Verdenscyklistens bedste råd: Sådan pakker du cyklen til tur

Eventyrer og turcyklist Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på ekspedition i Lorryland. Her deler han af sin viden om hvilken type tasker, der er bedst at pakke grejet i, og hvordan det bedst fordeles på cyklen.

På længere cykelture pakker du hver dag dit hjem, dit soveværelse, dit køkken, tøj og alskens andre ejendele ned og tager med dig.

Derfor er det vigtigt, at du har styr på, hvad dit grej skal pakkes i, og hvordan det skal fordeles på cyklen. Har du ikke det, fortryder du det hurtigt. 

- Det er surt at drøne ned ad en bakke med en cykel, der slingrer ustyrligt fra side til side, fordi du ikke har fået pakket taskerne ordentligt. Eller at skulle tømme alt indholdet fra taskerne ud på vejen, fordi du ikke kan finde regnjakken eller lappegrejet, når du har brug for det, siger Tore Grønne, der har adskillige års erfaring med lange cykeleventyr på alverdens bagveje.

quote Det er surt at drøne ned ad en bakke med en cykel, der slingrer ustyrligt, fordi du ikke har fået pakket taskerne ordentligt

Tore Grønne, Eventyrer og turcyklist

Denne sommer tager han på eventyr gennem Hovedstadsområdet fra Gilleleje til Stevns, sammen med sin gamle ven Bertel Henning, som ikke har cyklet siden han var knægt. Turen kalder vi "Ekspedition Lorryland". En tur, du selv kan tage, uanset form og erfaring.

Her deler Tore fire tips til, hvordan du bedst pakker til cykelturen. Til at starte med skal man selvfølgelig have noget at pakke sit udstyr i. 

Ekspedition Lorryland

Eventyreren og turcyklisten Tore Grønne har rejst på to hjul i hele verden. Over syv dage finder han eventyret her i Hovedstadsområdet, sammen med sin gode ven Bertel Henning fra Gershøj. Se hele ekspeditionen her.

 

I den her artikelrække deler Tore Grønne ud af sine bedste tips til at (over)leve i naturen. Se råd og ruter her.

 

Serien er produceret af Svada Film i samarbejde med TV 2 Lorry

1. De klassiske cykeltasker

Det klassiske valg er et par cykeltasker, der spændes på bagagebæreren. De skal være solide og 100 procent vandtætte, så du ikke kommer i lejr med vådt tøj og en gennemblødt sovepose.

Man kan få cykeltasker til at spænde på bagagebæreren bag på og cykeltasker til bagagebæreren foran, men der er ingen grund til at have flere tasker med, end man har brug for. Ekstra plads i taskerne kan nemlig nemt betyde, at man kommer til at pakke mere, end man behøver, og der er ingen grund til at slæbe på unødig vægt.

Derfor er det bedst at starte med et par bagtasker, plus måske en styrtaske (se råd nr. 2). Har du brug for mere plads, tilføjer du et par tasker foran.

Balancen er afgørende

Cykler man med tasker både foran og bagpå, så er det vigtigt, at vægten bliver fordelt rigtigt, så der er balance i cyklen. En god fordeling er cirka 60 procent af vægten bag på og 40 procent foran.

Derudover er det vigtigt at pakke, så der er lige meget vægt på hver side af cyklen. Det vil sige, at de to bagtasker for eksempel skal være nogenlunde lige tunge. 

2. Styrtasken

Styrtasken er genial til ting, du vil have lige ved hånden, som for eksempel kamera, kort, penge, mobil og så videre.

Den er også nem og hurtig at klikke af. Skal du ind til købmanden, tager du den og dermed dine værdigenstande med og behøver ikke bekymre dig om folk med lidt for lange fingre. 

Styrtasken er enormt belejlig på tur. Her har du nem adgang til kamera, mobil og penge – og du kan klikke den af så let som ingenting og tage den med ind til købmanden.
Styrtasken er enormt belejlig på tur. Her har du nem adgang til kamera, mobil og penge – og du kan klikke den af så let som ingenting og tage den med ind til købmanden.
Foto: Tore Grønne

3. Det nye sort: Bikepacking

I løbet af de senere år er meget udstyr er blevet lettere og fylder mindre, end det plejede. Det har fået flere turcyklister til at gå væk fra de klassiske cykeltasker og i stedet begyndt at ’bikepacke’.

Pakkestilen er primært velegnet til mere udfordrende terræn, hvor man ikke har bagagebærere, men i stedet spænder tasker fast til cykelstellet, under sadlen, på styr og forgafler, alt efter hvor meget man har med. 

God til de hårdere ture
Bikepacking er også smart, da taskerne kan sidde på alle cykler, og du ikke behøver bagagebærere. 

Fordelen er, at du ofte ender med en lettere cykel, og at der ikke er risiko for, at taskerne begynder at rasle på bagagebærerne. Samtidig er det nemmere at cykle på småstier, end det er med klassiske cykeltasker. 

Bikepacking er derfor især populært hos dem, der tager på de lidt hårdere ture i mere krævende terræn. 

4. Cykeltrailer

Hvis man har meget udstyr, som vi havde på Ekspedition Lorryland, kan det være smart at pakke sit grej i en cykeltrailer som eventuelt kan kombineres med cykeltasker,

Tore bor med sin familie og sin cykel i Californien. Cyklen med trailer har han lånt af sin ven, Bjørn Harvig. Bjørn er ligesom Tore medlem Eventyrernes Klub og har tidligere cyklet selv samme jernhest hele vejen til Iran. Bertel slider som en hest med at dokumentere Ekspedition Lorryland hele vejen.
Tore bor med sin familie og sin cykel i Californien. Cyklen med trailer har han lånt af sin ven, Bjørn Harvig. Bjørn er ligesom Tore medlem Eventyrernes Klub og har tidligere cyklet selv samme jernhest hele vejen til Iran. Bertel slider som en hest med at dokumentere Ekspedition Lorryland hele vejen.
Foto: Tore Grønne

Fordelen er, at du har rigtig meget plads – og at der nærmest altid er plads til lidt mere. Det er dejligt, når man f.eks. køber ind til aftensmaden, at man ikke skal stå og bakse med at få maden stoppet ned i cykeltaskerne. 

Og så er der nogle, som godt kan lide, at cyklen er fri for bagage og derfor mere levende. 

Organisér, organisér, organisér

Når man har valgt sine tasker, handler det om at få opbygget et system, så man ved, hvor man har sine sager. 

Det er lidt forskelligt fra person til person, men tommelfingerregel er, at det, du først skal bruge i lejren om aftenen, ligger nederst, mens det, du måske får brug for i løbet af dagen, ligger øverst og er lettest tilgængeligt. 

Telt, sovepose og underlag kan du f.eks. trygt pakke godt ned i taskerne, mens det er vigtigt at have nem adgang til regntøjet, pausejakken og kogegrejet (hvis du er vild med en kop kaffe i løbet af dagen.) 

Når du tager på tur, tager det ofte lige en dag eller to af få styr på detaljerne, men find et system, der passer dig. Og pak de samme ting det samme sted hver dag. 

Det bliver du rigtig glad for i længden.

 

Se Ekspeditionens femte dag her: Hårnålesving og Lorrys ’Everest’ i Bidstrup Skovene (5:7)
Guiden fortsætter under videoen

Dagens ekspedition byder på et af Danmarks få hårnålesving, Sjællands højeste punkt og en vaskeægte nisseskov. 

Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

Planlægning

1. Kopier Tore og Bertels rute til hele Ekspedition Lorryland

Her kan du se hver af de syv strækninger, som Tore og Bertel kørte, og hvor de slog lejr. De to venner fortæller om deres favoritstrækninger og linker til sider med officielle cykelruter og stier, de har fulgt noget af vejen. Find guiden her.

 

2. Sådan finder du de smukkeste steder at slå lejr

Vi guider til, hvor man finder teltpladser, shelterpladser og steder at overnatte i naturen - med links til hjemmesider og apps. Find guiden her.

 

Forberedelse

3. Hvad må man i den danske natur?

Hvor må man færdes og slå teltet op? Hvad er reglerne for bål og åben ild - og hvad egentligt med toiletbesøg i det fri? Find guiden her.

 

4. Pakkelisten: Basisudstyr til cykeltur

Den samlede pakkeliste. Lige til at kopiere, så man er klar til at drage på tur. Find guiden her.

 

5. Sådan pakker du cyklen

Tips og tricks til at pakke turcyklen på den gode måde, så der hverken er slinger i sadlen eller ting, der går tabt i taskerne. Se ovenfor.

 

På tur

6. Klæd dig på til tur

Vi går bag om trelagsprincippet og forklarer, hvordan du bedst klæder dig på, så du holder dig varm og tør på tur. Find guiden her.

 

7. Sådan får du en god nat i soveposen

Følger du de her råd, så har du en rigtig god chance for at få en varm, behagelig nats søvn, så du vågner udhvilet op til en ny dags eventyr. Find guiden her.

 

8. Sådan tager du fede billeder på cykeltur
Tre tips til at tage bedre billeder, og du kan lære, hvorfor det er fantastisk at fotografere. Find guiden her.

 

9. Uden mad og drikke, duer cykelhelten ikke

Du brænder bunker af kalorier af på to hjul, så du kan tillade dig at spise og drikke lige, hvad du vil. Find guiden her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik