Valgdeltagelsen er i bund blandt nydanskere

De folketingspolitikere, der i dag åbner folketingsåret, har en opgave foran sig før det næste valg.

I de valgkredse i hovedstaden hvor der er en overrepræsentation af nydanskere er der bekymrende lav valgdeltagelse. Op til hver fjerde bliver hjemme og der er fem gange så mange sofavælgere i eksempelvis Tingbjerg i København som i nogle af de mest aktive valgkredse. Det viser DR Københavns gennemgang af tallene fra valget i 2011.

- Der er altså stadig områder hvor valgdeltagelsen er bekymrende lav. Der er tale om samfund der - når det handler om at gå ned at stemme - ikke ligner det omkringliggende, siger Danmarks Radios valgekspert Kenneth Thue Nielsen.

Og den lave valgdeltagelse i disse områder kan få konsekvenser, vurderer samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg universitet overfor DR København.

- Det er et kæmpeproblem. Hvis der er brede grupper i befolkningen der ikke bakker op om demokratiet, så betyder det, at de demokratiske beslutninger ikke bliver accepteret. Man vender i stedet ryggen til og laver sine egne spilleregler - og de er ofte ulovlige. Og så kan det etablerede demokrati ikke gøre andet, end lægge afstand til de grupper, siger Johannes Andersen.

Statsministeren ærgrer sig

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ærgrer sig da også over, at så mange nydanskere ikke bruger deres stemmeret.

- Det man jo skal huske på er, at hvis du ikke stemmer, så er der nogle andre der gør det. Og det betyder, at dem du måske er uenig med - deres stemme kommer til at tælle dobbelt, hvis du bliver hjemme på valgdagene. Derfor opfordrer jeg alle til at være med til at bestemme, hvem der bestemmer i det her land, siger statsministeren til DR København.

Helle Thorning-Schmidt mener, at regeringen har et medansvar for at få rettet op på skævhederne. Hun mener det gælder om at bevare fokus på, at alle unge med nydansk baggrund får en uddannelse.

- Vi ved jo, at det at have en uddannelse, at have et arbejde og være en del af det helt almindelige danske samfund, det er også det der gør, at man har mere lyst til at deltage. Uanset om det så er i den lokale sportsklub, eller om det er at gå op og stemme ved valgene, siger hun.

Men det handler også om, hvad der sker i hjemmene, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Da jeg var barn, tog min far mig med op og stemme, når der var valg - og det var der mange gange i halvfjerdserne. Vi fulgte med i valgene, og vi sad hele natten og så, når resultaterne kom ind. Og på den måde lærer man jo en politisk kultur. Og jeg opfordrer alle forældre - nydanske og gammeldanske - til at fortælle deres børn om demokratiet, så vi kan fortsætte med at have en høj stemmeprocent, siger Helle Thorning-Schmidt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik