Venstre-chok i Nordsjælland: Fire profiler kæmper om to mandater

Den blå slagmark i Nordsjælland ser ud til at gøre særligt ondt på Venstre.

Fra partiets hovedkvarter i Søllerød må partisoldaterne i Venstre nu med bekymring skue ud over hjemmebanen i Nordsjælland. 

Ved seneste valg blev fire mandater til tre i Nordsjællands Storkreds, og nu står Venstre i de nyeste mandatprognoser fra Altinget og valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til kun at få to mandater.

Statsministerpartiet står til at gå en smule frem på landsplan, og derfor vil det være ekstra markant, hvis Venstre kun får to mandater, siger politisk kommentator Hans Engell til TV 2 Lorry.

- Det er Løkkes fødeområde og en stærk blå base. Det vil virkelig være et nederlag, hvis de ikke kan holde mandattallet fra sidst i Nordsjælland, siger Hans Engell.

Ked af ikke at komme ind

Seks Venstre-kandidater kæmper om mandaterne i Nordsjælland, hvoraf fire markante profiler skiller sig ud:

  • Innovationsminister Sophie Løhde
  • Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen
  • Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører Hans Andersen
  • Debattør Anna Libak, der tidligere har været konstitueret chefredaktør og udlandsredaktør på Berlingske og tv-vært på DR.

Sidstnævne er nedslået over den sløje mandatprognose i Nordsjælland.

- Jeg vil være ked af, hvis ikke jeg kommer ind. Og også hvis de andre ikke kommer ind, for de har gjort et godt stykke arbejde, siger Anna Libak til TV 2 Lorry.

Sophie Løhde og Hans Andersen minder om, at der endnu venter en lang valgkamp, og at det kun er valgresultatet, der tæller. 

- Når valgdagen oprinder, og stemmerne er talt op, så er jeg helt tryg ved, at der også tre Venstre-mandater i Nordsjælland, siger Hans Andersen til TV 2 Lorry.

- Det her er et øjebliksbillede, men det er en ekstra grund til at klø på i valgkampen. Vi skal ud at vise danskerne de gode politiske varer, vi har på hylderne. Vi skal sikre et skattestop og den grønne omstilling. Og så er vi garant for en udlændingepolitik, der både er stram, og som gør at vi ikke lukker os om os selv, siger Sophie Løhde til TV 2 Lorry.

Hvordan adskiller du dig fra de øvrige kandidater i forhold til at få et mandat?

Hans Engell mener, at Sophie Løhde og dernæst Claus Hjort Frederiksen er favoritter til at tage et mandat. Hvis Venstre får et tredje mandat, er Anna Libak et mulehår foran Hans Andersen, lyder dommen fra den politiske kommentator.

- Men det bliver meget svært at sige. Det afgørende bliver, om den regionale og lokalkendte Hans Andersen eller den mere overordnede og landskendte tv-profil slår igennem, siger Hans Enegll.

Selvom kampen om pladserne kan blive hård, og kandidaterne vil gøre, hvad de kan for at markere sig, er der ikke umiddelbart lagt op til et internt opgør, vurderer Hans Engell.

- De ligger politisk meget på linje med hinanden. Der er ikke stærke brydninger imellem dem, og Claus Hjort og Løhde har ligefrem et godt personligt forhold, siger Hans Engell.

Hvorfor mister Venstre et mandat i Nordsjælland, når de ser ud til at gå lidt frem i meningsmålingerne generelt?