Vegetarer fejrer 125 års jubilæum: "Vi skal have alle med"

At spise vegetarisk er bestemt ikke et nyt fænomen i Danmark. Onsdag kunne Dansk Vegetarisk Forening fejrer 125 år på bagen.

Kastanjesteg, hybensuppe eller vegetarisk forloren skildpadde.

Sådan kunne menuen se ud, hvis man spiste vegetarisk for 125 år siden.

Det var dengang, Dansk Vegetarisk Forening blev stiftet af en københavnsk læge tilbage en december-dag i 1896. 

Onsdag fejrede foreningen så sig selv - i Kødbyen.

quote Under en krig skal man jo holde hus med ressourcerne, og det kunne man gøre ved at producere mindre animalsk og mere planter

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

I sin spæde ungdom var foreningens fokus på sundhed. Det var nemlig ikke kun kød, der var forbudt. Det var, tobak, alkohol, kaffe og chokolade også. Alt det, der skaber nydelse.

- Det udsprang af en idé om, at menneskets sundhed hang sammen på mange punkter. Hvor man både så på kost og på andre nydelsesmidler. Det var en anden tid dengang, fortæller Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, til TV 2 Lorry.

I dag må man godt spise søde sager, understreger Rune-Christoffer Dragsdahl, der samtidig fortæller, at der under 1. verdenskrig - for lidt over 100 år siden - kom fornyet interesse på vegetarisk mad:

- Under 1. verdenskrig rationerede man befolkningens kost for at spare på ressourcerne under krigen. Under en krig skal man jo holde hus med ressourcerne, og det kunne man gøre ved at producere mindre animalsk og mere planter. Det gjorde man allerede dengang for 100 år siden.

 - Føler mig sundere

Først i 1960'erne skiftede fokus på plantebaseret kost til det, vi kender det for i dag.

- I 60'erne og 70’erne kommer der fokus på det, der har lagt grundstenene for den moderne økologiske bevægelse i dag. Man er mere optaget af miljø og natur, og hvordan vi passer på vores verden, på dyr, planter og planeten, fortæller Rune-Christoffer Dragsdahl.

quote Hvis du spiser plantebaseret, så har det den fordel, at du får ikke alle de samme sygdomme, som hvis du spiser kød

Anders Morgenthaler, tegner og forfatter

En af dem, der har købt ind på den præmis, er tegneren og forfatteren Anders Morgenthaler, der også deltog ved Dansk Vegetar Forenings jubilæumsfest. 

Han ser flere fordele ved at spise plantebaseret.

- Det (fordelen, red.) er, at du er forberedt på ikke at dø en ondskabsfuld død. Hvis du spiser plantebaseret, så har det den fordel, at du får ikke alle de samme sygdomme, som hvis du spiser kød. Det er en kæmpe fordel, siger han til TV 2 Lorry uden yderligere dokumentation for påstanden. Han uddyber:

- To er, at du ikke slæber rundt på alle de døde dyrs sjæle. Det er ubehageligt. Jeg ved ikke, om du kender det, men jeg kan vågne op midt om natten, og så kan jeg bare høre dyrenes skrig inde i hovedet.

- Den tredje fordel er vel egentlig bare, at jeg simpelthen føler mig sundere.

I Dansk Vegetarisk Forening er man ikke i tvivl om, at plantebaseret kost er vejen frem. Det er også det, der gør, at foreningen har sin eksistensberettigelse i mange år endnu:

- Vi skal have alle med i omstillingen. Der er plads til, at man også kan spise noget animalsk, men vi skal alle sammen spise meget mere plantebaseret, og det er det, vi arbejder på.

Dansk Vegetarisk Forening har sat Fokus på grøn kost i hele 125 år. Der er jubilæumsfest her til aften

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik