioner kroner sidst, og den her gang er det 18,5. Men selvom vi er en af de større kommuner, så er det stadig en slags penge for os, som skal findes et sted. Jeg har haft rigtig svært ved, at vi er blevet stemplet som en rig kommune, for det kan jeg ikke genkende i tallene.

Rudersdal

Giver 115,3 millioner

Rudersdal Kommune er en af de kommuner, der med den nye udligningsreform skal betale allermest - nemlig 115,3 millioner kroner mere hver år. For ikke at skære ned på velfærden, må kommunen til gengæld hæve kommuneskatten med 0,56 procent. Og det vil borgmesteren gøre.

- Det kommer til at betyde en ekstra regning til vores borgere, som de ikke selv får noget ud af, siger Jens Ive, borgmester i Rudersdal Kommune til nyhedsbureauet Ritzau.

Rudersdal kommunes borgmester Jens Ive (V).
Rudersdal kommunes borgmester Jens Ive (V).
Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Han glæder sig dog over, at regningen for Rudersdal Kommune bliver "markant lavere", end det som regeringens oprindelige udspil lagde op til.

- Jeg havde gerne været en skatteforhøjelse foruden, men det her er trods alt spiseligt, og på landsbasis er det et flot og ordentligt resultat med et Danmark i balance. Det, der stak os mest i regeringens udspil, var kammerateriet, hvor pengene gik direkte fra os til vestegnskommunerne. Men det, som de kommer til at profitere på reformen, er blevet reduceret til et ganske andet niveau, siger han.

Interview med venstreborgmester Jens Ive.

Rødovre

Modtager 5,7 millioner

Britt Jensen (S), borgmester i Rødovre siger om aftalen:

- Min umiddelbare reaktion er, at nu er der endelig klarhed og klare rammer, og det synes jeg er positivt.

Britt Jensen (S) er ny borgmester i Rødovre Kommune.
Britt Jensen (S) er ny borgmester i Rødovre Kommune.
Foto: Rødovre Kommune

- Det ser ud som, at vi kommer ud af det her nogenlunde neutralt. Det skal forstås på den måde, at de tilskud vi tidligere har fået, likviditetstilskud og hovedstadsudligningen, det er beløb, der er kommet fra år til år, som vi ikke fast har kunne lægge ind i vores budgetplanlægning. Men nu ser det ud som om, at vi har klarhed over vores økonomi på den lange bane, og det nogenlunde matcher de tilskud, vi har fået tidligere. Det er jeg meget glad for og tilfreds med.

- Det betyder, at vi i højere grad ved, hvad vi har, og kan prioritere vores velfærdsområder.

Solrød

Giver 21,4 millioner

Borgmester Niels Hörup (V) siger, at Solrød Kommune ikke skal være helt utilfredse på trods af en stor regning. 

- Det der med Regeringen første udspil var et mareridtsscenarie, så er vi landet på 40 procents nedgang. Det er aldrig godt at betale flere penge, men i det perspektiv, så er det bedre end vores værste anelser.

Borgmester Niels Hörup fra Venstre forsvarer besparelsen.
Borgmester Niels Hörup fra Venstre forsvarer besparelsen.
Foto: Solrød Kommune

- Med den her aftale så koster det os cirka 920 kroner per borger fra vugge til grav, og når man får præsenteret sådan en regning, så kan man ikke være glad for det.

- Men det giver noget sikkerhed, efter at der i mange år har været snakket om den udligningsreform. Nu har vi fået vished for, hvilke vilkår der kommer til at gælde i mange år frem.

Niels Hörup forventer, at kommunen må hæve skatten.

Stevns

Modtager 3,5 millioner

Stevns borgmester, Anette Mortensen (V), mener, at resultatet er bedre end frygtet, men langt fra så godt som ønsket.

- Først og fremmest er det positivt, at Stevns Kommune er gået fra at miste knap syv millioner kroner i det første regeringsudspil til nu af få 3,5 mio. kr. i den endelige aftale. Det er jeg glad for, men jeg konstaterer også, at det er ikke løser de store økonomiske udfordringer, vi har, siger hun i en pressemeddelelse.

Anette Mortensen (V) er borgmester i Stevns Kommune.
Anette Mortensen (V) er borgmester i Stevns Kommune.
Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

. Vi har i mere end et år kæmpet for Stevns på både politisk og administrativt niveau. Det har vi gjort for at vise uretfærdigheden i den tidligere udligningsordning, og for at vise, at vi har en økonomi, som ikke hænger sammen. Vi ligger blandt de kommuner med det laveste serviceniveau i landet, og selv det serviceniveau er vi nødt til at finansiere ved at tage penge op af kassen. Det kan vi ikke blive ved med, og derfor har vi nu en stor, politisk opgave foran os, når vi skal lægge de kommende års budget, siger hun.

Stevns borgmester Anette Mortensen (V).

Tårnby

Modtager 13,7 millioner

 

Tårnbys borgmester, Allan Andersen (S), udtrykker sin glæde over aftalen på Facebook:

-  Jeg vil gerne udtrykke min glæde over et flertal af folketingets partier har fundet sammen, taget ansvar og fundet en løsning på en udligningsreform som godt kan dele vandene i de politiske landskaber. Det er en god nyhed i en svær tid. Nemlig, at Tårnby Kommune alligevel ikke skal af med op mod 40 millioner kroner, som det ellers blev lagt op til tidligere, skriver han.

- Det er utrolig positivt, at vi nu i stedet kan fokusere på at forbedre og styrke vores kerneområder lokalt. Ikke mindst set i lyset af den aktuelle krise, som allerede har betydet stærkt stigende ledighed og meget store udfordringer for vores virksomheder, skriver Allan Andersen på Facebook.

Vallensbæk

Giver 16,7 millioner

Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk, kalder aftalen for "tyveri ved højlys dag".

- Jeg har svært ved at forklare mine borgere, hvorfor vi skal af med godt 17 millioner kroner, når jeg kan se, at vi har en højere beskatning end de kommuner, som modtager rigtig meget, bare fordi vi har været effektive.

Borgmester i Vallensbæk Henrik Rasmussen.
Borgmester i Vallensbæk Henrik Rasmussen.
Foto: Asger Ladefoged - Scanpix

- Jeg synes, det økonomiske i aftalen er tyveri ved højlys dag. Samtidig er der ikke noget incitament til, at man kan blive bedre. Man kan lige pludselig drive en kommune efter et udligningssystem, det, synes jeg, er underligt, og det forstår jeg ikke en meter af.

- Men en ting glæder mig ved det oplæg, der ligger. Det skriv, som jeg sammen med Dragørs borgmester lavede, om, at hvis vores kommuner skulle rammes af en udligningsrefom, så vil vi også gerne være selvstændige. Det ser ud som om, at man har været lydhør overfor det, og det er jeg rigtig glad for kan være en konsekvens.

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik