Vidste du det? Her er de danske EM-stjerners barndomsklubber i Lorryland

Ved du, hvor landsholdsspillerne startede med at spille fodbold, inden de blev kendte? Hvis ikke, så kan du finde ud af det her.

I aften sænker fodboldfeberen sig over det meste af Europa, når det længe ventede EM2020 med et års corona-forsinkelse skydes i gang med kampen mellem Italien og Tyrkiet fredag klokken 21.

Og lørdag starter så den helt store rød-hvide EM-fest, når Danmark møder Finland i Parken til den allerførste slutrundekamp nogensinde på dansk græs.

De danske stjernespillere har til dagligt hjemme på nogle af de fineste fodboldadresser i Milano, London, Barcelona, Dortmund og mange andre større fodboldbyer rundt om i Europa. Men fælles for dem alle er, at de jo alle er startet et sted som ganske små.

15 spillere af de 26 udvalgte i landstræner Kasper Hjulmands trup er vokset op i TV 2 Lorrys sendeområde, hvor de hver især har spillet fodbold i mindre lokale klubber, inden de blev opdaget og opsnappet af de større fisk i havet. Hvor spillerne startede kan du se i grafikken længere nede i artiklen.

"Den lille klub er supervigtig"

Men hvor meget betyder den lille klub for spillerudviklingen?

Rigtig meget, hvis man spørger Gerhard Grubb Waaentz, der blandt andet er tidligere træner, ungdomsformand og formand for Rosenhøj BK, og i dag sidder som næstformand i DBU Sjælland.

quote Grundstenene bliver altså lagt i barndomsklubberne, når de kommende store stjerner løber rundt og spiller en årrække med deres kammerater

Gerhard Grubb Waaentz, næstformand i DBU Sjælland

Han har om nogen set, hvordan unge drenge kan starte i det små og udvikle sig til at blive de helt store stjerner. Den lille Hvidovre-klub, der spiller i grønne dragter, har blandt andet opfostret tidligere store landsholdsnavne som Daniel Agger og Michael-Krohn-Dehli og en række andre store profiler.

- Vi har jo heldigvis prøvet det et par gange i Rosenhøj. Jeg synes jo, at den lille klub er supervigtig, og man kan jo se, hvordan landsholdsspillerne kommer fra en række forskellige små klubber, og det viser bare, hvor stor talentmassen er rundt omkring i landet. Den talentmasse var ikke blevet den samme uden det store frivillige arbejde, der foregår ude i små lokale klubber og foreninger, det er jeg ikke i tvivl om, siger Gerhard Grubb Waaentz til TV 2 Lorry.

Endnu en spiller fra Rosenhøj er med

Og i EM-truppen finder man endnu en gang en spiller med baggrund i Rosenhøj, nemlig FC København-angriberen Jonas Wind fra årgang 1999, der har fået tildelt trøjenummer 19.

- Jonas var en klassespiller, men jeg husker også, at han spillede på et hold med rigtige gode medspillere omkring sig. Han har så haft en kanon-udvikling, efter at han skiftede videre.

De frivillige ledere og trænere rundt omkring i de lokale klubber bærer en stor del af ansvaret for de resultater, man ser på længere sigt, mener Gerhard Grubb Waaentz.

- Jonas Wind havde en rigtig god ungdomstræner herude i Rosenhøj, men da Jonas skiftede til FCK skiftede samme træner også på samme tid, og det tror jeg har været med til at hjælpe hans udvikling.

- De små klubber spiller som sagt en rigtig stor rolle, men det er da klart, at der kommer et tidspunkt, hvor talentet skal videre i systemet. Men grundstenene bliver altså lagt i barndomsklubberne, når de kommende store stjerner løber rundt og spiller en årrække med deres kammerater. Og som samfund har vi også kæmpe værdi af de frivillige foreninger, som både kan rumme de rigtig dygtige talenter - men også de andre, som bare kan lide at spille fodbold, men som aldrig bliver helt så gode. Men det vigtigste er glæden, når man går til fodbold, slutter Gerhard Grubb Waaentz.

EM-spillernes barndomsklubber i Region Hovedstaden.
EM-spillernes barndomsklubber i Region Hovedstaden.
Foto: DBU
EM-spillernes barndomsklubber i Region Sjælland.
EM-spillernes barndomsklubber i Region Sjælland.
Foto: DBU