Var PET interesseret i professors muslimske kontakter?

Ifølge anklageskriftet mod Timo Kivimäki er KU-professoren udelukkende sigtet for at have udleveret informationer til russiske efterretningsagenter ved møder på bl.a. københavnske restauranter i perioden 2002-2010.

Men ifølge den anklagede selv havde den danske efterretningstjeneste en langt bredere interesse i ham - og ikke mindst - informationerne på den computer, der blev beslaglagt på hans kontor på Københavns Universitet efter hans anholdelse i september 2010.

»De ville vide en hel masse om alt mulig andet,« fortæller den anklagede om de - ifølge ham - 350 timer, han er blevet afhørt af PET.
Da Information taler med den anklagede torsdag, fortæller han, at PET-agenterne under afhøringen refererede til hans møder med andre landes diplomater.

»Jeg havde jo diskussioner med 100 diplomater og kun fire har været russiske. Faktisk viste de mig, at de havde optaget mine møder med alle diplomaterne gennem de seneste tre år. De viste mig båndene; 'Se hvad der sker her, du fortæller den her fyr nogle ting, som måske ikke er hemmelige, men han tager noter, derfor får han noget ud af det'. Og derfor, hvis han er en spion, ville jeg gavne en spionvirksomhed,« fortæller Timo Kivimäki, der vedholder, at der altid kun har været tale om udveksling af almindelige og ikke hemmelige oplysninger som del af akademisk analysearbejde.

Timo Kivimäki beskriver én af de afhøringer, han har været igennem hos PET, således: »Det var meget intenst, og de spurgte om de samme ting om og om igen, og så - mærkelig nok - om en masse ting, som ikke havde med anklagerne at gøre. Det fodrede mine paranoide fantasier om, at de ville have andre informationer ud af mig,« fortæller Timo Kivimäki.

Han beskriver, hvordan en efterretningsofficerer råbte ham ind i hovedet.

»Han råbte: Jeg er sikkerhedsclearet på højeste niveau og det betyder, at du skal rapportere om alt, hvad jeg beder dig rapportere om.«
Kivimäki fortæller, at han afviste dette, og som eksempel fremhævede han, at PET jo ikke var sikkerhedsclearet i Finland, og derfor ikke havde ret til informationer om fortrolige samtaler og mailudvekslinger med den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari, som Timo Kivimäki arbejde sammen med op til fredsforhandlingerne i den indonesiske Ache-provins.

»Jeg mener, det her var mine noter og mine fortrolige diskussioner med Ahtisaari, som han spurgte til. Det havde intet at gøre med sagen om russerne. Han sagde bare: Jeg har ret til at vide det, men jeg afviste at fortælle noget, der ikke havde med sagen at gøre. Men han prøvede ihærdigt,« fortæller Timo Kivimäki, der også fik at vide, at PET havde beslaglagt materiale om nogle indledende fredsforhandlinger med juntaen i Burma, også betegnet Myanmar, som Timo Kivimäki hævder at arbejdede med ved anholdelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere