Vibeke Storm Rasmussen og co. vil give lægerne plads i centralt udvalg

Stik imod regeringens politik vil S-ledet region imødekomme de praktiserende læger.

De praktiserende læger får nu opbakning i lægekonflikten fra den politiske ledelse i landets største region, Region Hovedstaden.

Regionen mener, at regeringen bør ændre sit lovforslag om de praktiserende læger, så lægerne får plads i et magtfuldt udvalg, som regeringen ellers ikke har givet lægerne sæde i.

Den manglende plads i udvalget er det punkt i lovforslaget, som De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har sværest ved at acceptere, da det ifølge lægerne vil fratage dem indflydelse på eget arbejde og dermed gøre det umuligt for dem at drive deres praksis videre.

Opbakningen til lægerne fremgår af et referat fra et ekstraordinært møde i regionens Forretningsudvalg, hvor politikerne blev enige om, hvad der skal stå i Region Hovedstadens input til de fem regioners samlede høringssvar til regeringens lovforslag om de praktiserende læger.

»Praksislægerne bør være repræsenteret i udvalget«, står der i Forretningsudvalget beslutning.

Dermed er den socialdemokratisk ledede region uenig med regeringen om den absolut mest omstridte del af lovforslaget. Regeringen har nemlig lagt op til, at udelukkende regioner og kommuner får plads i det såkaldte praksisplanudvalg, der blandt andet placerer nye lægepraksisser og lægger planer for, hvilke opgaver de praktiserende læger skal udføre.

Lægerne skal ikke sidde med i dette udvalg, da udvalget er for de parter, der har det økonomiske og administrative ansvar for behandlingen af patienterne, nemlig kommuner og regioner, har sundhedsminister Astrid Krag (SF) sagt.

Den politiske chef i Region Hovedstaden, regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen, siger, at inputtet til regionernes fælles høringssvar er »en politisk kommentar til lovforslaget«. Hun svarer følgende på spørgsmålet om, hvorfor lægerne skal sidde med i praksisplanudvalget:

»Det er et spørgsmål om dialog. Hvis lægerne er med, så er der en dialog. Jeg synes, det er meget enkelt. Det er et spøgsmål om, at man har et forum, hvor man har en dialog. Det er altid klogt at lytte til andre«, siger Vibeke Storm Rasmussen.

Men regeringen placerer de praktiserende læger i et rådgivende udvalg. Hvorfor er det ikke nok?

»Lægerne har deres viden, kommuner og regioner har deres viden. Og når man sidder om et bord samme og taler med hinanden, så bliver man klogere. Det er baggrunden for vores holdning«, siger Vibeke Storm Rasmussen.

I sidste uge opfordrede formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S) også regeringen til at imødekomme de praktiserende læger på dette centrale punkt. Det kaldte PLO's formand Henrik Dibbern for »positivt«.

Regeringen har på forhånd sikret sig politisk flertal for sit lovforslag, da Venstre støtter det. Men Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde gjorde det i fredags klart, at »lægerne skal kunne se sig selv i loven«.

»Vi er hverken tungnemme, døve eller fuldstændig argumentresistente«, sagde hun, mens sundhedsminister Astrid Krag (SF) lovede at lytte til lægernes indsigelser.

Et stort flertal på langt over 90 procent af landets praktiserende læger har ved afstemninger tilkendegivet, at de i protest mod regeringens lovforslag vil aflevere deres ydernummer til PLO, der så vil beslutte, om numrene i samlet flok skal afleveres til regionerne, så danskerne skal betale for at gå til lægen.

Region Hovedstaden bakker regeringen op i, at lægerne skal have frataget deres særlige vetoret i udvalget, så regionerne har den endelige beslutningskraft. Det samme sagde formand for Danske Regioner Bent Hansen i sidste uge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik