Valget betød farvel til flere veteraner

For Naser Khader, Helge Adam Møller, Helge Sander, Kristen Touborg og Carina Christensen blev valget en bitter pille at sluge. En række velkendte politiske profiler og en del veteraner forsvinder fra Folketinget. Især De Konservative og SF må sige farvel til flere landspolitikere, som vælgerne har dømt ude, men først i løbet af lørdagen var de sidste brikker på plads.

Fintællingen flyttede desuden til sidst dramatisk et par kandidater inden for S- og R-grupperne.

En ministerpost var ikke nok til at sikre videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen valg. Hun må følges ud af Christiansborg sammen med partiets politiske ordfører, Carina Christensen.

For i det sydjyske fik De Konservative kun et enkelt mandat, og da musikken stoppede, var det finansordfører Mike Legarth, der nåede at sætte sig på den enlige taburet. Men de to kvinder var kun omkring 500 stemmer fra at indhente ham.

En anden af dem, der erkender, at slaget er tabt, er veteranen Helge Adam Møller, der forlader en konservativ gruppe i ruiner.

- Da jeg stillede op første gang i 1976, var der også 10 i den konservative folketingsgruppe. Otte år efter var vi firedoblet. Men lige nu er der ikke andet at sige, end at vi har tabt, og så må vi starte på en frisk, siger han.

I samme storkreds i Vestjylland måtte en anden tidligere videnskabsminister, Helge Sander (V) også sige farvel. Han blev offer for Venstres tilbagegang i det nordvestjyske som følge af sygehusdebatten.

Heller ikke Charlotte Dyremose og Naser Khader vil fremover være at finde i den konservative gruppe.

- Lige nu trænger jeg til en pause på et par måneder, hvor jeg lige kan lande og finde ud af, hvad jeg vil, siger Khader, der ikke mindes, hvornår han sidst har holdt fri.

Valget bliver til gengæld et goddag til en ny generation af politikere med ganske velkendte efternavne.

På Fyn blev Jakob Ellemann-Jensen valgt ind for Venstre. Han er søn af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og bror til afgående miljøminister Karen Ellemann.

Samme ø gav også valg til Jens Henrik Thulesen Dahl, der som sin bror stiller op for Dansk Folkeparti. Lillebror Kristian Thulesen Dahl blev i øvrigt en af valgets helt store stemmeslugere, da han trak over 27.000 personlige krydser i Sydjyllands Storkreds.

Hos Dansk Folkeparti gik præstefætrene Søren Krarup og Jesper Langballe begge på pension på valgaftenen. I stedet blev datteren Marie Krarup valgt ind i Sydjylland, og sønnen Christian Langballe i det vestjyske.

Valgets anden store taber, til trods for adgangsbilletten til regeringskontorerne, blev SF.

Tilbagegangen på syv mandater så længe ud til at koste veteranen Steen Gade pladsen, men da alle stemmer var talt op, pegede pilen på Gade. Til gengæld måtte veteranen fra Lemvig-egnen, Kristen Touborg, erkende sit nederlag.

I Nordsjælland fik SF's uddannelsesordfører Nana Westerby afbrudt sin politiske karriere til fordel for Pia Olsen Dyhr. Og i København var der stor spænding om udfaldet.

Folketingsmedlemmerne Ida Auken, Kamal Qureshi og Özlem Cekic sloges om de kun to pladser, og Kamal Qureshi røg ud.
Hos Socialdemokratiet var der i Nordsjælland dagen igennem spænding om, hvem de to mandater ville gå til. Men det blev Christine Antorini og Nick Hækkerup, der kunne ånde lettet op, mens det blev et farvel til Nick Hækkerups far, Klaus, der har siddet i Folketinget siden 1988.

Til gengæld fik Pernille Rosenkrantz-Theil, der for første gang stillede op for liste A, et kanonvalg på Fyn, hvor det tidligere medlem af Enhedslisten fik over 16.000 stemmer. Også den tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen fik et godt valg med over 32.000 personlige stemmer.

Helt som meningsmålingerne havde spået, blev valget en sejr for Liberal Alliance.

Det gav blandt andet valg til partileder Anders Samuelsens søster, Mette Bock, partiets organisatoriske bagmand, Leif Mikkelsen, kuglestøderen Joachim B. Olsen, redaktør Ole Birk Olesen og plejehjemslederen Thyra Frank, der ellers er blevet kritiseret for nærmest at have været usynlig under valgkampen.

- Hun bliver den nye Lilli Gyldenkilde og Kirsten Jacobsen i en og samme person, siger en tilfreds Anders Samuelsen, med henvisning til de to nu afdøde tidligere folketingsmedlemmer.
Enhedslisten, der for et par år tilbage nærmest blev dømt færdig i dansk politik, blev genfødt med karismatiske Johanne Schmidt-Nielsen som omdrejningspunktet.

Der er udsigt til, at partiet nu får folketingsmedlemmer som den tidligere porcelænsstøber Jørgen Arbo-Bæhr, der før har siddet i Folketinget, Henning Hyllested, der er opsynsmand på Esbjerg Havn, og bryggeriarbejder og fagforeningsmand Finn Sørensen samt 3F's formand i Silkeborg Christian Juul.

Valget blev også en sejrsmarch for De Radikale, der samlede hele otte ekstra mandater op, blandt andet Folketingets nu yngste medlem, den 20-årige Jeppe Mikkelsen. Formanden for Forbrugerrådet, Camilla Hersom, fik en plads på Fyn, hvor hun stillede op som afløser for Niels Helveg Petersen.
Hans søn, Rasmus, var denne gang stillet op i den sjællandske storkreds, hvor han blev valgt.

Blandt andre radikale er tidligere medlem af Københavns Borgerrepræsentation Manu Sareen samt stifteren af Kaospiloterne, Uffe Elbæk.

I løbet af lørdagen flyttede fintællingen et par mandater internt i grupperne. Efter først at være dømt ude blev den erfarne Torben Hansen (S) erklæret som vinder, og det betyder afsked til Yildiz Akdogan.

Hos de radikale betød fintællingen, at Christian Friis Bach fik et tillægsmandat i Nordsjælland, og det betød et farvel til Daniel Nyboe Andersen, der i første omgang var valgt i Nordjylland.
/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik