Vild natur har taget overhånd på kendt ø - 14 ’fodboldbaner’ ryddet

Den frie bevoksning har givet et rigt dyre- og planteliv på Peberholm. Men nogle arter har taget overhånd, og derfor har man nu ryddet et større areal til gavn for biodiversiteten.

Man skulle umiddelbart tro, at naturen har gavn af at vokse vildt – uden menneskers indblanding.

Men efter 20 år, hvor naturen har vokset vildt og frit på Peberholmen, bliver der nu grebet ind for at fremme biodiversiteten på den kunstige ø

Peberholm blev etableret i forbindelse med Øresundsbroen, og en ny rapport har samlet udviklingen af øens biodiverstitet de sidste 20 år.

Den frie bevoksning har givet et rigt dyre- og planteliv på øen. Men nogle arter har taget overhånd, fortæller Hans Ohrt, der er miljøkonsulent på Øresundbroen.

- Den gradvise tilgroning, der sker herovre, betyder, at nogle arter er forsvundet. Derfor har man være nødt til at revurdere sin strategi, så man lokalt giver plads til de her arter. Dem vil vi stadig gerne bevare, og det er vi faktisk også forpligtet til, siger Hans Ohrt til TV 2 Lorry.

Det er for eksempel tilgroning af havtorn, der er skyld i, at andre plantearter er forsvundet, og fugle har forladt øen.

Her ses et billede af planten havtorn, der har været skyld i, at andre plantearter er forsvundet, og fugle har forladt øen.
Her ses et billede af planten havtorn, der har været skyld i, at andre plantearter er forsvundet, og fugle har forladt øen.
Foto: TV 2 Lorry

Ti hektarer ryddet

Nu er cirka ti hektarer ryddet på øen for at skabe flere flade områder til fuglene.

Ti hektarer svarer til cirka 14 ellevemandsfodboldbaner.

Det er første gang siden øens etablering, at man blander sig i naturen.

- Vi har besluttet at rydde ti hektarer i foråret lige inden yngletiden, og nu kan vi se, hvordan mange af arterne er kommet tilbage, siger Ulla V. Eilersen, der er miljø- og sikkerhedschef på Øresundsbroen, til TV 2 Lorry og fortsætter:

Ulla V. Eilersen er miljø- og sikkerhedschef på Øresundsbroen.
Ulla V. Eilersen er miljø- og sikkerhedschef på Øresundsbroen.
Foto: TV 2 Lorry

- Vi vil fortsætte med at pleje en lille smule af øen, men resten af øen skal have lov til at være det spændende eksperiment, som det har fået lov at være de sidste tyve år, siger Ulla V. Eilersen.

En ekspertgruppe af biologer og andre fagfolk vil fremover mødes en gang om året for at undersøge naturens udvikling på peberholmen


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik