Velfærden er truet: Så mange penge mangler der i din kommune

Brøndby og København topper ny liste over hvor mange penge, de enkelte kommuner mangler frem mod 2030.

Over 2 milliarder kroner.

Så mange penge kommer Københavns Kommune til at mangle på driftsbudgettet frem mod 2030, viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Rapporten afdækker hvor meget, de enkelte kommuner kommer til at mangle på bundlinjen, og kommer der ikke flere penge til, ja så skal kommunerne finde steder at spare.

- Frem mod 2030 vil der komme flere børn og ældre, og det kommer til at presse de kommunale budgetter. Det betyder, at kommunernes budgetter skal løftes, hvis velfærden skal kunne følge med. Hvis det ikke sker, skal kommunerne omvendt spare, siger Jon Nielsen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse.

Således viser tal fra Finansministeriet, at der samlet mangler 20 milliarder kroner frem mod 2030. Det svarer til 3.420 kroner per indbygger.

Kedelig placering til Brøndby

I Brøndby er det dog langt værre. Her viser tallene, at der kommer til at mangle hele 4.297 kroner per indbygger. Det giver Brøndby en plads som nummer to på listen over, hvor mange penge kommunerne kommer til at mangle målt per indbygger for hele landet - kun overgået af Lolland. 

Også i Ishøj og Albertslund kommer der til at mangle mere end 4.000 kroner målt per indbygger. De to kommuner indtager henholdsvis 3. og 4. pladsen på listen.

Ny velfærdslov på vej

I øjeblikket diskuterer politikerne på Christiansborg regeringens udkast til en velfærdslov, der skal forpligte politikerne til at lade de offentlige udgifter følge med den demografiske udvikling.

- Vores analyse illustrerer, at debatten på Christiansborg har konkrete konsekvenser ude i kommunerne. For de enkelte kommuners budgetter er det betydelige beløb, der er på spil, siger Jon Nielsen.

Her kan du se, hvor mange penge, der kommer til at mangle i den kommune, du bor i.

Så mange millioner kommer din kommune til at mangle