Veteraner uddelte 7.000 stearinlys: Vi tænder lys for at mindes en mørk tid

Danske krigsveteraner uddelte stearinlys til forbipasserende på Nørreport Station lørdag, så de traditionen tro kan tændes for at markere befrielsesdagen.

Det er i dag 74 år siden, den berømte besked fra BBC London kunne høres i radioerne tændt i danske hjem:

I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig.

Siden da har det været tradition at tænde stearinlys og placere dem i vinduet for at mindes krigen, dets ofre og for at markere, at tiden med mørklægningsgardiner var forbi.

Lørdag bidrog danske veteraner med at holde tradition i hævd, da de uddelte 7.000 stearinlys doneret fra Veteranfonden til forbipasserende på Nørreport Station i København.

- Vi tænder lys for at mindes afslutningen på en mørk tid, nemlig besættelsen. Der er efterhånden ikke mange, som selv har oplevet besættelsen og på egen krop oplevet den ulykkelige tid. At mindes dette er en smuk og bevaringsværdig tradition, som tydeligt vidner om et fællesskab blandt os alle sammen. Dette ønsker vi at anerkende og udbrede, siger formand for Veteranfonden, Jeppe Michael Jensen.

De 7.000 stearinlys var doneret af Veteranfonden.
De 7.000 stearinlys var doneret af Veteranfonden.
Foto: Christian Overholt / Veteranfonden

Han understreger, at det, at sætte et lys i vinduet, ikke bør handle om politisk overbevisning, men i stedet skal ses som en fejring af medmenneskelighed, og at vi har mere til fælles end at bo i det samme land.

- Som veteraner har vi oplevet krig og ufred på egen krop, og jeg synes det er oplagt, vi tager “faklen” op og sørger for at vi også fremad mindes den 4. maj og husker på at fred og frihed ikke er noget vi må tage for givet, siger Jeppe Michael Jensen.

Besættelsen af Danmark foregik fra den 9. april 1940, da tyske tropper overtog kontrollen af landet efter kort, militær modstand. 4. maj 1945 blev store dele af landet befriet, da tyskerne overgav sig til de vestallierede styrker. I forbindelse med den tyske kapitulation overtog Sovjetunionen dog besættelsen af Bornholm, der først blev endeligt befriet i april 1946.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere